-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:45
No menu items!

Generalul Victor Stănculescu, eliberat din închisoare

spot_img

Fostul general Stănculescu a ispășit o treime din pedeapsa de 15 ani de detenție, pentru crimele de la Revoluție

Victor Stanculescu_SZ

Generalul (r) Victor Atanasie Stănculescu a fost eliberat condiționat din închisoare. Decizia a fost luată miercuri de către Tribunalul Ilfov, hotărârea fiind una definitivă.

Judecătorii Tribunalul Ilfov au admis, miercuri, contestaţia depusă de generalul octigenar, după ce Judecătoria Sectorului 4 îi respinsese solicitarea de eliberare condiționată. Stănculescu a susținut că a ispăşisit fracţia de pedeapsă cerută de lege şi a adus certificate medicale care atestau că suferă de boli incurabile. Degradat prin sentinţa instanţei supreme până la stadiul de soldat, Victor Stănculescu era ultimul dintre condamnaţii pentru crimele din timpul Revoluţiei din 1989 care se mai afla după gratii.

 La acest ultim proces privind eliberarea sa, Victor Stănculescu a fost reprezentat de un avocat din oficiu, care a susţinut în sala de judecată că fostul general a avut o atitudine ireproşabilă în penitenciar şi a primit aviz favorabil din partea Comisiei de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava.

Victor Atanasie Stănculescu a făcut mai multe solicitări către instanţă pentru eliberare după ce a fost reîncarcerat, în octombrie 2008, ca urmare a sentinţei finale a instanţei supreme. Ba chiar o cerere a sa de graţiere a primit aviz negativ prin partea Ministerului Justiţiei.

Este posibil ca în cazul lui Victor Stănculescu, judecătorii să fi ţinut cont de aplicarea legii mai favorabile, întrucât Noul Cod penal permite liberarea condiţionată a unui condamndat cu vârsta de peste 60 de ani, doar dacă a ispăşit două treimi din pedeapsa cu închisoare, dacă aceasta este mai mare de 10 ani.

Foştii generali Mihai Chiţac (decedat între timp) şi Victor Atanasie Stănculescu au fost condamnaţi la câte 15 ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav, în legătură cu crimele comise în timpul Revoluţiei de la Timişoara. Un alt dosar care priveşte evenimentele din 1989 petrecute în Capitală şi în mai multe oraşe ale României a fost plimbat, în ultimii cinci ani, de mai multe ori între parchetele militare şi civile. Secţia Parchetelor militare l-a reprimit, în martie 2014, de la Parchetul General, ca urmare a schimbării Codului de Procedură Penală, care prevede că orice infracţiune în care este implicat un militar trebuie cercetată de procurori militari. Cu toate acestea, un eventual proces, în cazul în care nu se constată prescrierea faptelor, va fi judecat de instanţa civilă.

Mihai Chiţac şi Victor Atanasie Stănculescu au fost condamnaţi, în octombrie 2008, la 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, în dosarul Revoluției de la Timișoara.

Mihaela Chiper