4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:49
No menu items!

Gerea: Statul va vinde anul viitor 26,7% din acțiunile Rompetrol Rafinare către KMG

spot_img

România caută să finalizeze până la jumătatea anului viitor vânzarea unei participații în Rompetrol Rafinare, cea mai mare rafinărie a țării, singurul potențial cumpărător fiind acționarul majoritar KMG International NV, a declarat Andrei Gerea, ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, citat de Bloomberg.

Guvernul vrea să obțină cel puțin 200 milioane de dolari din vânzarea a 26,7% din acțiunile Rompetrol Rafinare SA iar licitația va fi realizată astfel încât să fie în conformitate cu reglementările UE, după semnarea memorandumului cu KMG privind vânzarea acțiunilor, în 2013. Executivul intenționează de asemenea să ajute KMG să înființeze un fond de investiții pentru a finanța proiectele în România, în următoarele nouă luni, a declarat Gerea într-un interviu acordat luni la București.

Statul intenționează să-și păstreze o participație de 18% în rafinărie, după licitație.

”KMG este foarte interesată în extinderea afacerilor în România și crearea unui fond de investiții”, a afirmat Gerea.

Declarațiile lui Gerea sunt concordante cu cele al lui Azamat Zhangulov, senior vicepreședinte KMG International, care a afirmat recent că societatea kazahă este decisă să își onoreze angajamentele față de statul român în privința Rompetrol Rafinare, iar privatizarea a 26,69% din rafinăria de la Petromidia ar putea avea loc în prima parte a anului viitor.

Zhangulov a subliniat că vânzarea de acțiuni deținute de Guvern, reprezentând un pachet de 26,69% din Rompetrol Rafinare, este gestionată de Ministerul Energiei prin intermediul unei agenții speciale care trebuie să îndeplinească anumite criterii, iar întregul proces trebuie să se supună prevederilor impuse de legislația românească cu privire la privatizarea prin licitație publică.

Memorandumul încheiat la data de 15 februarie 2013 reglementează termenii generali ai unei tranzacții complexe între statul român și The Rompetrol Group (fosta denumire a KMG International), care este structurată pe patru componente majore: un angajament de cumpărare din partea Grupului a unui pachet minoritar de acțiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, deținut în prezent de Ministerul Energiei, la un preț minim garantat de 200 milioane dolari; o garanție de menținere de către statul român a unei participații nediluate de 18% din capitalul social al RRC pe o perioadă de trei ani; constituirea unui fond de investiții sub forma unei societăți pe acțiuni, care va investi în proiecte energetice din România; încetarea tuturor litigiilor și măsurilor administrative inițiate de MFP împotriva KMG, ca urmare a conversiei în acțiuni a obligațiunilor deținute de statul român și nerăscumpărate de compania kazahă la scadență.

Acest aspect juridic a ținut în loc implementarea memorandumului, care a fost transformat în miză politică. Fostul președinte Traian Băsescu l-a amenințat în mai multe rânduri pe prim-ministrul Victor Ponta că va fi urmărit penal și condamnat pentru că renunță la un debit al companiei pentru statul român, în contextul în care suma respectivă depinde de o decizie a justiției.

În prezent, KMG International N.V. deține 48,11% din acțiunile Rompetrol RAfinare SA, iar statul român, prin Ministerul Energiei – 44,69%. Capitalizarea companiei, potrivit BVB, este de 2 miliarde de lei.

Statul român deține această participaţie în contul unei creanţe de 688 de milioane de dolari pe care o avea de recuperat de la Rompetrol, înainte de vânzarea companiei către KazMunaiGas. Statul și Rompetrol Group s-au judecat în instanțe mai mulți ani pentru a stabili valoarea și cuantumul pentru operațiunea de răscumpărare a acțiunilor.

Pentru a evita o decizie defavorabilă a instanțelor, foarte probabilă, Guvernul a decis să rezolve acest caz prin negociere directă cu statul kazah.

În Memorandum se arată că proiectele fondului de investiţii ar trebui să ajungă la o valoare de 1 miliard de dolari în şapte ani.

T.S.