2.8 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 9:35
No menu items!

Gazele importate de Grecia ajung în România. Memorandum semnat cu o zi înaintea vizitei oficiale a lui Iohannis la Atena

spot_img

Companiile Desfa (Grecia), Bulgartransgaz (Bulgaria), Transgaz (România), FGSZ (Ungaria), ICGB (Bulgaria) și Gastrade (Grecia) au semnat joi la Atena un memorandum de înțelegere pentru implementarea coridorului vertical, anunță Defsa, operatorul rețelei de gaze naturale din Grecia, într-un comunicat postat pe site și preluat de presa elenă, citată de media din România.

Coridorul Vertical va permite fluxuri bidirecționale de gaze naturale de la nord la sud și de la sud la nord. Pentru România, evenimentul este important pentru că permite importul de gaze din Grecia (cu sursa Azerbaidjan sau importuri de gaz natural lichefiat) ca alternativă la importurile din Rusia.

Odată semnat acordul, și Republica Moldova va putea importa acest gaz, via România.

Companiile se angajează – atât împreună, cât și individual – să dezvolte proiectele necesare pentru implementarea coridorului vertical.

Memorandumul de înțelegere va constitui baza unei cooperări intense în viitor, în ceea ce privește posibilitatea de a construi infrastructura necesară pentru transportul gazelor naturale către țările de tranzit și către piața UE din Grecia, prin Bulgaria, România și Ungaria și viceversa, se mai arată în comunicat. 

Memorandumul a fost semnat cu doar o zi înainte ca președintele Klaus Iohannis să înceapă o vizită oficială la Atena, programată pentru perioada 2-3 decembrie. 

Iohannis va avea întrevederi cu preşedintele Katerina Sakellaropoulou şi cu prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul vizitei, un accent deosebit va fi pus pe proiectele de infrastructură şi interconectare, inclusiv din domeniul energetic, menite să reducă dependenţa de gazul rusesc şi să sporească securitatea energetică a celor două ţări.

De asemenea, vor fi abordate situaţia de securitate generată de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi consecinţele acestui război în multiple planuri. Sprijinul pentru Republica Moldova, extrem de vulnerabilă în actualul context, va figura, de asemenea, pe agenda de discuţii. Un subiect de interes pentru ambele ţări îl reprezintă susţinerea procesului de extindere a Uniunii Europene.

În acest sens, va avea loc un schimb de opinii în pregătirea Summitului UE – Balcanii de Vest, din data de 6 decembrie 2022, de la Tirana, Republica Albania. De asemenea, Preşedintele României va participa şi la reuniunea de lucru, la nivel de lideri, a Partidului Popular European, în cadrul căreia vor fi discutate teme de actualitate ale agendei europene, precizează Administraţia Prezidenţială.

Raluca Dan