-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:39
No menu items!

Gerea: Fără capital de lucru, privatizarea Oltchim se va finaliza în februarie 2014

spot_img

gerea

Privatizarea Oltchim se va finaliza în februarie 2014 dacă nu se va găsi capital de lucru sau în iunie 2014 dacă acesta va fi găsit, a declarat, duminică, la Piteşti, ministrul Economiei Andrei Gerea.

”Dacă reuşim să găsim 15 milioane euro, cât este capitalul de lucru, ne putem întinde undeva până în iunie. Dacă nu reuşim să găsim aceşti bani, în luna februarie ne strângem mâna cu investitorii. Cel mai presant factor este capitalul de lucru, care este absolut necesar pentru desfăşurarea activităţii şi pentru câştigarea de timp, pentru că o astfel de acţiune precum cea demarată de noi, pentru căutarea de potenţiali investitori, cere timp. Avem nevoie de aceşti bani, care se caută în primul rând la bănci. Băncile, din păcate, nu sunt foarte dornice să finanţeze, este o problemă la nivel naţional, nu numai în cazul Oltchim. Dar am reluat discuţiile, nu numai în zona bancară, ci şi în zona fondurilor de investiţii”, a declarat Gerea, duminică, la Piteşti.

Andrei Gerea a mai precizat că în acest moment există trei consorţii internaţionale care şi-au manifestat interesul pentru preluarea companiei Oltchim, în timp ce campania de atragere de investitori pentru privatizare va continua. De asemenea, vor fi reluate discuţiile cu reprezentanţii OMV Petrom referitor la posibila vânzare a Rafinăriei Arpechim, aflată în prezent în conservare, iar ”privatizarea Oltchim se va face integrat, cu Divizia Petrochmică Bradu”.

Capitalul de lucru de 15 milioane de euro ar fi necesar pentru deschiderea unei secții de tehnologizare, care ar putea genera oprirea pierederilor operaționale și ar permite ministerului să desfășoare procesul de privatizare ”fără presiune”.

Potrivit informațiilor publice, administratorii judiciari ai Oltchim ar urma să construiască un vehicul de investiții, format din activele viabile ale companiei, care va fi scos la privatizare.

Până în prezent și-au arătat interesul un consorțiu format din SIF-uri și Chimcomplex Borzeşti, un consorțiu format din fondul de investiţii israelian Fortissimo Capital şi PCC SE, acţionar minoritar al Oltchim, și compania turcă Yildirim.

SZ