1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 13:15
No menu items!

Generalul de Securitate din preajma familiei Băsescu – „eminența cenușie” a rețelei de escroci bancari

spot_img

Diaconescu_medalion_SZ

La 74 de ani (născut pe 14 octombrie 1939), cu 3 operaţii la organe majore, generalul DIE Dragoş Diaconescu, era, în 2012, încă un actor energic în peisajul politic şi economic al Bucureştiului. Ba chiar îşi extindea afacerile spre Rusia, crescând la sânul său un vechi tip de afacerist: un analfabet din Sinteşti, deţinător al unui lanţ de 22 de firme prin care urmărea să tranzacţioneze fier vechi din uriaşul sistem de căi ferate ex-sovietic. La Bucureşti câştiga contracte pentru „tramvaiele ruginte” de la ITB şi promitea unei mari companii spaniole de construcţii contracte cu statul român. În mai multe convorbiri şi documente apar însă şi conexiunile generalului DIE cu piaţa de armament şi relaţia de rudenie dintre un funcţionar CSAT şi un director din Romarm.

Diaconescu Dragoş are următoarele semnalmente: mic de statură, constituţie normală, cu puţină burtă, păr alb, început de chelie, poartă ochelari şi are mustaţă.Când mi l-a prezentat MIHAI STAN mi-a spus că Dragoş Diaconescu a lucrat în servicii pe timpul lui Ceauşescu

Iulian Stanciu
declaraţie de inculpat

Diaconescu a fost avansat de la gradul de colonel SIE în rezervă, la cel de general cu o stea, în vremea regimului Băsescu şi era unul dintre invitaţii de o­noa­re ai Administraţiei Prezidenţiale, de Ziua Naţională. Generalul are şi el două fiice, notăriţe şi afaceriste, ba chiar a participat la nunta Elenei Băsescu din septembrie 2012 cu fiul lui Bebe Ionescu, un personaj despre care aflăm, dintr-un alt dosar DIICOT, că-şi împărţea influenţa în BRD.

Raluca Draga Diaconescu Bâldan, absolventă de drept şi notar, i-a cerut preşedintelui Băsescu, într-o scrisoare plină de greşeli gramaticale, să intervină pentru eliberarea tatălui său din arest. După două luni, Dragoş Diaconescu a fost pus în libertate de aceiași judecători de la Curtea de Apel Bucureşti, trimiși în judecată pentru eliberarea pe bani a afaceristului Dinel Staicu. Generalul Dragoş Diaconescu deţine sute de proprietăţi, unele figurează ca monumente protejate pe strada Negustori din Capitală, altele obţinute abuziv chiar în vecinătatea vilei de protocol a preşedintelui, de la Predeal. Acelaşi general a reuşit să-i doneze fiicei sale peste 700.000 de euro, transferând banii din cont într-o sâmbătă după-amiază, în cele câteva ore în care a fost lăsat liber de judecătorii Tribunalului Bucureşti, după expirarea ordonanţei de reţinere.

CITEȘTE ȘI

 

Influenţa şi relaţiile generalului cu o stea de la Argus (cea mai puternică piesă din Intreprinderea de Comerţ Exterior Dunărea) sunt însă confirmate de rechizitoriul din dosarul „Bancherii 1”. Generalul Diaconescu şi „vechiul său prieten”, consultantul Constantin Boştină (fratele fostului procuror miliar Pantelimon Boștină), discutau despre numirea ca şef la AVAS a „băiatului său” Popa Stan, personaj care a tranzacţionat pentru statul român, dar în favoarea lui Omar Hayssam, şi societatea IPRS Băneasa. În spate, Diaconescu şi Boştină vorbeau despre împărţirea terenurilor pe care le mai are Romaero în zona de nord a Capitalei, sau despre contractele pe care compania spaniolă Copisa Constructora Pirenaica le câştiga cu ajutorul său la CNADNR. Procurorii DIICOT au mii de ore de înregistrări ale convorbirile lui Dragoş Diaconescu, însă doar o parte dintre acestea au fost transcrise şi în actul de acuzare din dosarul „Bancherii 1”.

Dragoş Diaconescu îl ţine pe Popa la AVAS pentru terenurile ROMAERO

Punctul de legătură în două conversaţii transcrise de procurori în rechizitoriu este Constantin Boştină, consultant, membru în Consiliului de Administraţie de la Bursa Română de Mărfuri. Administrator al Bost Consult SRL, el a fost secretar personal al lui Nicolae Ceauşescu, dar și adjunct la Ministerul Economiei şi la Ministerul Industriei Uşoare.

