4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 14:52
No menu items!

George Friedman, Stratfor: „Românii simt că intențiile SUA nu sunt clare”

spot_img

Analistul politic, fondator al Stratfor, a venit în România la o zi după plecarea lui Joe Biden

friedman

George Friedman, președintele Stratfor – cea mai importantă companie de analiză și informații geostrategice din SUA, a publicat marți un editorial în care își expune impresiile despre vizita recentă la București și despre relațiile dintre România și SUA.

Extrase din analiză:

  • Îngrijorările sunt vizibile, și ele nu se referă doar la ruși. Se referă și la NATO, la UE, la SUA și la posibilitatea ca toți aceștia să susțină România, în cazul rezistenței față de Rusia. Cealaltă parte a ecuației, desigur, este dacă România va face lucrurile pe care trebuie să le facă pentru ca sprijinul din exterior să fie eficient. [Vicepreședintele SUA] Biden a plecat din România cu sentimentul că SUA este în joc. Dar aceasta nu este o regiune în care încrederea este de bază. Primul pas a fost ușor. Restul este din ce în ce mai greu.
  • Corect sau nu, românii văd admininistrația Obama ca insuficient angajată și neglijentă față de pericolul rusesc. De asemenea, văd această administrație drept foarte critică la adresa culturii corupției din România – pe care România o vede drept o problemă, dar foarte interesată de coordonarea militară și politică. Ei înțeleg SUA, ceea ce îi îngrijorează. Pe de o parte, vor fi intens curtați de vice-președinte, pentru ca apoi să fie condamnați de Departamentul de Stat, iar apoi se va aștepta de la ei să se expună la retorsiunea Rusiei. (…) Ei cred că au auzit un angajament real de la partea americană, dar pur și simplu nu știu cât de sincer este
  • În cursul diverselor conversații, am încercat să explic viziunea mea asupra situației. SUA are un model de angajament în Europa – întârzie intervenția până în ultimul moment, construiește structuri de alianțe, sprijină aliații cu ajutor economic și militar, apoi așteaptă până târziu să intervină – sperând mereu că nu va fi nevoie. Vizitele lui Biden și Hagel sunt parte a unui proces de creare a unui bloc regional pentru a îngrădi Rusia și pentru a stabili un cadru pentru ajutorul militar. Intervenția vine mult mai târziu, dacă vine.
  • Românii sunt mult mai liniștiți din acest punct de vedere decât polonezii, care au cerut 10.000 de militari NATO pe teritoriul lor. Românii nu au astfel de așteptări. Ei sunt de asemenea pregătiți să-și crească bugetul apărării la 2% din PIB, ceea ce este semnificativ pentru Europa zilelor noastre. Dar ei se așteaptă ca SUA să ajute la finanțarea costului pentru echipamentele pe care au nevoie să le cumpere.
  • Totuși, a aștepta credit când te confrunți cu rușii este mai puțin rezonabil decât a supune o țară criticilor Departamentului de Stat simultan cu cererile Departamentului Apărării de a-și asuma riscuri. Până la urmă, românii simt că intențiile SUA nu sunt clare”.
  • ”România este importantă pentru ruși în mod special pentru două motive. În primul rând, România are ieșire la Marea Neagră, iar Marea Neagră reprezintă accesul la mare al sudului Rusiei către lume. De aceea a trebuit să pună mâna pe Sevastopol și de aceea Odesa a contat atât de mult. Rușii sunt conștienți că au nevoie de acces la Strâmtoarea Bosfor, controlată de Turcia. Totuși, aviația americană din România și vasele românești din Marea Neagră ar putea complica viața rușilor considerabil, inclusiv puterea lor din Caucaz, de bine ce și Georgia are ieșire la Marea Neagră. Trebuie observat că sporirea forței navale este pe agenda româno-amerciană, iar ambele state înțeleg provocarea pe care o adresează Rusiei.În al doilea rând, România are potențialul de a produce cantități semnificative de hidrocarburi, inclusiv petrol. Singurul cartonaș roșu la dispoziția rușilor, în acest joc, este furnizarea de energie către Europa. Dacă o opresc, presiunea este enormă, iar această presiune economică poate fi transformată în putere politică.”
  • ”Forța totală a SUA nu va fi la dispoziția României pentru încă niște ani, DACĂ va fi disponibilă. Iar obligația României de a produce energie nu se va manifesta timp de câțiva ani. Deci, în Europa de Sud-Est, rușii au o fereastră de oportunitate pentru a crea un cadru care ar putea opri pe loc iarna care se apropie.[Rușii] nu pot trăi fără Ucraina. Ei nu pot lua România. Cu sau fără americani, rușii nu sunt îndeajuns de puternici pentru asta. Dar ce pot face este să manipuleze, să acționeze subversiv, să împrăștie confuzie. Ei au nevoie să submineze antanta României cu SUA și sunt pricepuți să facă manevrele politice necesare pentru asta.Pentru mulți din România, Rusia este aproape și puternică, America este departe și nehotărâtă. [Ideea] asta mi-a fost pusă în vedere la o întâlnire. Am replicat: ”În secolul 20, SUA a câștigat trei războaie în Europa. Câte au câștigat românii?”Cel mai remarcabil aspect despre România și chiar despre Europa în întregime este că, în pofida realității istorice că SUA câștigă războaiele europene, există percepția că SUA este naivă, neconcentrată și împiedicată. [Percepția] merge dincolo de această administrație, înspre toate administrațiile de care îmi aduc aminte. Și totuși, SUA este cea care decide soarta Europei în mod consistent.

    Românii știu asta, dar încă simt că rușii sunt mai deștepți și mai capabili ca SUA.

    Cred că motivul este că rușii se mișcă într-un mod extrem de subtil și complex. Fac asta pentru a compensa slăbiciunile. SUA acționează mai simplu. Își permite; își expune puterea. Acum, românii, acceptă asta, dar acceptarea este fragilă. Depinde de consistența politică din partea SUA, dar distanța mare presupune și existența opțiunilor și posibilitatea ca cineva să se răzgândească. România este aici și nu poate pleca în altă parte. Poate doar să-și schimbe alianțele și să spere la ce e mai bun – un element pe care ambele părți trebuie să-l ia în considerare.”

     

Vicepreședintele SUA Joe Biden a fost în vizită la București săptămâna trecută, iar ministrul Apărării, Chuck Hagel, urmează să vină la începutul lunii iunie.

Friedman își scrie analizele în urma întâlnirilor cu membri ai establishment-ului politic, de securitate și economic. Președintele Băsescu l-a primit pe Friedman la Cotroceni joi, 22 mai.

Stratfor este o companie de analiză geostrategică și informații globale, fondată de Friedman în 1996, fiind cunoscută și drept ”CIA din umbră”.

Friedman s-a născut la Budapesta în 1949, familia sa emigrând în SUA în anii ’50.

V.B.