4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:59
No menu items!

Gazele naturale ruseşti continuă să fie livrate în Europa, în ciuda termenului limită pentru plata în ruble. Prețul a crescut însă

spot_img

Gazele ruseşti continuă să fie livrate, vineri, spre Europa, în pofida termenului stabilit de preşedintele Vladimir Putin pentru întreruperea furnizării în cazul în care clienţii nu încep să plătească aprovizionarea în ruble, relatează Reuters. Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au urcat însă vineri cu 5,6%.

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invaziei în Ucraina a afectat legăturile comerciale ale Moscovei cu mare parte din statele mondiale, însă există unele excepţii în ceea ce priveşte petrolul şi gazele naturale.

Putin a semnat un ordin prin care plata livrărilor de gaze naturale către ”ţările neprietenoase” trebuie să fie făcută în ruble. Termenul limită stabilit a fost ziua de vineri. Solicitarea lui Putin a fost respinsă de clienţii occidentali, ca fiind o încercare de a rescrie contractele care stipulează plata în euro.

Germania, care cumpără cele mai multe gaze naturale din Rusia, a calificat decizia liderului rus drept ”şantaj” şi a activat, miercuri, ”avertizarea timpurie”, prima etapă din planul de urgenţă al Germaniei pentru garantarea aprovizionării cu gaze naturale, un plan conceput pentru a reduce riscul întreruperii sau opririi livrărilor de gaze naturale din Rusia.

Cu toate acestea, se pare că nu există niciun semn de întrerupere a gazelor naturale către Europa, vineri. Fluxurile au rămas constante prin două dintre cele trei conducte principale care transportă gaze ruseşti în statele europene – Nord Stream 1 prin Marea Baltică şi în Slovacia, prin Ucraina.

Direcţia fluxurilor către cealaltă rută principală, conducta Yamal-Europa care trece prin Belarus, a fost schimbată. Gazele sunt transportate acum din Germania în Polonia, însă doar ocazional.

Gazprom, gigantul de stat producător de gaze, a anunţat că va continua să livreze gaze naturale spre Europa prin Ucraina, în conformitate cu cererile consumatorilor, care au scăzut foarte puţin în comparaţie cu cererile de joi.

O sursă a declarat pentru Reuters că unele contracte implicau livrarea de gaze înainte de scadenţa plăţilor, sugerând că robinetele ar putea să nu fie închise imediat.

Prețul gazelor naturale a crescut

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au urcat vineri cu 5,6%, traderii evaluând impactul deciziei Rusiei de a cere plata în ruble pentru livrările sale, în condiţiile în care vremea mai rece ar urma să majoreze cererea, transmite Bloomberg.

Chiar dacă Rusia a dat asigurări că va continua fluxul de gaze spre Europa, lipsa detaliilor privind impactul deciziei asupra contractelor afectează preţul gazelor. De asemenea, piaţa este afectată de estimările privind o vreme mai rece. Temperaturi sub nivelul normal se vor înregistra de săptămâna viitoare în cea mai mare parte a Europei, se arată în raportul Maxar, traderii aşteptându-se la majorarea cererii pentru încălzirea clădirilor.

Vineri dimineaţa, cotaţiile la gaze cu livrare în luna următoare la Bursa de la Amsterdam au urcat cu 0,9%, până la 127,05 euro pentru un Megawatt-oră. În martie, preţurile au înregistrat cel mai semnificativ avans lunar din noiembrie, conform Agerpres.

                                                                                                                Adina Silav