La data de 20.08.2012, la ora 14:33, inculpatul DIACONESCU FLORIN DRAGOŞ este apelat de un bărbat neidentificat ( va fi notat cu X ) următoarele :

DFD:- Să trăiţi.

X:- Ce faceţi mon general ?

DFD:- Şefu’ raportez că bine, îmi revin prin recuperări succesive şi începând de astăzi, l-am sunat şi pe domnu’ COSTICĂ … .

X:- Aşa ?

DFD:- Ne apucăm de treabă, da.

X:- Păi, spune-i lu’ domnu’ COSTICĂ că prietenu’ lui vrea să mă schimbe din funcţia de director acuma şi se pregăteşte ordinu’, ââââ, înlocuire. Prietenu’ lui TRAICU şi am vorbit cu el să văd şi văd că … .

DFD:- Păi, sta. Stai un pic. Eu sunt-n mişcare acuma. Deci îl sun imediat să-i spun de treaba asta că dacă-l sun mâine e prea târziu. Da ?

X:- Bine.

DFD:- Da’ hai …, hai să ne gândim şi la altă variantă.

X:- Spuneţi ? … . Care altă … ?

DFD:- Există …, există şi poziţia a doua acolo că să rămâi că ştiu ce am eu de făcut după aia?

X:- Nu. Lasă-mă cu poziţia a doua. Nu o să am trai să fiu pe poziţia a doua acolo.

DFD:- E, e, e, e puţin tâmpiţel ăsta. Nu ?

X:- Da, da, da.

DFD:- Bine, bine. Aşa. Imediat îl sun pe COSTICĂ. Da ?

X:- Bine, bine.

DFD:- Bine, te pup.

X:- La revedere (?), pa, pa.

DFD:- … . Directoru’ General de la ROMAERO. Au 40 de hectare acolo şi au nevoie numai de 15. … . Le găsim un investitor. … . 25 de hectare. Ştiţi unde ? BĂNEASA, le vindem imediat. … . Am vorbit cu directoru’ general de la ei …. . ( se adresează altcuiva – posibil poartă o altă discuţia telefonică la un alt post telefonic).

La data de 20.08.2012, la ora 15:09, inculpatul Diaconescu Florin Dragoş este apelat de martorul Boştină Constantin ( va fi notat cu X ) următoarele :

DFD:- Să trăiţi, să trăiţi.

X:- Să trăiţi excelenţă. Scuză-mă eram în multe colective de lucru …, aşa e … .

DFD:- Te cred că după …, după concediu, aşa se întâmplă. Ce … ?

X:- Da, aşa e. … . Ââââ, ce spuneai de MIŞA ?

DFD:- Deci MIŞA e puţin îngrijorat.

X:- Da ?

DFD:- Că s-ar putea să se facă nişte schimbări acolo şi ne-a cerut sprijinu’, dacă se poate.

X:- Ştiu, ştiu, ştiu că eu am vorbit cu el, am vorbit şi unde trebuie, da’ într-adevăr e o încercare de mişcare. I-am spus: „ Domne, am vorbit de vorbit, l-a chemat, i-a şi făcut o vizită TRAICU acolo”.

DFD:- Da, da.

X:- Înţelegi ? E … . După ce am vorbit eu cu TRAICA (?), a zis: „Domne am să mă duc pe acolo să văd ce cutare, nu ştiu ce”. Şi acum TRAICA mi-a spus: „Domne, nu ştiu, să văd ce pot face că nu …, nu ţine de el”.

DFD:- Eu i-am sugerat lu’ POPICĂ şi poziţia a doua că … . Important e să avem pe cineva acolo. După ce facem noi treaba, … .

X:- Da, da, da, da, da.

DFD:- Nu mai e nimic de discutat.

X:- Deci .. . Deci ştiu DRAGOŞ chestiunea, am discutat-o cu el, am discutat-o cu cine trebuie, l-a şi vizitat omu’ acolo că să se lămurească de … . Mi-a zis: „Băi, zice, lasă-mă să mă duc şi eu să mă lămuresc că nu ştiu nimica despre ROMAERO”. Înţelegi ? S-a dus omu’, au discutat, după aia mi-a spus: „Domne să văd ce pot face că nu …, nu e comanda de la mine”.

DFD:- Aha.

