2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:25
No menu items!

George Copos ar fi plagiat o carte în penitenciar, apoi și-a cumpărat singur tot tirajul

spot_img

Istoricul Cătălin Parfene are suspiciuni de plagiat asupra unei lucrări științifice scrise de George Copos după gratii

George Copos 2_SZ

Istoricul a cerut Administrației Naționale a Penitenciarului să facă publică lucrarea, care are chiar și același nume cu lucrarea sa de master. Mai mult, profesorul care ar fi coordonat ambele teze este același, prof. univ. dr. Stelian Brezeanu, pensionar, susțin jurnaliștii de la romanialibera.ro.

Va supun atentiei un posibil si cat se poate de plauzibil plagiat. Astfel, una dintre lucrarile stiintifice pentru care a fost eliberat astazi Copos George este urmatoarea si – atentie ! – este de negasit la editura sau la Biblioteca Nationala: COPOS, GHEORGHE. Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI / Gheorghe Copos ; pref.: prof. univ. dr. Stelian Brezeanu. – Bucuresti : Editura NICULESCU, 2014 Bibliogr. ISBN 978-973-748-874-9 / 94(498)”13/15″ / CIP 2014-16844. Iar teza mea de master de la Facultatea de Istorie din 2005 se intituleaza „Politica matrimoniala a domnilor din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI”, cu indrumator – acelasi Stelian Brezean.

Cătălin Parfene, istoric

Reprezentanții ANP spun că nu pot face publice cărțile deținuților, fără cceptul scris al acestora. Lucrările se află la dosarul individual, ale cărui date sunt confidențiale. În plus, reprezentanții Penitenicraului Rahova, care au făcut parte din comisia de eliberare condiționată, spun că nu au calitatea de a evalua o lucrare științifică din punct de vedere al conținutului. Această atribuție revine Consiliului Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior (CNCSIS).

Un reporter de la cotidianul gsp.ro a încercat să comande cartea lui copos, dar un reprezentant al editurii le-a comunicat că tot tirajul a fost comandat de autor, care nu a lăsat editurii nici măcar un exemplar.

George Copos a obținut eliberarea condiționată după ce a susținut că a câștigat peste 200 de zile în detenție, pentru că a scris cinci cărți, una de istorie și patru de turism, a muncit la atelierul de tâmplarie și s-a înscris la alte activități ale penitenciarului.

M. Nedelcu