2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:16
No menu items!

Georgescu: Moţiunea PDL, plină de inexactităţi UPDATE

spot_img

Preţurile au crescut cu 1,1%, şi nu cu 20%, cum susţine Partidul Democrat Liberal în moţiune a spus ministrul de finanţe, Florin Georgescu, în timpul dezbaterii moţiunii simple depuse de PDL. Demnitarul a precizat că lipsa precipitaţiilor nu poate fi pusă în sarcina guvernului Ponta .

„ Este adevărat că la unele produse alimentare s-au înregistrat unele creşteri de preţ mai mari din cauza secetei, dar nu credem că lipsa precipitaţiilor poate fi pusă în sarcina Guvernului Ponta”, a explicat Florin Georgescu, în discursul citit în timpul dezbaterii moţiunii simple ”Guvernul USL – frâna de motor a bugetului”.

Ministrul de finanţe a mai afirmat că, prin măsurile de corectare a nedreptăţilor sociale majore provocate în ultimii ani,  echipa lui Victor Ponta a reuşit ca în numai patru luni de guvernare să asigure creşterea câştigului salarial real cu 2,7%, în timp ce în perioada guvernelor PDL câştigul real a scăzut cu 7%.

 UPDATE 15.00

Ministrul finanţelor publice a spus marţi că, deşi s-a decis rectificarea bugetară, România va încheia anul 2012 cu un deficit bugetar de 2,2%, în limitele convenite cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană.
Acesta a explicat că economia deficitului bugetar în septembrie 2012 se cifra la 11,5 miliarde lei.

‘Suma de 11,5 miliarde lei reprezintă deficitul neconsumat, nu excedent. Deficit este atunci când ai cheltuieli mai mari decât veniturile. În septembrie 2012, deficitul era de 1,2%. Restul este economie la deficit, dar nu este excedent. Anul se va încheia cu deficit de 2,2%’, a precizat ministrul finanţelor.

Florin Georgescu a adăugat că FMI nu negociază cu statele în care se derulează campanii electorale, următoarea misiune urmând să vizeze subiecte legate de creşterea economică, rata inflaţiei, deficitul bugetar şi datoria publică.

‘Nu se negociază cu FMI în campanie electorală. FMI negociază cu un guvern democratic, legitim, după. Vom discuta cât va fi creşterea economică, rata inflaţiei pe anul viitor, deficitul bugetar, datoria publică. Asta nu înseamnă că putem depune bugetul pe 1 – 2 decembrie. Aceste negocieri necesită destul timp şi nu este în practica partenerilor externi de a negocia în campania electorală. Astfel, excludem posibilitatea de a furniza un buget Parlamentului pentru că, din punct de vedere legal şi procedural, nu avem elemente de sprijin’, a declarat Florin Georgescu.

A doua rectificare bugetară pe anul 2012 este fundamentată pe o creştere economică revizuită în scădere la 1%, faţă de nivelul de 1,2% luat în calcul la prima rectificare bugetară, în august 2012, în timp ce bugetul iniţial a fost construit pe o creştere de 1,8-2,3%, potrivit proiectului de ordonanţă privind rectificarea bugetară, publicat de Ministerul Finanţelor Publice /MFP/.

Deficitul bugetului general consolidat este menţinut la 13,66 miliarde lei, respectiv 2,2% din Produsul Intern Brut.