X:- Înţelegi ? El este pus să o execute şi de aia .., că să fie cu mintea împăcată, s-a dus şi a făcut o vizită acolo.

DFD:- Aha.

X:- Înţelegi ?

DFD:- Bine. Dacă aveţi timp zilele astea, poate ne vedem şi noi să începem …

X:- Da, da, da. Peste vreo zi, două că acum …, de abia m-am întors şi mai am nişte lucruri de … .

DFD:- Eu sunt gata fără nici un fel de discuţii.

X:- Da. E-n regulă.

DFD:- Când îmi spuneţi … . Da ?

X:- Îhî. Bine. … . Şi deci mă … . Ţi-am spus, o cunosc, ştiu, fac, da’ în condiţiile în care …, cum să spun cât se poate că, dacă e alt interes e greu, ştii, să-l … .

DFD:- Da.

X:- Tu ştii bine.

DFD:- Domnu’ Preşedinte. Păi, poate-i daţi un telefon să vadă că suntem …, că … .

X:- Da, da, da, da, da, sigur, sigur, sigur.

DFD:- Bine. Daţi-mi voi să vă mulţumesc frumos. … . Ne auzim.

X:- Sigur. … . Numai bine, toate bune, pa, pa, pa, pa.

În ziua de 19.09.2012, la ora 11:26:15, inculpatul Diaconescu Florian-Dragoş este contactat de martorul Boştină Constantin:

DIACONESCU: Să trăiţi!

BOŞTINĂ: Salut, saluţi’! Ce faci, Excelenţă?

DIACONESCU: întâi soţia şi pe urmă ce fac eu!

BOŞTINĂ: Păi, soţia… alaltăieri i-a sfărâmat piatra, ieri a avut o stare mizerabilă, azi se simte mai bine. Colecistul i l-a scos acum trei săptămâni, piatra i-a sfarâmat-o alaltăieri, luni. Ieri a fost foarte păcătoasă ziua, dar acum a început, parcă, să-şi revină.

DIACONESCU: Alaltăieri eraţi terminat. Şi eu simt oamenii, de aia nu am îndrăznit să vă sun ieri.

BOŞTINĂ: Am stat acolo la Sinescu de la ora 10.00 până la ora 20.00, că era a doua anestezie la mai puţin de trei săptămâni. Nu e simplu. Ea, slăbită, că nu mânca nimic…

DIACONESCU: Eu am făcut trei anestezii. BOŞTINĂ: Da, ştiu.

DIACONESCU: Şi pe urmă vă spun o metodă să eliminăm anesteziile astea. Eu am făcut trei în patru luni.

BOŞTINĂ: Păi, i-am spus eu, mai bine bea o sticlă de ţuică, adoarme şi…

DIACONESCU: Nu, nu. Am un maseor care vine şi spune care e centrul nervos care elimină asta, dar asta discutăm pe parcurs.

BOŞTINĂ: Da. Bun. Poate ne vedem şi noi să discutăm. Nu ştiu dacă azi după-amiază sau mâine. Tu eşti pe aici mâine?

DIACONESCU: Cum să nu! Păi ce, plec fară aprobare? Se poate?

BOŞTINĂ: Ha, ha! Acum sunt şi eu mai liniştit din cauză că s-a…

DIACONESCU: Haideţi, vă rog frumos!

BOŞTINĂ: Vezi că… nu ştiu dacă ţi-a spus domnul Teodorescu, am început să-i construim, împreună cu prietenul nostru comun, o sursă de fier vechi. Ţi-a spus? DIACONESCU: Şefu’, nu am mai vorbit, că şi eu am fost plecat zilele astea mai mult pe la spital.

BOŞTINĂ: Asta voiam să-ţi spun, că îi construim o sursă de fier vechi care poate fi o sursă de fier vechi bună, dar vorbim când ne vedem noi.

DIACONESCU: Ştiţi ce vă rog? Când veniţi dumneavoastră pe la mine, pot să-1 chem şi pe el, ca să-i comunicăm direct?

BOŞTINĂ: Sigur, sigur! Dar ştie. El a fost, ieri, la discuţie. Alaltăieri, pardon! DIACONESCU: Nu, nu! Dar să vadă că nu e nimic întâmplător, da?

BOŞTINĂ: Da, da, da. Am înţeles că l-ai mutat cu sediul la tine acolo.

DIACONESCU: L-am mutat că i-a furat acolo, în partea cealaltă.

BOŞTINĂ: Vezi că sunt informat? Ha, ha!

