7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:36
No menu items!

Germania către Cipru: Băncile voastre ar putea rămâne definitiv închise!

spot_img

Germania a avertizat Cipru cu privire la faptul că Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea pune lacătul pe două dintre cele mai mari instituții financiar-bancare ale sale, în condițiile refuzului programului de asistență financiară, și a precizat că termenii înțelegerii nu se vor schimba, titrează ediția electronică a EUobserver.

Ministrul german al Finanțelor, Wolfgang Schaeuble (foto), a declarat marți seară, la postul de televiziune ZDF, că a ”luat act cu regret” despre respingerea în Parlamentul cipriot a planului de salvare, dar a insistat că termenii acestuia nu vor fi modificați.

Întrebat dacă zona euro este dispusă la a lăsa Cipru să intre în faliment, oficialul a răspuns: ”Ei bine, suntem mult mai stabili în zona euro, am luat măsuri să ne protejăm de riscurile contagiunii…dar nu vreau să am de-a face cu așa ceva”.

”Este o situație serioasă, dar asta nu trebuie să ducă la o decizie care nu are niciun sens, să salvezi un model de business care a eșuat. Cipru are un sector bancar care este complet supradimensionat, iar asta a băgat Cipru în insolvență (etapa premergătoare intrării în faliment – n.r.). Și nimeni altcineva în afara Ciprului nu este de vină pentru asta”, a adăugat șeful Finanțelor germane.

Schaeuble a precizat că guvernul cipriot ar putea spera că poate să atragă, în continuare, fluxuri masive de capital prin taxe mici și legislație permisivă, dar a avertizat că plătitorii de taxe și impozite din alte state nu vor ”achita factura”.

BCE menține, în acest moment, activitatea a două dintre cele mai mari bănci din Cipru cu lichidități ”de urgență”, în condițiile în care filialele acestora rămân închise în această săptămână.

Dacă planul de salvare a băncilor grecești nu va fi agreat, Schaeuble a avertizat că BCE va închide liniile de finanțare. ”Nu va mai ține până în iunie. Problema e dacă vor reuși să mai deschidă aceste bănci. Fără banii de la BCE, Cipru e în insolvență”.

Oficialul a repetat, mai târziu, acest avertisment și la un alt port de televiziune. Cipru nu se poate finanța de pe piețe. Primele două bănci ale sale sunt în insolvență și sunt menținute pe linia de plutire cu fonduri de urgență de la BCE, dar numai sub condiția că va exista un plan de slavare pe termen lung. Dacă această condiție nu este îndeplinită, Cipru nu mai mai fi solvabil, iar asta e ceva ce decidenții ciprioți trebuie să conștientizeze”, a spus Schaeuble.

La rândul său, șeful Eurogrup și ministru olandez al Finanțelor, Jeroen Dijsselbloem, a declarat că oferta UE pentru Cipru încă rămâne valabilă. ”Confirm că Eurogrup este pregătit să asiste Cipru în eforturile sale de reformă”, a spus oficialul olandez. Pe de altă parte, membrul austriac în board-ul BCE, Ewald Nowotny, i-a avertizat pe ciprioți să nu aștepte ”bani gratis”.

”Cred că trebuie să primim de la ciprioți o abordare realistă, altfel, nu pot decât să spere că cineva le va face un cadou, fie Rusia, fie UE”, a declarat austriacul Nowotny, citat de Euobserver. ”Nu mi-aș pune, însă, mari speranțe în asta”.

Parlamentul cipriot a respins, marți, o linie de asistență financiară de 10 miliarde de euro, care includea un plan controversat prin care suma  de 5,8 miliarde de euro  urma să fie adunată din taxa pe depozitele bancare ale ciprioților obișnuiți.

Cosmina Croitoru