Comisarul șef Gelaledin Nezir a fost avansat, joi, de președintele Traian Băsescu, la propunerea ministrului Radu Stroe, în gradul de chestor de poliție.
Gelaledin Nezir ocupă acum, la Ministerul Afacerilor Interne, funcția de director al Direcției de Secretariat și Protocol, dar și-a început cariera de ofițer, în 1987, în cadrul Ministerului Apărării Naționale, unde a fost, pe rând, comandant de pluton, locțiitor al comandantului Regimentului 40 Mecanizat „Călugăreni”, comandant de pluton la Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza”, din Constanța, redactor la redacția radio și televiziune a Statului Major al Marinei Militare, ofițer cu probleme de evidență și mobilizare la Statul Major al Marinei Militare, ofițer de presă al MApN, șef al compartimentului de Relații Publice al Statului Major General, director al Direcției de Comunicare și Relații Publice a MApN, consilier al șefului Statului Major General, consilier al ministrului apărării, locțiitor al comandantului Școlii de Aplicație pentru logistică „General Constantin Zaharia”.
De la MApN a trecut pe la Ministerul Justiției, în calitatea de consilier personal al ministrului, pentru ca, în 2009, să treacă în aparatul central al Ministerului Administrației și Internelor, acum Ministerul Afacerilor Interne.
Gelaledin Nezir este unul dintre cei mai titrați ofițeri ai MAI: a absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu”, din Sibiu – Arma Infanterie, Facultatea de Istorie și Științe Administrative a Universității Ovidius – Constanța, fiind licențiat în istorie, dar și în managementul organizației la Academia Forțelor Terestre din Sibiu, are un master în comunicare și relații publice, dar și unul în combaterea criminalității organizate, a absolvit Colegiul Național de Apărare și Colegiul Național de Afaceri Interne. În plus, stăpânește foarte bine trei limbi străine.
Nezir a fost decorat de cinci ori în cariera sa: Ordinul Naţional „Pentru merit” în grad de Cavaler – 2004; Semnul onorific „În serviciul Patriei”, pentru ofiţeri, XX ani de activitate – 2007; Semnul onorific „În serviciul Patriei”, pentru ofiţeri, XV ani de activitate – 2002; Emblema de Onoare a Armatei României – 2007; Emblema de Onoare a Forţelor Terestre – 2008.
Oricare dintre aceste distincții i-ar fi putut aduce avansarea la gradul general, care a venit însă abia acum, după 26 de ani de carieră. Asta, în timp ce alți angajați ai MAI, care s-au făcut remarcați doar prin scandaluri „la vârf” , au primit stele pe umeri an de an.
Sofia Marinescu