Germania a dat undă verde livrărilor de tancuri Leopard către Ucraina, a anunțat, miercuri, Guvernul de la Berlin, citat de AFP.
Germania va furniza tancurile sale Leopard 2 Ucrainei, depășind reticențele privind trimiterea de armament greu pe care Kievul îl consideră crucial pentru a învinge invazia rusă.
De săptămâni întregi se fac presiuni asupra guvernului cancelarului german Olaf Scholz pentru a trimite tancurile și pentru a permite altor aliați NATO să facă același lucru, înainte de ofensivele de primăvară așteptate de ambele părți, care ar putea contribui la schimbarea cursului războiului.
Guvernul cancelarului Scholz a tras de timp în ceea ce privește această decizie, temându-se de mișcări care ar putea determina Rusia să escaladeze sau să atragă alianța NATO să devină parte a conflictului.
Decizia Germaniei deschide calea pentru alte țări, precum Polonia, Spania și Norvegia, de a furniza Ucrainei stocurile lor de tancuri Leopard.
„Această decizie urmează linia noastră binecunoscută de a sprijini Ucraina în cea mai bună măsură posibilă. Acționăm într-o manieră strâns coordonată la nivel internațional”, a declarat Scholz într-un comunicat.
Obiectivul a fost de a crea rapid două batalioane cu tancuri Leopard 2 pentru Ucraina, se arată în declarație, adăugând că Germania va furniza într-o primă etapă 14 tancuri Leopard 2 din stocurile militare.
Antrenamentul trupelor ucrainene în Germania va începe în curând, Germania urmând să furnizeze și logistică și muniție.
Livrarea de tancuri va avea consecințe pentru armata germană
Capacitatea operaţională a armatei germane, Bundeswehr, va fi slăbită şi mai mult de aşteptata furnizare de tancuri de luptă Leopard Ucrainei, a atras atenţia preşedintele Asociaţiei Bundeswehr-ului (DBwV), André Wüstner, transmite miercuri DPA.
Livrarea este „bună pentru Ucraina, pe de o parte, (dar) rea pentru capacitatea operaţională a Bundeswehr, pe de alta”, a afirmat Wüstner la televiziunea publică ZDF.
„Dacă vrem nu doar să susţinem Ucraina, ci vrem de asemenea să fim capabili să ne apărăm pe noi înşine din nou”, atunci politicienii trebuie să întărească industria de apărare astfel încât echipamentul necesar să fie disponibil în anii următori, a pledat Wüstner.
„Adevărul este că, începând din februarie (2022), am continuat să trimitem arme şi muniţii. Suntem în continuare în cădere liberă, încă nu am făcut niciun progres în ce priveşte propria capacitate de apărare”, a adăugat Wüstner.
Adina Silav