Fostul director SRI George Maior spune că Rusia a intensificat războiul informaţional contra Occidentului, prin atacuri cibernetice şi acţiuni de propagandă care vizează numeroase ţări, inclusiv România
Într-un articol publicat în blogul Financial Times, fostul director SRI George Maior spune că amenințarea rusă este mai gravă decât se estima inițial.
După cum au arătat dezvăluirile despre atacurile cibernetice lansate în toamna anului trecut asupra Statelor Unite, Rusia este angajată într-un intens război informaţional împotriva Occidentului. Alte ţinte ale atacurilor cibernetice ruse au inclus Germania, Estonia, România, Ucraina şi Georgia. Aşa cum declara recent în Senatul SUA James Clapper, directorul serviciilor de informaţii americane, ameninţarea rusă este «mai gravă decât se estima iniţial». Capacitatea hackerilor ruşi de a accesa reţelele informatice ale Departamentului de Stat şi Casei Albe trebuie să fie un semnal de alarmă. Statele Unite şi NATO trebuie să răspundă acestor acţiuni prin dezvoltarea unor sisteme mai eficiente de contracarare a acestei ameninţări.
„Războiul tăcut al Rusiei împotriva Occidentului”, George Maior
Fostul director SRI a declarat că ”războiul” dus de Putin este inteligent, determinat și sofisticat. îndreptat către orice care se opune ambițiilor sale expansioniste.
Este vorba de un război inteligent şi modern care merge dincolo de necesităţile tradiţionale în materie de informaţii privind intenţiile ţărilor inamice, care, din punctul de vedere al preşedintelui rus Vladimir Putin, se referă la orice ţară care se opune ambiţiilor sale expansioniste.
„Războiul tăcut al Rusiei împotriva Occidentului”, George Maior
Maior a mai scris că atacurile cibernetice au ca scop accesarea de informații clasificate, dar pot fi folosite și pentru propagandă. Fostul director SRI susține că atacurile de acest fel au fost detectate de Serviciul Român de Informații, care a reușit să le blocheze. Aceste operațiuni cibernetice ale Rusiei, fac parte, potrivit lui George Maior, dintr-un spectru mult mai larg de măsuri active împotriva țărilor occidentale, care includ, printre altele, finanțarea unor partide politice, manipulare în rețelele de socializare, folosirea unor agenți de influență, dar și crearea unor site-uri proruse. „Toate aceste acţiuni au obiectivul comun de a contracara presupuşii inamici ai Rusiei prin propagarea disensiunilor şi dezinformare”, argumentează Maior.
În pofida numeroaselor atacuri informatice împotriva Statelor Unite şi Europei, ţintele primare ale Rusiei rămân cele situate cel mai aproape de frontiere. Din acest punct de vedere, strategia lui Putin este evidentă: subminarea şi destabilizarea guvernelor alese democratic în ţările vecine, cu scopul obţinerii de câştiguri politice, economice şi a influenţei strategice. Generând susţinere internă, în aceste ţări, pentru politicile Rusiei, prin intermediul elitelor politice şi culturale şi a instituţiilor media, Putin speră să reconstruiască o sferă de influenţă europeană şi să exercite control în decizii de importanţă strategică pentru Rusia. Aceste tactici, la fel ca şi războiul informaţional propriu-zis, nu sunt noi, dar utilizarea lor a atins acum un nivel de intensitate nemaiîntâlnit de la momentul maxim al Războiului Rece.
„Războiul tăcut al Rusiei împotriva Occidentului”, George Maior