Informaţiile operative furnizate de SUA armatei ucrainene au permis eliminarea mai multor generali ruşi în apropierea frontului din Ucraina, a dezvăluit miercuri publicaţia New York Times, potrivit unor surse anonime din cadrul serviciilor de informaţii americane.
Citând mai mulţi înalţi responsabili americani, cotidianul american a scris că, dintre cei 12 generali ucişi de forţele ucrainene, „mulţi” au fost localizaţi cu ajutorul serviciilor de informaţii americane.
Consiliul de Securitate Naţională din SUA (NSC) a calificat drept „iresponsabilă” afirmaţia potrivit căreia Statele Unite ar fi ajutat Ucraina să ucidă generali ruşi.
„SUA furnizează informaţii operative referitoare la situaţia de pe câmpul de luptă pentru a-i ajuta pe ucraineni să-şi apere ţara”, a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a NSC, într-un răspuns pentru AFP, potrivit Agerpres.
„Noi nu furnizăm informaţii ale serviciilor secrete cu intenţia de a ucide generali ruşi”, a subliniat ea.
Ucrainenii au susţinut de mai multe ori că au ucis generali ruşi pe teren de la începutul invaziei în Ucraina la 24 februarie, notează AFP.
La începutul lunii martie, municipalitatea oraşului-port Novorossiisk, din sudul Rusiei, a confirmat, de exemplu, că generalul Andrei Suhoveţki, comandantul adjunct al Armatei a 41-a, a murit ca un „erou” în Ucraina.
Kremlinul anunţă că este la curent cu faptul că SUA, Marea Britanie şi alte state NATO furnizează informaţii secrete Kievului
Kremlinul a transmis, joi, că este la curent cu faptul că Statele Unite, Marea Britanie şi alte state membre NATO furnizează ”în mod constant” informaţii secrete Kievului, dar acest lucru nu va împiedica Rusia să îşi îndeplinească obiectivele în Ucraina, relatează Reuters.
”Armata noastră este foarte conştientă de faptul că Statele Unite, Marea Britanie şi NATO în ansamblu transmit în mod constant informaţii şi alţi parametri Forţelor armate ucrainene”, a declarat Peskov reporterilor, cu privire la articolul publicat de The New York Times.
El a spus că atât transmiterea informaţiilor, cât şi furnizarea de arme occidentale, ”nu contribuie la finalizarea rapidă a operaţiunii (ruseşti), şi, în acelaşi timp, nu sunt capabile să împiedice îndeplinirea obiectivelor stabilite”.
Întrebat ce măsuri ar putea lua Rusia ca răspuns, el a spus: ”Desigur, armata rusă face tot ce este necesar în această situaţie”.
Adina Silav