Economia germană s-a contractat cu 0,2% în 2024, ceea ce înseamnă al doilea an de recesiune consecutivă în peste 20 de ani, potrivit agenției de statistică Destatis. Germania este cea mai mare economie a Uniunii Europene și cel mai mare partener comercial al României.
Comisia Europeană și un grup de institute economice de top din Germania au prognozat în mod independent o scădere de 0,1% a PIB-ului german în 2024.
Ruth Brand, președinta agenției germane de statistică, a declarat că „presiunile ciclice și structurale” au împiedicat o dezvoltare economică mai puternică. „Printre acestea se numără creșterea concurenței pentru industria germană de export pe principalele piețe de desfacere, costurile ridicate ale energiei, un nivel al ratelor dobânzilor care rămâne ridicat și o perspectivă economică incertă”, a spus aceasta.
Economia Germaniei s-a contractat cu 0,3% în 2023.
O analiză a băncii olandeze ING arată că 2024 a fost anul în care dificultățile ciclice și structurale s-au trnsformat într-o furtună.
Principalele concluzii ale ING:
- Privind la imaginea de ansamblu, industria germană a fost cel mai bun exemplu al problemelor întregii economii din ultimii ani: blocată între dificultăți ciclice și structurale și realizând în cele din urmă că vechiul model macroeconomic de energie ieftină și piețe de export mari ușor accesibile nu mai funcționează. Zece ani de investiții insuficiente, de deteriorare a competitivității și de trecere a Chinei de la statutul de destinație a exporturilor la cel de competitor industrial feroce au afectat – și vor continua să afecteze – economia germană.
- Spre deosebire de începutul anilor 2000, când „boala” sau problema economică a Germaniei era șomajul ridicat și o piață a muncii rigidă, problemele actuale sunt mult mai diverse și, prin urmare, chiar mai dificil de rezolvat decât erau acum 20 de ani.
- De asemenea, că mediul extern de la începutul anilor 2000 era mult mai favorabil Germaniei, cu intrarea Chinei în Organizația Mondială a Comerțului și extinderea UE, spre deosebire de mediul actual, caracterizat de tensiuni geopolitice, un război în proximitate și creșterea protecționismului.
- Deocamdată, problemele Germaniei par să se concentreze în principal în industrie, în special în sectorul automobilelor. La cinci ani de la debutul pandemiei Covid-19, producția industrială germană rămâne cu aproximativ 10 % sub nivelul de dinaintea pandemiei.
- Gradul de utilizare a capacităților de producție este la un nivel scăzut, comparabil doar cu cel înregistrat în timpul crizei financiare și al blocajelor inițiale. Acest lucru oferă o imagine destul de puțin măgulitoare a unei națiuni cunoscute drept o putere industrială. Având în vedere importanța industriei pentru întreaga economie, există deja efecte în alte sectoare – fie prin intermediul sentimentului de piață, fie prin canale economice concrete.
- Privind în perspectivă, în afară de unele reveniri mai degrabă tehnice, nu se întrevede încă o redresare substanțială a industriei germane. Stocurile au continuat să crească, în loc să se redreseze, și se află acum la niveluri ridicate de mai bine de un an. În același timp, nici portofoliile de comenzi nu au început să se redreseze.
- Adăugând la aceasta taxele vamale iminente dinspre noua administrație americană, perspectivele pentru industria germană rămân departe de a fi roz. Nu doar din cauza impactului potențial asupra exporturilor germane, ci mai ales din cauza efectului asupra investițiilor germane în cazul în care întreprinderile își vor muta producția în SUA.
- În același timp, creșterea numărului de falimente de la jumătatea anului 2023 este de natură să accentueze evoluția deja treptată a pieței forței de muncă, ceea ce ar putea compromite speranțele de relansare a consumului privat.
- Viitoarele alegeri parlamentare sunt esențiale pentru perspectivele economice ale Germaniei în 2025 și ulterior. Speranța este că orice nou guvern german va decide asupra unui plan pe termen lung pentru reforme economice și investiții. Doar pentru a compensa deficitul de investiții acumulat în ultimul deceniu, Germania ar avea nevoie de investiții suplimentare de 1,5% din PIB pe an în următorii 10 ani.
T. S.