4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 14:54
No menu items!

Gaura la bugetul de stat după primele opt luni, mai mare decât anul trecut. Pe ce se duc banii

spot_img

Gaura la bugetul de stat după primele opt luni, mai mare decât anul trecut. Pe ce se duc banii

Deficitul bugetar după primele opt luni ale acestui an a fost de 1,27% din PIB, față de 1,21% din PIB în aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care ținta pentru finalul lui 2013 este mai mică decât cea pentru 2012. Deși Guvernul a promis că va reduce risipa, cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu aproape 11% față de primele opt luni din 2012. În acest timp, cheltuielile de investiții au scăzut abrupt.

În ciuda unui deficit peste cel de anul trecut, Finanțele promit că se vor încadra în ținta fixată cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

”Conform datelor operative, execuția bugetului general consolidat aferentă primelor opt luni ale anului s-a încheiat cu un deficit de 7,9 miliarde de lei, respectiv 1,27% din PIB, nivel ce permite încadrarea în țintele convenite cu partenerii externi (Comisia Europeană, FMI, Banca Mondială), atât la finalul trimestrului al treilea, cât și la sfârșitul anului”, se arată într-un comunicat al Direcției Buget din MFP.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 131,2 miliarde de lei, reprezentând  20,9% din PIB, au fost cu 4,4% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

“Încasările din impozitul pe profit s-au redus cu 0,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, această evoluţie fiind determinată de reducerea încasărilor de la băncile comerciale”, motivează Finanțele.

Potrivit ministerului, încasările din impozitul pe venit au crescut cu 8,2% datorită creşterii veniturilor salariale, ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar, a creşterii punctului de pensie şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013 şi respectiv 1 iulie 2013.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, veniturile din TVA au crescut cu 3,7%, iar accizele – cu numai 1,5%, deși s-a majorat acciza la motorină, bere şi ţigarete, dar și cursul de schimb luat în calcul la plata accizelor.

Creşteri semnificative s-au înregistrat la încasările din dividende (+ 242 mil. lei) şi la taxa pe utilizarea bunurilor (+2,0 mld. lei), ca urmare a încasării taxelor de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 139,1 miliarde lei, reprezentând 22,2% din PIB, au crescut în termeni nominali cu 4,8% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. S-au înregistrat creşteri la cheltuielile de personal (+15,2%) și la cele cu bunuri şi servicii. Acestea din urmă au fost cu 10,8% mai mari, ”ca urmare a plăţii arieratelor de către autorităţile locale şi a plăţilor din fondul naţional de sănătate”, arată Finanțele.

La polul opus, cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 17,3 miliarde lei (2,8% din PIB), în scădere semnificativă față de cele din primele opt luni ale anului trecut, când au fost de 19,2 miliarde de lei.

Cosmina Croitoru