6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 0:33
No menu items!

Generalul Dan Voinea, „părintele” dosarelor Revoluției, vrea din nou în magistratură. Parchetul General a dat aviz negativ

spot_img

Generalul Dan VoineaGeneralul (r) Dan Voinea a cerut să se reîntoarcă ca procuror ca să continue dosarele Revoluţiei, de această dată din postura de procuror civil. Voinea este din 2009 avocat în Baroul Gorj şi câştigă 21.000 de lei.
Cererea de reintrare în magistratură a fost formulată în luna februarie, însă, abia acum câteva zile, Parchetul General a dat aviz, cei drept negativ, cererii fostului magistrat militar. Procedura impune parchetului să se pronunţe asupra cererii, deşi, în final, doar CSM poate decide soarta magistratului pensionar. Dan Voinea este, din 2009, beneficiarul unei pensii de 21.000 de lei după o carieră de aproape trei decenii în procuratură. Ieşirea la pensie a fost însă una scandaloasă, fiind decisă de CSM înainte de promovarea unei acţiuni disciplinare împotriva celui care s-a remarcat după ce a participat, ca acuzator, la procesul soţilor Ceauşescu. Ulterior, procurorul a avut de soluţionat dosarele Mineriadelor şi Revoluţiei, însă a fost acuzat de tergiversarea anchetelor şi i s-a cerut demisia.
În 2008, Laura Codruţa Kovesi, procuror general atunci, a cerut revocarea lui Dan Voinea din funcţia de adjunct al şefului Secţiei Parchetelor Militare. Motivul: nefinalizarea, nici după 18 ani, a dosarelor revoluţiei şi mineriadelor.
Kovesi a fost şi iniţiatoarea unei acţiuni disciplinare împotriva procurorului care a intrumentat cele mai longevive dosare din Ministerul Public, ba chiar a susţinut că Voinea a încălcat dispoziţiile legale referitoare la incompatibilităţi şi şi-a exercitat cu rea-credinţă funcţia.

Am avut începeri de urmărire penală faţă de persoane decedate, începeri de urmărire penală deşi faptele au fost prescrise, începeri de urmărire penală pentru fapte care nu existau în Codul Penal la data când se presupune că au fost comise. Vorbim de acte dispuse în dosar şi de începeri de urmăriri penale? Ştiţi cum se începea urmărirea penală în dosarele astea (ale lui Voinea – n.r.)? Pe hârtii fără antet, scrise de mână, fără încadrare juridică, trecute nişte nume, 10-20 de nume dintre care 10 sau 15 persoane decedate, neînregistrate

Laura Codruţa Kovesi
declaraţie din 2009

Generalul Dan Voinea a fost acuzat atunci că a intrumentat pe genunchi un dosar împotriva lui Ion Iliescu, făcându-se că-l pune la zid, deşi în 10 ani a strâns un dosar numărând tot atâţia centimetri şi nu a reuşit să obţină nicio declaraţie de la pretinsul învinuit.

Maia Constantin