-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:00
No menu items!

General Bundeswehr: „Ucraina se află într-o situație dificilă”

spot_img
  • Vlad Drăghicescu
    (corespondență specială)

La un an de la începerea războiului de agresiune rusesc, lupta de apărare a Ucrainei se află într-o fază dificilă, avertizează generalul de brigadă german Christian Freuding.

Șeful Statului Major Special pentru Ucraina din cadrul Ministerului german al Apărării remarcă o „capacitate clară de adaptare a conducerii militare ruse”. Freuding afirmă că ucrainenii nu mai sunt în măsură să își împrospăteze formațiunile doar cu voluntari, fiind acum nevoiți să apeleze în mod deliberat la rezerviști. Aceasta indică faptul că Ucraina se află sub presiune, avertizează coordonatorul ajutorului militar german.

Vorbind despre luptele aprige din jurul orașului Bahmut, din estul Ucrainei, generalul german a subliniat că acestea „reprezintă mai mult decât o confruntare tactică pentru oraș și împrejurimile sale”. „Dacă ne uităm la legăturile rutiere, observăm că pierderea orașului Bahmut și a drumului principal mai la vest ar îngreuna semnificativ aprovizionarea trupelor ucrainene. Trupele ucrainene ar trebui să cedeze teren la o adâncime de până la 30 de kilometri”, avertizează Freuding.

Întărirea apărării cu tancuri de luptă și vehicule de luptă de infanterie occidentale le va permite ucrainenilor să creeze o „superioritate locală”, ce le va permite să obțină succese în plan defensiv și ofensiv, a explicat Freuding. Totuși, o avansare pe scară largă rămâne dificilă, a mai spus generalul german, precizând că linia frontului are o lungime de 1.200 de kilometri.

Pe de altă parte, ucrainenii, care au dovedit că sunt foarte pricepuți din punct de vedere tactic, vor avea la dispoziție noile echipamente, a precizat generalul în vârstă de 51 de ani. „Cred că este de datoria noastră, a tuturor partenerilor și națiunilor, să le permitem ucrainenilor într-o anumită măsură să facă ceea ce noi numim bătălia armelor legate, adică interacțiunea tuturor ramurilor de arme la nivel de unitate mare, de brigadă”.

În opinia generalului, o semnificație specială revine zonelor cucerite de Rusia, care formează o punte terestră către peninsula Crimeea, anexată de ruși.

„Dacă vorbim despre nivelurile de comandă operațională – tactică, operațională și strategică -, aș clasifica podul terestru din Crimeea drept obiectiv operațional. Iar el se află cu siguranță în atenția strategilor ucraineni, dat fiind că le permite să sublinieze obiectivul lor politico-strategic, respectiv, redobândirea integrității teritoriale”, a declarat Freuding.

Schimbări de strategie ale Rusiei

În interviul acordat DPA, generalul german vorbește și despre schimbările de strategie la nivelul comandamentului militar rus. Rusia s-a bazat inițial pe grupurile de luptă ale batalioanelor, care erau concepute în mare parte pentru a reuni diferitele categorii de trupe la nivel inferior. „Strategia nu funcționează. Există o lipsă de pregătire, lipsă de abilități și lipsă de comunicare”, a spus Freuding. Acesta ar fi motivul pentru care atacatorii ruși au revenit la doctrina militară sovietică, cu o divizie în regimente, explică generalul.

„Am văzut la început că atacurile lansate erau mult prea puțin coordonate. Acest lucru a fost compensat prin recrutare în masă și prin prin folosirea de trupe de mercenari. Începem să vedem o capacitate de învățare, de adaptare, care implică punerea unor puncte logistice importante, a unor stații de luptă importante și a unor facilități de comandă în afara razei de acțiune a focului inamic. Însă acest lucru întinde liniile de aprovizionare și le face mai vulnerabile. Vedem că, ori de câte ori rușii nu fac acest lucru, ei sunt loviți puternic de ucraineni”, a explicat generalul Christian Freuding.

La fel de adevărat este că militarii occidentali sunt atenți la declarațiile Rusiei. „Dacă este un lucru pe care l-am învățat în ultimul an, acesta este că retorica rusă trebuie luată în serios și nu tratată cu superficialitate”, a declarat Freuding.

Din punct de vedere pur militar, spune generalul, nu există în prezent niciun indiciu că ne-am putea aștepta la un atac pe scară largă, de pildă din partea Belarusului. De asemenea, el nu crede că există forțe rusești capabile să stabilească o punte terestră surpriză către Transnistria – unde sunt staționați soldați ruși încă din anii ’90.

În opinia lui Freuding, țelul clar al Rusiei ar fi să cucerească Donbasul în întregime.