2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 12:56
No menu items!

Gaza: Au fost livrate primele ajutoare alimentare venite pe mare din Cipru

spot_img

O organizație caritabilă din SUA a declarat că un transport de aproape 200 de tone de ajutoare alimentare a ajuns marți la oamenii înfometați din nordul Fâșiei Gaza, la o săptămână după ce a fost trimis pe o rută maritimă din portul cipriot Larnaca.

World Central Kitchen (WCK), în colaborare cu Emiratele Arabe Unite și organizația spaniolă Open Arms, a trimis alimentele pe ruta maritimă de 322 km de la Larnaca la un debarcader improvizat în largul teritoriului palestinian aflat sub asediu. Transportul a ajuns vineri în largul Fâșiei Gaza, potrivit agenției Reuters.

Un convoi de opt camioane aparținând organizației a transportat marți ajutoarele către populație – echivalentul a jumătate de milion de mese. Operațiunea a fost realizată în colaborare cu Programul Alimentar Mondial, care a pus la dispoziție vehicule blindate și șoferi pentru a escorta convoiul, a precizat WCK.

Un raport susținut de ONU a declarat luni că foametea este „iminentă” în nordul Fâșiei Gaza, unde aproximativ 300.000 de persoane sunt blocate de lupte. În întreaga Fâșie Gaza, numărul persoanelor care se confruntă cu o „foamete catastrofală” a crescut la 1,1 milioane – jumătate din populație.

Un al doilea vas este acum ancorat în Larnaca, cu 240 de tone de alimente la bord, și așteaptă condiții meteo favorabile  pentru a pleca.

„WCK este pregătită să trimită săptămânal tone de alimente în Gaza cu sprijinul comunității internaționale”, a declarat WCK într-un comunicat.

Agențiile umanitare spun că alimentele care pot fi livrate pe mare în Gaza sunt binevenite, dar sunt complet insuficiente, având în vedere amploarea nevoilor oamenilor, și au îndemnat Israelul să permită intrarea mult mai multor ajutoare pe cale rutieră.

Guvernul SUA a continuat marți să pună presiune pe Israel pe tema situației umanitare dezastruase. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington a afirmat că Israelul trebuie să-i permită şefului agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) să intre în Fâşia Gaza.

Comisarul general al UNWRA, Philippe Lazzarini, a declarat luni presei la Cairo că intenţiona să meargă la Rafah via Egipt, dar a fost informat că „intrarea sa nu este autorizată”. La finalul lunii ianuarie, Israelul a acuzat 12 angajaţi ai UNRWA de participare la atacul terorist de amploare comis de mişcarea Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie. La scurt timp, ţări occidentale, printre care cei mai mari donatori, SUA şi Germania, şi-au suspendat plăţile către UNRWA.

Aproape întreaga populaţie civilă din Fâşia Gaza se bazează pe UNRWA pentru acoperirea necesarului de alimente, apă şi medicamente. Luni dimineaţa, un purtător de cuvânt al guvernului israelian, Avi Hyman, a reiterat acuzaţiile la adresa agenţiei ONU, afirmând că unii dintre angajaţii acesteia au „participat activ la masacrul din 7 octombrie”.

T. S.