3.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 16:16
No menu items!

Gaura la buget, mai mare cu 620 mil. lei față de 2013. Investițiile, șterse de pe lista de priorități a Guvernului

spot_img

guvern nou

Deficitul bugetar a fost, la finalul lunii februarie, de 620 de milioane de lei, reprezentând 0,46% din PIB, mai mare decât în perioada similară a anului trecut, deși ținta fixată cu FMI pentru acest an este semnificativ mai mică decât cea pentru anul trecut. Cheltuielile au crescut cu aproape 6%, în timp ce încasările la buget au avansat cu numai 4%.

La capitolul cheltuieli, cel mai mare avans l-au înregistrat cele cu subvențiile acordate de stat, în timp ce cheltuielile de investiții s-au prăbușit pe toate componentele: cele cu proiectele finanțate din fonduri externe rambursabile au fost cu 85% mai mici, cu cele nerambursabile au scăzut cu 23%, iar cheltuielile de capital au scăzut cu peste 10%.

În schimb, cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 15,6%, iar cele de personal, cu aproape 4%. În total, cheltuielile curente ale statului au fost cu 6,7% mai mari decât în primele două luni ale anului trecut.

Statul a sporit semnificativ cheltuielile cu aparatul bugetar, iar veniturile nu au reușit să țină pasul cu acestea. Deși salariile bugetarilor au fost reîntregite și, prin urmare, impozitul pe salarii și venit ar trebui să fie mai mare, acesta a scăzut cu 6% față de primele două luni ale anului trecut. Pe de altă parte, statul a reușit să încaseze din impozitul pe profit cu 35,4% mai mult decât în perioada ianuarie-februarie 2013.

Încasările din TVA au crescut cu 3,7%, iar cele din accize cu 5,2%. Veștile sunt proaste și pentru absorbția de fonduri europene, în condițiile în care sumele primite de la UE în contul plăților efectuate și prefinanțare au scăzut cu 24,8%, Ministerul Fondurilor Europene bazându-se, în continuare, prea mult pe veniturile de la buget, mizând pe compensarea ulterioară a acestor co-finanțări din bani europeni.

Ținta de deficit bugetar fixată pentru acest an este de 2,2% din PIB, față de cea pe 2013, de 2,5% din PIB. Statul a cheltuit numai în luna decembrie a anului trecut aproape 6 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 37% din întreg deficitul înregistrat anul trecut. În aceste condiții, Guvernul s-a încadrat, la limită, în ținta revizuită cu finanțatorii externi, de 2,5% din PIB.

Cosmina Croitoru