7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:43
No menu items!

Germania, încă o porție de ”lockdown”

spot_img
  • Vlad Drăghicescu
    (corespondență specială)

Republica Federală rămâne până cel puțin la jumătatea lunii februarie sub imperiul restricțiilor severe menite să combată răspândirea contagiunilor, au hotărât, marți seară, guvernul de la Berlin și landurile federale. Subiectul care a stârnit cele mai mari controverse privește soarta școlilor și grădinițelor. Mai precis: viața copiilor.

Autoritățile justifică prelungirea restricțiilor prin numărul prea ridicat al contagiunilor și prin existența îngrijorărilor privind extinderea noilor mutații ale virusului. În consecință, restaurantele, facilitățile de agrement și comerțul cu amănuntul rămân închise până cel mai devreme la 14 februarie. Excepție fac magazinele alimentare.

Consultările au fost precedate de controverse privind înăsprirea măsurilor existente, de pildă interzicându-se ieșirea din case a oamenilor pe timpul nopții. Măsura, care se aplică în landurile Baden-Würrtemberg și Bavaria, dar care nu a fost niciodată activată la nivel național în actuala pandemie, a fost până la urmă scoasă de pe ordinea de zi.

Școlile și grădinițele, ”sacrificate”

Situația școlilor și a grădinițelor a fost cel mai tensionat aspect al întrunirii și motivul pentru care aceasta s-a prelungit cu mai multe ore, până aproape de miezul nopții. Elevii și copiii mici sunt în clipa de față blocați într-o vacanță de iarnă extinsă, tot mai greu de îndurat de către elevi și părinți. Motive de bucurie nu au nici profesorii, a căror meserie traversează un accelerat, dar deloc simplu proces de reinventare. 

Angela Merkel a insistat ca elevii și copiii mici să rămână în continuare acasă, explicând că preferă această variantă, în locul unei abordări de tip ”un pas înainte, doi pași înapoi”, constând în deschiderea și închiderea școlilor câteva săptămâni mai târziu, pentru că situația epidemiologică nu este stabilizată.

Cancelarul german a precizat și că guvernul pe care îl conduce este ”deplin conștient de efectul pe care închiderea școlilor îl are asupra elevilor și părinților”, dar a subliniat că rezoluția se sprijină pe ”indicii serioase potrivit cărora mutația 117 a virusului SarsCov2 se răspândește mai ușor la copii și adolescenți decât forma inițială”. 

Astăzi, însă, unele landuri au semnalizat faptul că ar putea deschide școlile mai devreme, respectiv la 1 februarie. De pildă, prim-ministrul din Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann (Partidul Verzilor), a anunțat că școlile primare și grădinițele vor fi probabil redeschise treptat și cu prudență de la 1 februarie – ”dacă situația epidemiologică va permite”.

Angela Merkel, ”foarte nervoasă”

Faptul că unele dintre landuri s-au opus cu vehemență ținerii școlilor și grădinițelor închise, a enervat-o nespus de mult pe Angela Merkel, care la un moment dat ar fi oprit conferința, scrie ziarului „Bild”, citând participanți la eveniment.  

”Nu permit să-mi puneți în cârcă acuzația că aș chinui copiii”, ar fi spus cancelarul, răspunzând Manuelei Schwesig, premierul din Mecklenburg-Pomerania Occidentală. Aceasta din urmă, scrie cotidianul ”Bild”, ar fi indicat că Merkel este intransigentă cu școlile, dar îngăduitoare cu marile companii care, în multe cazuri, nu s-ar sinchisi nici să respecte cum se cuvine normele sanitare.   

”Homeoffice” obligatoriu

Alte propuneri ale cancelariei federale au fost îmbrățișate mai ușor, de pildă cele vizând reducerea aglomerației în mijloacele de transport în comun, lucru posibil printr-o promovare mai intensă a muncii de acasă. Companiilor li se cere insistent să adopte sistemul ”homeoffice” atunci când acesta este posibil.  

Mai mult, Ministerul Federal al Muncii, condus de social-democratul Hubertus Heil, este așteptat să emită o ordonanță în care se stabilește că, atunci când incidența infecțiilor depășește 50 la suta de mii de locuitori, angajatorul este obligat să permită munca la distanță. De prisos să mai spunem că această inițiativă a pus pe jar multe companii și pe angajații acestora, care nu pot sau nu vor să lucreze de acasă.

”Lockdown” până la Paștele Cailor

În transportul în comun și în magazine va fi obligatorie purtarea măștii chirurgicale – fularele, eșarfele și alte măști confecționate în casă nu mai sunt acceptate.

Totodată, funcționarea bisericilor, sinagogilor și moscheilor este permisă numai cu distanță minimă de 2 metri între credincioși, care trebuie să poarte mască. Cântările sunt interzise.  

Marți, Institutul Robert Koch a raportat 11.300 de infecții noi cu coronavirus. Cifra este în scădere, ca urmare a restricțiilor dure intrate în vigoare în 16 decembrie. Însă țelul guvernului – o incidență sub 50 la suta de mii de locuitori – este în această perioadă curată utopie, acuză mulți experți.  

Alții, precum președintele Asociației Medicale Mondiale, germanul Frank Ulrich Montgomery, se așteaptă ca măsurile împotriva virusului să fie prelungite și dincolo de jumătatea lunii februarie.

”Trebuie să obișnuiești oamenii cu faptul că acest mod de viață este valabil pentru tot restul acestei ierni. În caz contrar, virusul se va întoarce în mare forță”, a spus Montgomery miercuri dimineață la postul de radio SWR.

”Vom avea nevoie de restricții cel puțin până la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie, pentru a împinge numărul pacienților la nivelul punctului culminant al primului val – puțin sub 3000”, a declarat Gernot Marx, președintele Asociației Interdisciplinare pentru Terapie Intensivă și Medicină de Urgență (Divi) pentru grupul de presă RND. ”Nu ar trebui să existe iluzii că magazinele, restaurantele și centrele orașelor vor fi redeschise la jumătatea lunii februarie”, a adăugat Marx.