4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:33
No menu items!

Germania: Avertismente privind ”colapsul frontierelor”

spot_img
  • Cornel Filimon
    (corespondență specială)

Înmulțirea „explozivă” a presupușilor refugiați pe așa-numita „rută Belarus” determină Sindicatul Poliției Federale să ceară guvernului activarea de urgență a controalelor la frontiera germano-poloneză, iar pe liderul landului Saxonia, creștin-democratul Michael Kretschmer, să îl amenințe pe Alexandr Lukașenko, „despotul de la Minsk”, cu represalii din partea Uniunii Europene. Cabinetul de la Berlin se reunește miercuri pentru consultări.

Într-o scrisoare adresată Ministerului Federal de Interne și citată de „Bild”, directorul adjunct al Sindicatului Poliției, Heinz Teggert, avertizează că, la frontiera cu Polonia, numărul tentativelor de intrare ilegală în Germania a crescut „aproape exploziv”, situația fiind similară cu tensiunile de la granița germano-austriacă în 2015, urmate de marea criză a refugiaților.

„Numai prin introducerea unor controale temporare la frontiere, guvernul federal ar putea să prevină un colaps la frontiere, asemănător celui din 2015”, scrie reprezentantul polițiștilor germani. Teggert transmite că există situații în care autoritățile poloneze permit literalmente presupușilor refugiați să treacă fără granița, pentru ca oamenii să depună cererile de azil în Germania sau în alte țări din Europa de Vest, nu în Lituania sau Polonia. Sindicalistul este convins că Germania se află din nou în fața unui „val incontrolabil de migrație”.

„Despotul de la Minsk” și soluțiile germane

În opinia lui Michael Kretschmer, premier al landului Saxonia și membru al Uniunii Creștin-Democrate, Europa și Germania trebuie să apeleze la „măsuri ferme” împotriva intrărilor neautorizate de persoane prin Belarus și Polonia, astfel încât „problema să fie combătută de la rădăcină”.

Vorbind, miercuri, la ZDF, politicianul german a pledat pentru implicarea Poloniei în securizarea frontierelor externe europene și pentru tragerea la răspundere a tuturor actorilor implicați în traficul de persoane actual: companii aeriene, firme, state și cetățeni. „Europa nu poate permite șantajul unui despot”, a tunat Kretschmer la adresa controversatului liderul belarus Alexander Lukașenko, pe care executivul german îl acuză că aduce în mod deliberat oameni din regiunile de criză, pe care apoi îi redirecționează spre granița externă a UE, dintre Belarus și Polonia, cu scopul de a destabiliza UE. 

Kretschmer, care în urmă cu două luni acuza Alternativa pentru Germania (AfD, dreapta radicală) că practică „propagandă malignă” atunci când pune semnul de egalitate între criza migrației din 2015 și mișcările de refugiați determinate de instabilitatea din Afganistan, a reiterat că dimensiunea fenomenului actual, la granița germano-poloneză, este net inferioară celei din urmă cu șase ani.

Similar, socialistul Dirk Wiese consideră că orice comparație între actuala situație de la granița germano-poloneză cu criza refugiaților din 2015 este nepotrivită. Recomandând „calmul și cumpătarea”, Wiese a subliniat că „verificările la frontieră reprezintă o intervenție gravă a statului, care ar îngreuna traficul de frontieră și lanțurile de aprovizionare într-o situație deja complicată”.

„Să nu ne panicăm, ne descurcăm noi”, a mai spus Wiese, în manieră „merkeliană”. („O să reușim”, declara Angela Merkel, la apogeul crizei migrației din 2015). Pentru moment, ministrul federal de interne Horst Seehofer îi propune omologului polonez să intensifice patrulele comune cu ofițeri din ambele țări.