DIACONESCU: Şefu’, dacă nu eraţi aşa de capabil, nu vă ţinea primul-ministru acolo şef de cabinet.

BOŞTINĂ: Mulţumesc!

DIACONESCU: Nu primul-ministru, preşedintele ţării. Eu mă mândresc cu dumneavoastră, să ştiţi.

BOŞTINĂ: Mulţumesc! Şi eu la fel cu tine. Atunci, rămâne…

DIACONESCU: Deci, Costică, îţi spunea Ceauşescu, ce părere ai? Cui îi mai
spunea preşedintele ţării Costică, şefu’?

BOŞTINĂ: Corect, corect. Aşa este. Mulţumesc pentru apreciere! Deci, rămâne ori după-amiază îţi dau un telefon, că nu pot să spun acum, dacă nu, îţi dau şi ne vedem mâine dimineaţă.

DIACONESCU: La ora 17.00, mă duc să fac o radiografie.

BOŞTINĂ: Rămâne, atunci, pe mâine şi ne înţelegem mâine, undeva după ora 11.00, să ne vedem.

DIACONESCU: Îmi dați dumneavoastră un semnal?

BOŞTINĂ: Te sun eu, da. Mâine, după ora 11.00. Deci, te sun eu şi ne vedem mâine, după ora 11.00.

DIACONESCU: Gata, şefu’.

BOŞTINĂ: Bine. Toate bune!

DIACONESCU: Să trăiţi!

Mihai Stan vroia să preia fabrica de geamuri de la Scăieni

Referitor la Scaieni, MIHAI STAN a venit şi mi-a cerut sprijin pentru a cumpăra activele. L-am pus în legătură cu POPA STAN

Dragoş Diaconescu
declaraţie de inculpat

În ziua de 04.07.2012, la ora 16:05:14, inculpatul Mihai Stan ia legătura cu inculpatul Diaconescu Florian-Dragoş şi discută urmatoarele :

MIHAI STAN: Mâine seară. Atunci, vin mâine la tine. Cheamă-1, te rog, pe Stan, pe Popică, la tine, te rog din suflet, că…!

DIACONESCU: Pe cine?

MIHAI STAN: Pe Stan. Pe Popa.

DIACONESCU: Da, dar nu mai am când mâine. Luni. Eu, duminică, sunt înapoi. II chem luni la mine.

MIHAI STAN: Da, da. Să ai în vedere dacă avem pe cineva la tramvaie, la cum dracu’ se cheamă…?

DIACONESCU: Mi-ai spus, la R.A.T.B. Dacă nu ştiam treaba, nu am adâncit-o, că…

MIHAI STAN: Nu, la R.A.T.B. trebuie. Au vreo 40 de vagoane şi vor să le dea la fier vechi şi nu am pe nimeni acolo şi aş vrea să le iau.

DIACONESCU: Acolo poate să facă licitaţie.

MIHAI STAN: Nu, nu! E fără licitaţie.

DIACONESCU: Imposibil.

MIHAI STAN: E fară licitaţie, dragul meu. Ia cineva fără licitaţie.

DIACONESCU: E concurs de oferte, ce poate să fie?

MIHAI STAN: Nu. Dacă e cineva acolo, atât, să…

DIACONESCU: Nu cred că mai are nimeni curajul să facă şmecherii acum, că îi leagă ăştia de nu se văd.

MIHAI STAN: Nu, e, dom’le! Aşa se vinde. Fac ei selecţie de ofertă. DIACONESCU: A! Este ceva, nu e chiar…

MIHAI STAN: Da, da.

DIACONESCU: Păi, fa ofertă acolo şi fa-o bine. Da.

MIHAI STAN: Da. Hai, trec mâine pe la tine. Pe la ce oră te găsesc?

DIACONESCU: Bine. După ora 11.00.

MIHAI STAN: Te pup!

În ziua de 30.08.2012, la ora 14:33:26, inculpatul Mihai Stan, ia legătura cu inculpatul Diaconescu Florian Dragoș:

MIHAI STAN: Exact. Maestre, când îl chemi pe Popicu să stăm de vorbă cu el, pe la tine?

DIACONESCU: Stai puţin! Care din ei?

MIHAI STAN: Popa Stan.

DIACONESCU: Popa Stan. Lasă-mă să văd dacă pot luni.

MIHAI STAN: Da?

DIACONESCU: Da. Sau mâine. Nu ştiu, mâine e mai greu. încerc, să vedem.

