Partidul Libertății/PVV, condus de Geert Wilders, a pierdut alegerile europarlamentare din Țările de Jos, care au avut loc joi, potrivit sondajelor de tip exit-poll. Astfel, PVV, de extremă dreapta, a obținut cu un loc mai puțin în Parlamentul European față de Alianța dintre laburiști și ecologiști, condusă de fostul comisar european Frans Timmermans.
Rezultatele oficiale finale sunt așteptate duminică, când votează majoritatea celorlalte țări din UE. Financial Times comentează că acesta reprezintă un prim eșec pentru forțele populist-naționaliste de pe continent.
Sondajul arată că Laburiștii/Verzii vor obține 8 din cele 31 de mandate olandeze în Parlamentul UE, în timp ce PVV va obține 7.
Prezența estimată la vot în Olanda a crescut cu o zecime, ajungând la 46,8 %, cel mai ridicat nivel din 1989 încoace.
Luate împreună cu alte partide de centru, forțele pro-UE din Olanda au obținut peste două treimi din locurile din Parlamentul European. PVV are un singutr mandat în actualul Parlament European.
PVV a cules voturi de la Forumul pentru Democrație, un partid și mai extremist și pro-rus. Luna trecută, un asistent al unui europarlamentar al Forumului pentru Democrație a fost acuzat de poliția belgiană că a făcut parte dintr-o operațiune secretă de influență rusă care urmărea să distribuie propagandă pro-Kremlin.
Wilders a declarat că avansul partidului său de la un loc la șapte locuri a însemnat că PVV a fost ”cel mai mare câștigător”.
PVV este în fața unei înfrângeri, în contextul în care a câștigat alegerile naționale în noiembrie 2023, când a obținut 37 de locuri din cele 150 ale Parlamentului. De atunci, PVV a ajuns la un acord de coaliție cu Partidul Popular pentru Libertate și Democrație al premierului interimar Mark Rutte, conservatorii din mișcarea Noul Contract Social și cu Mișcarea Cetățeni-Fermieri. Cele patru partide au o majoritate de 88 de locuri în camera inferioară a parlamentului.
Un sondaj Ipsos a constatat că mai mult de jumătate dintre votanții PVV de la alegerile din noiembrie au rămas acasă. Cifrele au fost similare pentru celelalte trei partide care au aderat la guvernul de coaliție.
„Mobilizarea alegătorilor eurosceptici pentru alegerile europarlamentare poate fi o provocare”, a declarat Sarah de Lange, profesor de politică la Universitatea din Amsterdam. Aceasta a precizat că sondajul la ieșirea de la urne a arătat că cele trei preocupări principale ale alegătorilor au fost migrația și azilul, asistența medicală și economia națională.
V. B.