-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:29
No menu items!

Germania: Criza energiei și capcana sărăciei

spot_img
  • Cornel Filimon
    (corespondență specială)

În vreme ce ecologiștii și o bună parte a presei mărșăluiesc fără nicio străbatere pe drumul pavat cu bune intenții al presupusei salvări a planetei, susținând politici pe alocuri aberante, care se prăbușesc la contactul cu realitatea, industria germană (cu tot cu sutele de mii de locuri de muncă pe care le asigură) începe să dea din colț în colț.

Creșterea prețului la energie și a inflației, care au dus la cele mai puternice scumpiri din ultimii 30 de ani, pun în pericol statutul de centru industrial al Germaniei, crede premierul bavarez Markus Söder. În interviu cu ”Handelsblatt”, politicianul german afirmă că ”asistăm la punerea în mișcare a dezindustrializării treptate a țării” – situație în care guvernul de la Berlin trebuie să intervină pentru a preveni o ”capcană a sărăciei”.

Una dintre soluțiile de amortizare a costurilor la energie, fie și temporară, ar fi, potrivit lui Söder, reducerea la 7% a TVA pentru energie. Totuși, ”cea mai simplă și eficientă soluție de a ajuta în mod concret industria ar fi să avem un tarif al energiei electrice industriale”, a explicat premierul Bavariei, reluând o teză împărtășită și de cancelarul Olaf Scholz.

Intervenția lui Söder în cotidianul ”Handelsblatt” vine pe fondul înmulțirii veștilor alarmante din industrie, unde creșterile masive ale prețurilor pe piețele de energie electrică și gaze naturale duc, deja, la întreruperi ale producției. Or, curentul electric are o relevanță aparte din perspectiva mult invocatei neutralități climatice, putând înlocui direct combustibilii fosili. În plus, fără acces la cantități mari de energie electrică, nu este posibilă producția de hidrogen ”curat”, capabil să înlocuiască gazul sau petrolul acolo unde nu este posibilă utilizarea directă a energiei electrice.

O altă problemă este și că, pe lângă blocajele de aprovizionare, creșterea bruscă a prețurilor la energie afectează și companii altfel sănătoase și care brusc se confruntă cu provocări economice imense. Fără lichidități pe termen scurt, aceste companii nu își pot asigura existența.

Costurile la energie, mai mari decât cifra de afaceri

Compania ”Glashütte Freital” din Saxonia, fondată în 1802, care produce sticle și pahare pe două linii de producție, și care asigură circa 140 de locuri de muncă, a tras pe linie moartă, pe o perioadă nedeterminată, una dintre liniile de producție din Freital, în vreme ce activitatea celei de-a doua linii de producție va fi redusă la 25% din capacitate.

”La ce costuri avem în clipa de față cu energia, producția nu are sens, ele fiind mai mari decât cifra de afaceri”, explică directorul Stefan Jugel. Cum producția de sticlă necesită atingerea unei temperaturi de funcționare de 1.400 de grade Celsius, iar situația pe piețele de energie nu dă niciun semn de relaxare, repornirea fabricii de sticlă rămâne incertă. ”Politicienii se pot lipsi de toate fondurile alocate pe motiv de pandemie, dacă nu găsesc soluții pentru prețurile energiei”, crede directorul.

Criza energiei afectează profund și alte industrii, precum cea a hârtiei, a cărei producere – spun analiștii – va deveni, curând, mult prea costisitoare pentru companii.

Unele firme germane au fost anunțate de companiile energetice încă din noiembrie că, începând din ianuarie, nu vor mai fi aprovizionate, punând sub presiune activitatea comercială a acestora. Însă, chiar și în situația fericită în care compania găsește un nou furnizor de energie și reușește să continue producția, costurile vor crește semnificativ.

Nu puține companii germane întâmpină dificultăți în a obține contracte de furnizare a gazelor pentru ianuarie sau februarie, care să le permită să își acopere costurile, situație care ar putea pune în pericol producția, se plâng, între alții, reprezentanții industriei ceramice.

Ministerul Federal al Economiei transmite că urmărește ”cu mare atenție” problema prețurilor și a evoluției acestora. Ministrul Robert Habeck (ecologist) a adăugat că nu poate comenta ”cazurile individuale ale unor companii”.

Social-democrații au în vedere reducerea costurilor cu energia atât pentru gospodăriile private și pentru persoanele cu venituri mici, dar și acordarea de compensații companiilor aflate la ananghie. Numeroase industrii mari consumatoare de energie își pierd competitivitatea internațională din cauza prețurilor ridicate ale energiei, spun social-democrații, subliniind că aceasta nu poate fi o situație compatibilă cu apărarea intereselor economice germane.

Ajutoare pentru încălzire acordate gospodăriilor

La rândul ei, Protecția Consumatorilor (PC) cere guvernului federal să majoreze subvenția pentru încălzire destinată locuințelor private peste nivelul promis. ”Având în vedere facturile care explodează, adecvat ar fi un sprijin de cel puțin 500 de euro pe gospodărie”, a transmis, săptămâna trecută, la Berlin, PC.

Reprezentanții acesteia au arătat că deosebit de afectați de ”șocul prețurilor la energie” sunt consumatorii cu venituri mici. Potrivit unui proiect de lege, aprobat de cele trei formațiuni aflate la guvernare, peste 700.000 de gospodării urmează să primească o subvenție unică de cel puțin 135 de euro pentru a compensa creșterea drastică a prețurilor la energie. O gospodărie formată din două persoane va primi 175 de euro. Pentru fiecare persoană în plus în gospodărie se plătește un supliment de 35 de euro.