Premierul italian Giorgia Meloni a ajuns în China, unde efectuează o vizită oficială în vederea restabilirii relațiilor după decizia sa dramatică de anul trecut de a retrage Italia din inițiativa emblematică Belt and Road a Beijingului.
Premierul italian se va întâlni cu președintele chinez Xi Jinping și cu premierul Li Qiang, în timp ce cele două țări încearcă să stabilizeze relațiile după turbulențele recente. Meloni dorește să minimizeze consecințele retragerii Romei din Inițiativa Belt and Road (BRI), un program global de investiții în infrastructură în valoare de 1 miliard de dolari la care Italia a aderat în 2019, spre disperarea SUA și a altor aliați occidentali.
Meloni însăși a criticat public decizia premierului de atunci, Giuseppe Conte, de a semna inițiativa emblematică a lui Xi ca fiind o „greșeală”, iar guvernul său a notificat oficial Beijingul că dorește să se retragă din program în decembrie, chiar înainte ca Italia să preia președinția G7.
Multe companii italiene încă se tem că Beijingul ar putea lua măsuri împotriva lor pentru această decizie, deși Roma a încercat să limiteze daunele prin coregrafierea atentă a unei ieșiri discrete în care Meloni a subliniat hotărârea Italiei de a menține relații „reciproc avantajoase”.
„Trebuie să ne păstrăm relațiile cu China, având în vedere că sustenabilitatea economică a exporturilor italiene depinde de calitatea relațiilor cu China”, explică Giuliano Noci, profesor la Școala de Management a Universitatea „Politecnico di Milano”, citat de Financial Times. „Această vizită are o importanță economică pentru Italia”, a adăugat el. „Este adevărat că am ieșit din BRI, dar recunoaștem statutul specific al Chinei și ne propunem să cultivăm un dialog strategic”.
Cu puțin timp înainte de sosirea lui Meloni, Global Times, un ziar al Partidului Comunist Chinez, a dat vina pe Washington pentru ieșirea Italiei din BRI și a declarat că legăturile economice și comerciale au rămas puternice. „Retragerea Italiei din BRI nu s-a datorat reticenței de a coopera cu China sau propriilor convingeri politice ale lui Meloni, ci mai degrabă presiunii uriașe din partea SUA și a altor mari puteri occidentale la momentul respectiv”, a declarat ziarul citând un analist.
Elena Cristea