7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:46
No menu items!

Generalul Dumitru Dumbravă: SRI este unul dintre anticorpii bine dezvoltaţi şi echipaţi pentru însănătoşirea societăţii şi eliminarea corupţiei

spot_img

Șeful Direcției Juridice a SRI spune că ofițerii de informații sunt eroii care își dedică viața asigurării liniștii cetățenilor

SRI_umbra_SZ (2) 

Directorul Direcției Juridice din cadrul Serviciului Român de Informații, generalul Dumitru Dumbravă, a vorbit, în cadrul unui interviu acordat juridice.ro, despre fenomenul corupției din România privit ca o maladie și despre contribuția SRI la „însănătoșirea societății” acționând ca un „anticorp”.

Dumitru Dumbravă spune că „fenomenul corupţiei, ca ameninţare la adresa securităţii naţionale, a intrat relativ recent în portofoliul SRI”. El precizează că acest fenomen este privit ca o etapă, „determinată de persistenţa acestui fenomen social”.

Potrivit șefului Direcției Juridice din SRI, serviciul a intrat în această luptă de asanare morală a societăţii ca structură de suport a autorităţilor judiciare cu atribuţii în materie. „Dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze. Această manieră de lucru, în care suntem angrenaţi alături de procurori, poliţişti, judecători, lucrători ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveală punctual şi aspecte care ţin de corupţia sistemului judiciar, în limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate. Important este, în opinia mea, că sistemul judiciar îşi dezvoltă anticorpii necesari vindecării acestei patologii”, spune generalul Dumbravă în interviul pentru juridice.ro.

În aceeași ordine de idei, generalul a precizat că toate comunicatele de presă în care se menționează colaborarea SRI cu o structură judiciar-penală trebuie privite ca o „recunoaştere a muncii desfăşurate în tăcere, cu profesionalism şi dedicare de către personalul Serviciului”. Pentru că un ofiţer SRI nu poate să vorbească despre ceea ce face pentru ţară, „aceste comunicate reprezintă, în fapt, o minimă recompensă pentru aceia care, ani la rând, îşi dedică viaţa, ca niște eroi, pentru asigurarea liniştii cetăţenilor”, a spus Dumitru Dumbravă.

dumitru_dumbravaUn lucru nu încetează să mă uimească de fiecare dată. Sunt momente în care toate ecranele televiziunilor de ştiri se îngălbenesc de breaking-news-uri. Ei bine, pe acest fond, maladiv, hepatic, sunt unii care privesc şi-şi numără banii primiţi drept mită, crezându-se imuni la reacţia autorităţilor. Vestea proastă pe care le-o dau este că statul român şi-a dezvoltat sistemul imunitar, iar SRI este unul dintre anticorpii bine dezvoltaţi şi echipaţi pentru însănătoşirea societăţii şi eliminarea corupţiei

Dumitru Dumbravă
șeful Direcției Juridice a SRI

Generalul SRI vorbește despre munca ofițerilor de informații, iar eficiența acesteia, din perspectiva caracterului secret al ei, nu poate fi cuantificată. În aceste condiții, cel mai bun indicator în acest sens este Liniştea. „Dezavantajul nostru este că liniştea nu se aude. Dar ea are un preţ. Faptul că în România nu am avut atentate teroriste, faptul că nu avem evoluţii ale crimei organizate spre fenomene violente întâlnite în unele ţări vecine se datorează muncii sutelor de ofiţeri care, după o zi de muncă, adorm cu sentimentul datoriei împlinite. Uneori, după ce „zapează” între talk-show-urile târzii, unde activitatea lor e denigrată, criticată ori blamată de specialişti care emit judecăţi de valoare fără să aibă în fapt niciun instrument sau argument care să le valideze judecăţile”, a spus Dumitru Dumbravă.

Pe de altă parte, generalul SRI susține că Serviciul operează cu instrumentele juridice puse la îndemână de legiuitor, sub control democratic, și este de dorit ca, pe măsura adaptării societăţii, în acord cu evoluţiile tehnologice, să fie puse la dispoziţie şi alte instrumente normative cu care deja operează agenţii similare din UE. „Din această perspectivă, salutăm iniţiativa Administraţiei Prezidenţiale care a înţeles că, în domeniul securităţii naţionale, realităţile evoluează întotdeauna mai rapid decât normele juridice şi a decis să se implice în procesul de reanalizare a pretinselor legi „Big Brother”, recent declarate neconstituţionale de către Curte. Sperăm că această implicare va permite depăşirea blocajului în care ne aflăm în prezent”, a spus Dumbravă.

Andi Topală