MIHAI STAN: Hai, dă-mi un telefon. Sănătate multă! Te pup!

DIACONESCU: Da, dar ăla vrea… Ştii unde vrea, la cârciumă.

MIHAI STAN: Nu contează! Unde vrea el.

DIACONESCU: E! Dă-1 în… mă-sii!

MIHAI STAN: Hai! Unde vrea el.

DIACONESCU: Bine.

MIHAI STAN: Te pup!

DIACONESCU: Pa!

În 2012, împreună cu Constantin Boştină şi cu Vitali Custuroi intenţionam să achiziţionam 80 de vagoane în vederea vânzării la fier vechi. I-am spus şi lui Diaconescu de afacere iar acesta după două-trei întâlniri pe care le-am mai avut referitor la această afacere mi-a spus că se va ocupa el şi ca o va derula prin firma lui, al carei nume nu mi-l amintesc. Mi-a spus că va lua credit de la BRD şi că după ce va cumpăra vagoanele mi le va vinde mie pentru ca eu ulterior sa le vând şi să obţin un profit legal. În acest mod doream să achit şi eu toate creditele pentru a scăpa de cămătari.

Mihai Stan
declaraţie de inculpat

La data de 10.07.2012, la ora 20:35, inculpatul Diaconescu Florian Dragos  discută cu martorul Popa Stan ( va fi notat cu X ) urmatoarele:

X:- Da domnu’ general ? Am onoarea, să trăiţi.

DFD:- Să trăiţi. … . Scumpule … .

X:- Să trăiţi … . Da ?

DFD:- Se poate mâine, în jur de ora două, la MESOGIO (?), aicea, pe … . ?

X:- La două ?

DFD:- Da. … . Ştiţi unde e. Nu ?

X:- Nu ştiu. … . Unde ziceţi ?

DFD:- E aicea … . Deci de la BATIŞTE puţin mai sus, fosta I.L.CARAGIALE. Nu ştiu cum se cheamă.

X:- Ce …. ? Restaurant acolo …. ?

DFD:- Da, da, e un restaurant grecesc. MESOGIO (?) se cheamă.

X:- A ! Da ! Îl ştiu MESOGIO (?), sigur.

DFD:- E ! A ! Da ?

X:- Da, îl ştiu.

DFD:- Haideţi în jur de două acolo. Vreţi ?

X:- Bine. … . Da’ vă dau un telefon şi …. ?

DFD:- Bine. … . Nu, nu, nu mai îmi daţi. Vă aştept acolo.

X:- Da ? … . În jur de …. ? … . Da ?

DFD:- Da.

X:- Am înţeles, am înţeles.

DFD:- Bine şefu’.

X:- Bine, v-am pupat, sănătate.

DFD:- (neinteligibil), să trăiţi.

X:- Trăiţi.

Popa Stan, garanţie pentru terenurile Romaero

Complexă este şi relaţia dintre generalul Diaconescu şi preşedintee AVAS Popa Stan, de la care fostul şef al Argus aştepta recompense întrucât făcuse presiuni pentru menţinerea acestuia în funcţie.

Directoru’ general de la ROMAERO. Au 40 de hectare acolo şi au nevoie numai de 15. … . Le găsim un investitor. … . 25 de hectare. Ştiţi unde ? BĂNEASA, le vindem imediat. … . Am vorbit cu directoru’ general de la ei (…)

Dragoş Diaconescu
interceptare

Edificatoare este declaratia martorului Popa Stan, vicepresedinte A.V.A.S. care arata ca atunci cand i l-a prezentat pe inculpatul Mihai Stan Diaconescu Florian-Dragoş l-a indicat drept “băiatul meu“. În consecinţă relaţia dintre cei doi este una extrem de apropiată, implicând discuţii telefonice zilnice, intalniri regulate si mese luate împreună

Rechizitoriul DIICOT

Pe numitul POPA STAN l-am cunoscut în 2012 la biroul d-lui DIACONESCU DRAGOŞ şi ştiu că era preşedinte AVAS. Fără ca Diaconescu să ştie l-am rugat pe Popa Stan să mă ajute cu obţinerea unui credit. Acesta cunoştea preşedintele băncii ROMÂNO-ITALO, ,,Munteanu”

