7.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 18:38
No menu items!

Gazele se scumpesc cu 5% până la finalul anului, în condițiile menținerii importului

spot_img

Reglementatorul pieței de energie a transmis, vineri, că vor exista două trepte de majorare, care ar putea fi mai mică dacă va scădea importul

INS: Importurile de gaze au crescut cu 71,8% în ianuarie

Aplicarea dereglementării preţului gazelor naturale pentru populaţie va detemina o scumpire cu 2% la 1 iulie şi cu 3% la 1 octombrie, dar, dacă importurile de gaze ruseşti vor fi mai mici, aceste majorări s-ar putea înjumătăţi, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.

„Creşterile de preţ pot fi la jumătate, depinde câte gaze vom importa”, a afirmat Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). Guvernul s-a angajat faţă de FMI să renunţe la preţurile reglementate la electricitate şi gaze.

Populaţia beneficiază de o perioadă mai lungă de aplicare a liberalizării preţurilor gazelor naturale, respectiv până în 2018, termen care ar putea fi însă prelungit cu un an.

În privinţa consumatorilor mari de energie, adică firmele, creşterea suplimentară a preţului gazelor nu mai este necesară, deoarece tarifele au fost aliniate deja cu cele din ţările din regiune, potrivit ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Eurostat arată că România a înregistrat cea mai mare creștere a prețului gazelor din UE, în ultimele șase luni ale anului trecut, în timp ce tarifele din Ungaria au scăzut cel mai mult, cu 15%. Raportat la puterea de cumpărare, prețul gazelor din România a fost printre cele mai mici din Uniune.

C.C.