-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 11:23
No menu items!

George Maior, Doctor Honoris Causa al Academiei Tehnice Militare / FOTO

spot_img

La ceremonia de acordare a înaltului titlu au participat vicepremierul pentru securitate națională Gabriel Oprea, ministrul apărării, Mircea Dușa, directorul SRI, Eduard Hellvig, și procurorul șef al DNA, Laura Kovesi

maior_doctor honoris

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a participat marți la ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa de către Senatul Universitar al Academiei Tehnice Militare, ambasadorului României în SUA, George Cristian Maior, au anunțat, într-un comunicat de presă, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne. 

Potrivit MAI, Gabriel Oprea a apreciat importanţa acestui eveniment pentru comunitatea academică a instituţiilor de învăţământ din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, felicitându-l  pe Ambasadorul României în SUA pentru această recunoaștere publică a contribuţiei aduse, în întreaga carieră de până acum, la întărirea sistemului de securitate naţională.

Totodată, viceprim-ministrul pentru securitate națională a subliniat meritele lui George Maior în dezvoltarea instituțională a Serviciului Român de Informații, reamintind că la momentul preluării de către acesta a mandatului de director al SRI, serviciul avea în sondaje un nivel de încredere de 10%, iar, în prezent, are un nivel de aproximativ 50%.

Dacă România este astăzi un stat membru al Uniunii Europene, stat membru al NATO, o țară sigură, care generează securitate și stabilitate în regiune și este respectată de partenerii noștri internaționali, acest lucru i se datorează și lui George Maior.

Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate națională, ministru al afacerilor interne

La rândul lui, George Maior a mulțumit Senatului Academiei Tehnice Militare, precizând că un stat puternic trebuie să aibă o resursă umană capabilă să înțeleagă evoluțiile tehnologice și să transforme statul, societatea și condiția individului în bine, iar Academia Tehnică Militară și-a asumat o asemenea misiune și și-a îndeplinit-o cu succes.

Am găsit întotdeauna aici oameni patrioți și oameni cu gândire strategică. Iată că beneficiile acestor strategii se văd în condițiile de astăzi din România, în ceea ce privește securitatea sa și evoluția sa socială si economică.

George Maior
ambasador al României în SUA, fost director al SRI

În alocuțiunea sa, fostul director al SRI s-a referit și la pericolul reprezentat de infracționalitatea cibernetică.

Astăzi avem o nouă dimensiune, cea a cybercrime. Din păcate, sunt unii care, cu o perspectivă îngustă, confundă această dimensiune cu ceva abstract, cu mediul virtual. Nu este virtuală deloc, este permanent conectată cu mediul fizic, iar ceea ce se întâmplă în această zonă a informației interconectate are sau poate avea efecte dramatice asupra mediului fizic, asupra societății.

Să nu uităm că aceste chestiuni par să fie la început dar progresul tehnologic nu va face decât să le crească în amploare, ceea ce poate reprezenta o problemă a secolului XXI și chiar, îndrăznesc să spun, pentru secolele care vor urma.

George Maior
ambasador al României în SUA, fost director al SRI

La ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa lui George Maior au mai participat ministrul apărării, Mircea Dușa, directorul SRI, Eduard Hellvig, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, precum și personalităţi politice, ambasadori, reprezentanţi ai mediului universitar şi ai instituţiilor din domeniul securităţii naţionale.

R.D.