Mihai Stan
declaraţie de inculpat

Ţiganul de Sinteşti, afaceri pe picior mare cu CNADNR

Mario prin intermediul lui Dragoş Diaconescu care mi-a spus numai mie că este o cunoştinţă ce lucra în Serviciile Secrete italiene. În prezent Mario este responsabil pe Fondurile Europene pentru Europa. Precizez că eu şi Hurdugaci ne-am înţeles cu Mario să subcontractăm o lucrare pentru refacerea unui drum

Mihai Stan
declaraţie de inculpat

Tot Mihai Stan i l-a prezentat lui Dragoş Diaconescu şi pe Marius Copil, administratorul reprezentanţei din România a companiei Copisa, care în 2009 a fost anunţată câştigătoarea licitaţiei pentru construcţia centurii Caransebeş. Mai multe antecontracte cu această companiei, privind subînchirierea de echipamente, au fost folosite de reţea pentru a obţine credite de la bănci.

Mihai Stan şi Hurdugaci Tiberiu îl amăgeau pe Copil Marian de la SC Copisa, ducându-l la Diaconescu Dragoş, unde i se promitea că va obţine contracte de autostrăzi şi drumuri de la Ministerul Transporturilor

Marian Tudoriu
declaraţie învinuit

Mihai Stan, ţeapă de un milion de euro la Volvo

Învinuitul Lisandru Adrian este director comercial în cadrul B.R.D. persoana la care de asemenea inculpatul Diaconescu Florian Dragoş apelează pentru facilitarea obţinerii de credite şi plasarea dosarelor în sucursalele B.R.D.
Învinuitul Lisandru Adrian arat
ă: Cunosc un domn Mihai Stan, fiindu-mi prezentat de Diaconescu Dragoş în 2007 sau 2008. Mi l-a prezentat ca om de afaceri, eu l-am prezentat vânzătorului de la Volvo VFS (Volvo Financial Services), au fost nişte dialoguri cu firma lui, una avea denumirea de WILD ROSE, ce-a de-a doua nu îmi amintesc.Afacerea s-a concretizat în achiziţionarea în sistem leasing a mai multor autocamioane (mai mult de zece bucăţi) şi echipamente. Ratele nu au mai fost plătite, trei camioane au fost recuperate, însă prejudiciul creat depăşeşte suma de 1.000.000 euro.I-am reproşat lui Diaconescu că mi-a prezentat o astfel de persoană. Diaconescu mi-a spus că nu a ştiut de comportamentul infracţional a lui Mihai Stan Pentru prejudicierea firmei menţionate s-a depus plângere la DNA”

Tot cu un dosar de înşelăciune a început şi epopeea penală a sirianului Omar Hayssam recunoscut pentru relaţiile sale cu funcţionarii administraţiei PSD.
Omar Hayssam a fost condamnat anul trecut la 16 ani pentru înşelăciune şi asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni pentru un prejudiciu de 1,8 milioane de euri aduse companiei Volvo. Afacerea s-a făcut în urmă cu exact un deceniu, când Omar Hayssam și colaboratorii săi au achiziționat, prin societatea Carmina Comerț SRL și SC Rastan Corporation SRL, în leasing , de la Volvo Truck Corporation și AFIN Leasing AG Viena, 22 de capete tractoare, pe care apoi le-au închiriat unor companii din Egipt și Siria, le-au înregistrat în Siria pe companiile familiei, fără să mai fie achitat contractul de leasing.

Mihai Stan, afaceri în fostul sediu al lui Vîntu

Ţiganul din Sinteşti a reluat în 2011 legătura cu generalul Dragoş Diaconescu după aproape 4 luni de tăcere. Rechizitoriul procurorilor DIICOT arată că „afaceristul de Sinteşti” l-a înduplecat pe general doar după ce i-a promis că-i închiriază un sediu de birouri şi că-i va aduce şi alţi „clienţi”. Relaţiile lor se răciseră după ce Stan nu a mai plătit cei 20.000 de euro pe care-i datora lui Diaconescu pentru un credit reuşit la BRD, întrucât banii din credit îi fuseseră furaţi într-un jaf celebru pe Centura Bucureştiului. Până la reconciliere, Mihai Stan a funcţionat însă într-un birou amenajat în incinta SIF Muntenia, acolo unde a funcţionat în perioada de glorie şi Gelsor, compania fondată de Sorin Ovidiu Vîntu.

La data de 19.09.2012, la ora 20:16, MIHAI STAN discută cu inculpatul Diaconescu Florian Dragoş (va fi notat cu X )

X:- (neinteligibil).

MS:- Şi dvs. să ne trăiţi.

