4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 20:15
No menu items!

Garda de Coastă din Grecia a ucis peste 40 de migranţi. Pe unii dintre ei i-a aruncat peste bord, potrivit unei anchete BBC

spot_img

Garda de Coastă din Grecia ar fi provocat moartea a zeci de migranți în Marea Mediterană, pe o perioadă de trei ani, inclusiv a nouă dintre aceştia care au fost aruncați în mod deliberat în apă, potrivit unor martori citați de BBC.

Cei nouă se numără printre cele peste 40 de persoane despre care se presupune că au murit ca urmare a faptului că au fost forțate să iasă din apele teritoriale grecești sau duse înapoi în mare după ce au ajuns în insulele grecești, potrivit analizei BBC.

Paza de coastă elenă a declarat pentru sursa citată că respinge cu fermitate toate acuzațiile de activități ilegale. Garda de Coastă elenă a fost criticată pentru că nu a intervenit mai curând, dar autorităţile spun că variantele lor de ajutor au fost refuzate.

Garda de Coastă este acuzată că împinge migranții înapoi în Marea Egee și îi lasă în derivă în apropierea apelor turcești, de unde au trecut, ceea ce este ilegal în conformitate cu dreptul internațional. Este prima dată când BBC calculează numărul de incidente în urma cărora au avut loc decese ca urmare a acțiunilor pazei de coastă grecești.

Cele 15 incidente analizate s-au soldat cu 43 de decese. Sursele iniţiale au fost în principal mass-media locală, ONG-uri și paza de coastă turcă. Verificarea unor astfel de informaţii este extrem de dificilă, întrucât, relateză BCC, martorii dispar adesea sau le este prea frică să se pronunțe. Totuşi, au fost cazuri în care au reuşit să discute cu martori oculari.

În cinci dintre incidente, migranții au spus că au fost aruncați direct în mare de autoritățile elene. În patru dintre aceste cazuri, ei au explicat cum au aterizat pe insulele grecești, dar au fost „vânați” de autorităţi. În alte câteva incidente, migranții au spus că au fost urcați pe plute gonflabile fără motoare care apoi s-au dezumflat sau păreau să fi fost perforate. Una dintre cele mai înfricoșătoare relatări a fost dată de un bărbat din Camerun, care spune că a fost vânat de autoritățile elene după ce a aterizat pe insula Samos în septembrie 2021. La fel ca toți cei intervievaţi, el a spus că plănuia să se înregistreze pe teritoriul Greciei ca solicitant de azil.

„Abia am acostat, iar poliția a venit din spate”, a spus el. „Erau doi polițiști îmbrăcați în negru și alți trei în civil. Erau mascați, le vedeai doar ochii”.

El și alți doi – altul din Camerun și un bărbat din Coasta de Fildeș – au fost transferați pe o barcă a pazei de coastă grecești, a spus el, unde evenimentele au luat o întorsătură terifiantă.

„Au început cu [celălalt] camerunez. L-au aruncat în apă. Bărbatul a spus: „Salvează-mă, nu vreau să mor… și apoi, în cele din urmă, doar mâna lui era deasupra apei, iar corpul lui era dedesubt.

„Încet, mâna i-a alunecat pe dedesubt, iar apa l-a cuprins”. Intervievatul nostru spune că răpitorii lui l-au bătut. „Ploua cu pumnii pe capul meu. Era ca și cum ar fi lovit un animal”. Și apoi spune că l-au împins și pe el în apă – fără vestă de salvare. A reușit să înoate până la țărm, dar trupurile celorlalți doi – Sidy Keita și Didier Martial Kouamou Nana – au fost recuperate pe coasta Turciei.

În iunie 2023, un trauler supraîncărcat s-a răsturnat în fața unei ambarcațiuni de patrulare a pazei de coastă grecești. Peste 600 de bărbați, femei și copii au murit în apă.

Grecia este o cale de intrare în Europa pentru mulți migranți. Anul trecut, au fost 263.048 de sosiri pe mare în Europa, Grecia primind 41.561 (16%) dintre aceştia. Turcia a semnat un acord cu UE în 2016 pentru a opri migranții și refugiații care trec în Grecia, dar a declarat în 2020 că nu îl mai poate aplica.

Ancheta BBC asupra pazei de coastă grecești a scos la lumină multe nereguli. Totuşi, Garda de Coastă elenă a răspuns că personalul său a lucrat „neobosit cu cel mai mare profesionalism, un puternic simț al responsabilității și respectul pentru viața omului și drepturile fundamentale”, adăugând că sunt „în deplină conformitate cu obligațiile internaționale ale țării”. „Trebuie subliniat faptul că, din 2015 până în 2024, Garda de Coastă Elenă a salvat 250.834 de refugiați/migranți în 6.161 de incidente pe mare. Execuția impecabilă a acestei nobile misiuni a fost recunoscută pozitiv de comunitatea internațională”.

Garda de coastă greacă a fost criticată anterior pentru rolul său în cel mai mare naufragiu de migranți din Marea Mediterană. Peste 600 de persoane au murit după ce o navă cu migranţi s-a scufundat în zona delimitată de salvare a Greciei în iunie anul trecut. Oficialii greci au insistat că ambarcațiunea nu avea probleme și se îndrepta în siguranță spre Italia, așa că paza de coastă nu a încercat o salvare.

D.Constantin