1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 12:33
No menu items!

Gazele de șist, tot mai bine primite la nivel înalt în Uniunea Europeană

spot_img
foto: kosmopolito.org

Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, crede că nu se poate pierde ocazia de a se obține gaze prin fracturare hidraulica sau „fracking”, potrivit unor extrase preluate de EFE dintr-un interviu realizat de „Die Welt”. 

Comisarul avertizează în legătură cu „teama excesivă” față de pericolele derivate din controversata fracturare hidraulică, pe care grupuri de ecologisti au criticat-o din cauza poluării apei subterane cu compuși chimici care daunează sănătății și mediului înconjurător.”Protejarea zonelor în care sunt ape pentru consumul uman și ape subterane este absolut corectă. La nivel european, vom vorbi despre „fracking” și protecția mediului chiar în acest an”, precizează oficialul UE.

Germania, unde, ca și in Spania, fracturarea hidraulică ar putea avea un mare potențial economic însă provoacă neîncredere în rândul ecologiștilor și al agricultorilor, ar urma să înceapă deja să pregătească bazele juridice pentru proiecte pilot, adaugă Oettinger.

Dacă se vor permite prospecțiuni de probă, în câțiva ani se vor ști mult mai multe despre această tehnologie, ca și despre costuri, argumentează comisarul european pentru energie.

În Germania, fracturarea hidraulică este dezbătută atât de partidele politice, cât și de societatea civilă. Partizanii săi scot în evidență costurile scăzute, în timp ce detractorii ei invocă deversările toxice în ape subterane, care afectează apa destinată consumului uman, precum și mediul înconjurător.

Coalitia aflată la putere în Germania a oprit un proiect de lege pe tema fracturării hidraulice, din cauza disensiunilor din Uniunea Crestin-Democrata (CDU), formațiunea cancelarului Angela Merkel.

În timp ce SUA se apropie din ce în ce mai mult de independența energetică datorită acestui „fracking”, alte țări, printre care Franța, au interzis folosirea lui din cauza riscurilor în privința mediului, potrivit sursei citate.

Ștefan Tănăsescu