2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 10:09
No menu items!

Gazprom opreşte încă o turbină a conductei Nord Stream 1 spre Germania. Debitul gazelor va scădea drastic

spot_img

Grupul rus Gazprom a anunţat, luni, că opreşte o altă turbină a conductei Nord Stream 1 către Germania şi că fluxul de gaze, aflat deja la doar 40% din capacitate, va scădea cu încă jumătate începând de miercuri, transmite CNBC.

Gazprom a declarat că debitul gazelor va scădea de miercuri la 33 de milioane de metri cubi pe zi – doar jumătate din oferta actuală, deja redusă.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, l-a acuzat pe preşedintele rus, Vladimir Putin, că face un „joc duplicitar” în legătură cu reducerea livrărilor de gaz prin conducta Nord Stream 1, cauzate de presupuse probleme cu o turbină reparată din Germania. 

„Nu există motive tehnice pentru scăderea livrărilor. Turbina este gata pentru livrare către Rusia”, a spus ministrul german Robert Habeck, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

El a adăugat că documentele de export ale Siemens Energy sunt complete, dar Rusia refuză să emită documentele de import. Compania Siemens Energy a confirmat că turbina va putea pleca din Germania spre Rusia de îndată ce documentele vor fi finalizate.

„Rusia încalcă contractele şi dă vina pe alţii. Putin face un joc duplicitar. El încearcă să slăbească sprijinul mare pentru Ucraina şi să pună o frână societăţilor noastre. Pentru a face asta, el menţine incertitudinea şi creşte preţurile. Noi contracarăm acest lucru prin unitate şi acţiune concentrată”, a adăugat ministrul german.

Politicienii din Europa au avertizat în mod repetat că Rusia ar putea întrerupe fluxurile de gaze în această iarnă, un pas care ar împinge Germania în recesiune şi ar duce la creşterea preţurilor pentru consumatorii care se confruntă deja cu preţuri mai mari la alimente şi energie.

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat Occidentul în această lună că sancţiunile continue riscă să declanşeze creşteri catastrofale ale preţurilor energiei pentru consumatorii din întreaga lume.

Rusia este al doilea mare exportator mondial de petrol după Arabia Saudită şi cel mai mare exportator mondial de gaze naturale.

Europa importa înainte de războiul din Ucraina aproximativ 40% din necesarul său de gaze şi 30% din necesarul de petrol din Rusia.

Gazprom a reluat fluxurile de gaze prin Nord Stream 1 săptămâna trecută, după o pauză de întreţinere de 10 zile, dar numai la 40% din capacitatea conductei – Rusia afirmând că a fost forţată să scadă volumele din cauza revenirii întârziate a unei turbine aflată pentru întreţinere în Canada.

                                                                                                                    Adina Silav