X:- Aaaa, domnu’ BOŞTINĂ vrea să te vadă că te-a lăudat şi … .

MS:- Da ?

X:- A vorbit ieri cu …., astăzi (?) şi a zis mâine să ne vedem toţi trei. Cam când ai avea timp?

MS:- După 12:00.

X:- Deci 12:00, 13:00, aşa. Da ?

MS:- Nu, nu, nu, chiar 13:00. … . Chiar 13:30.

X:- Bine. Atuncea … .

MS:- Că trebuie să mă duc până-n BĂNEASA.

X:- Fiind o oră când …. Poate îl invităm undeva că … .

MS:- Unde vrei, unde vrei.

X:- Mi-a spus e o treabă bună pentru … .

MS:- Am înţeles. Eu n-am avut timp când să … .

X:- Comunitate (?). Da ?

MS:- Te-am găsit ocupat şi n-am avut când să-ţi povestesc.

X:- Da, da. … . Nu, nu, nu. El îmi spune mie absolut tot ce face aşa că … .

MS:- Ştiu. Normal că ştiu. Bine.

X:- Eu m-am bucurat. Cum e acolo ? Ai …, ai început …, să meargă treaba. Nu ?

MS:- Da, am cărat alea, să chem să-mi facă curat, să mi le aşez, să chem fetele cu …, pe ăştia de la internet, la telefon … .

X:- Da, da, da.

MS:- Să mă pun în ordine.

X:- Oricum cred că te simţi mai în siguranţă, aşa. Nu ?

MS:- Mult mai bine, să ştii.

X:- Păi, … .

MS:- Mult, mult, mult, mult. Vorbeam astăzi …, am vorbit şi cu RALUCA şi a spus: „Ce … ? Lu’ HORIA şi la aia de trei ori în partea ailaltă”. Nu se poate.

X:- Da. … . Păi, aia … .

MS:- (neinteligibil) mai scumpe, eşti mai bine îmbrăcat, zice că tu eşti plin de bani, da’ tu mori de foame.

X:- Da. … . Nu … . Şi e şi spaţiu civilizat, ai să vezi că nu e o problemă de … . Da.

MS:- Bine, bine, bine, o seară plăcută vă doresc.

X:- Eu îi spun omului în jur de 13:00, 13:30, aşa. Da ?

MS:- Exact. Unde vrei.
Mobilul lui Dragoş Diaconescu, un mister pentru procurori

Nu sunt clare motivele pentru care inculpatul Diaconescu Florian Dragoş a ales să participe la demersurile infracţionale ale acestuia (Mihai Stan – n.r.) având în vedere că a ocupat funcţii extrem de importante în cadrul serviciilor de informaţii din regimul de dinainte de anul 1989, fiind un prosper om de afaceri cu o situaţie materială excepţională şi cu un anturaj format din oameni cu funcţii importante. Din probele administrate rezulta că mobilul acestei colaborări a fost reprezentat de sumele de bani promise şi încasate parţial de către acesta de la inculpatul Mihai Stan atât ca răsplata pentru „ajutorul dat” cât şi în baza contractelor de închiriere încheiate cu firmele controlate de către liderul grupării pentru imbilele aflate în prorprietatea să sau a firmelor controlate de către acesta. De altfel din discuţiile telefonice interceptate rezulta grijă deosebită a inculpatului să-şi încaseze rapid chiria de la inculpatul Mihai Stan

Rechizitoriul DIICOT

Aurel Şaramet, fost funcţionar comunist, ţinut un deceniu şef la FNGCIMM

Preşedintele Fondului pentru Garantarea Creditelor pentru IMM-uri, cel care conform procurorilor DIICOT a intervenit pentru eliberarea unei scrisori de garanţie în doar pantru zile pentru una din firmele favorizate de generalul Dragoş Diaconescu, a rămas în funcţie încă un an după ce anchetă DIICOT a arătat implicarea acestuia directă în fraude. În noiembrie 2013, când la Guvern a ajuns un Raport al Curţii de Conturi care arăta uriaşele găuri pe care fostul funcţionar din Ministerul comunist al economiei le-a lăsat, Şaramet împlinea deja un deceniu pe aceeaşi funcţie de la FNGCIMM. Aurel Şaramet este încă inclupat în acest dosar, urmând să fie trimis în judecată separat de cei 148 de învinuiţi.

Învinuitul Şaramet Aurel: „În perioada 2009-2010 domnul Diaconescu mi-a prezentat doi cetăţeni de etnie romă, în restaurantul Golden Falcon, care s-au interesat ca urmare a precizării lui Diaconescu că este expert în finanţe, despre posibilitatea de a obţine credite pentru 22 de companii care ar fi creat locuri de muncă pentru ţigani. Diaconescu i-a precizat că aceştia sunt de bună – credinţă. Diaconescu nu l-a anunţat că urmează să vină şi aceşti doi romi ci l-a pus în faţa faptului împlinit. Nu i-au inspirat încredere. În continuare învinuitul precizeza că îşi aminteşte că în anul 2010 (era spre toamnă) l-a sunat Diaconescu şi i-a spus că are o cunoştinţă care avea un credit propus spre aprobare la o bancă, fiind nevoie doar de eliberarea scrisorii de garanţie, întrebându-l dacă nu se poate elibera mai repede. I-a spus că este în concediu. Când a revenit, Diaconescu nu l-a mai sunat. Referitor la întâlnirea de la Golden Falcon cu cei doi cetăţeni romi arăta că ulterior discuţiei de la restaurant nu a mai avut nici un contact cu aceştia. La finalul declaraţiei învinuitul revine şi arăta că în urmă cu trei luni Diaconescu Dragoş i-a spus că a făcut o mare greşeală că i-a prezentat pe cei doi romi, întrucât „şefii lui l-au atenţionat că nu era cazul” să îl bage în asemenea situaţie

Rechizitoriul DIICOT

Declaraţia lui Dragoş Diaconescu în faţa judecătorilor care-i decideau libertatea

Cu ocazia audierii de către instanța de judecată la data de 02.11.2012 inculpatul Diaconescu Florian-Dragoș declară următoarele:

Nu recunosc săvârşirea faptelor menţionate în referat. Pe Mihai Stan l-am cunoscut la jumătatea anului 2010 amândoi frecventând acelaşi restaurant turcesc, iar el s-a interesat la patronii restaurantului despre persoana mea, aceştia i-au spus că sunt patronul unei societăţi care desfăşoară activitate în domeniul imobiliar şi după un timp Mihai Stan m-a contactat spunându-mi că intenţionează să închirieze un spaţiu pentru birouri cu condiţia să fie situat central. I-am arătat imobilul din bd. Carol 57, i-a plăcut şi l-a închiriat după o anumită perioadă de timp. Ulterior mi-a spus că societatea să se ocupă cu afaceri cu fier vechi, afacere pe care eu o consider prosperă atât în România cât şi în străinătate, astfel că m-am arătat interesat să desfăşor şi eu o activitate economică în domeniu. înainte de 1990 am lucrat în comerţ exterior şi am păstrat relaţii cu persoane cu experienţă şi cu probitate în ceea ce priveşte activitatea lor. Cunoscându-1 pe Şaramet Aurel în perioada în care era directorul FPS.

În perioada de referinţă, adică 2010/2012 Şaramet Aurel era directorul FDG IMM şi mi-a spus că are un număr de 80 de vagoane de tramvai la ITB care pot fi valorificate ca fier vechi printr-o formulă de licitaţie şi nu prin achiziţionare directă, pentru a se evita orice suspiciuni cu privire la modalitatea de atribuire.

Participarea la licitaţie era condiţionată de o scrisoare de garanţie pe care pentru a o obţine trebuiau de asemenea prezentate nişte garanţii unităţii bancare respective, garanţii care puteau consta în fondul de tablă rezultat din cele 80 de vagoane şi care ar fi trebuit să intre în custodia băncii sau din alte proprietăţi. Mihai Stan nu avea ce garanţii să aducă în afară de acel fond de tablă astfel că m-am gândit la BRD Groupe Societe General continuatoarea băncii Societe General care a funcţionat în România imediat după revoluţie.

La această bancă vicepreședinte era Cercel Alexandru pe care îl consider prietenul meu cel mai bun și care a acceptat să ne gândim la finanțare pentru că societatea lui Mihai Stan să poată licita pentru cele 80 de vagoane de la ITB.

Am renunţat la ideea achiziţionării vagoanelor şi ne-am gândit la demararea unei afaceri cu Rusia prin achiziţionarea de şine de cale ferată, discuţiile fiind avute între mine, Mihai Stan, Boştină Constantin care după revoluţie a fost preşedintele Bursei Române de Mărfuri

Rechizitoriul DIICOT

Maia Constantin