România are un număr mic de antreprenori în comparație cu media UE
Garanti Bank a înregistrat o creștere anuală medie de 20% în segmentul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din 2010 până în prezent, în contextul unui apetit mai mare al antreprenorilor pentru finanțare.
Banca a raportat joi că are în portofoliu 25.000 clienți din segmentul IMM și că a atins un volum total al creditelor active acordate companiilor mici și mijlocii de aproape 300 milioane euro, cu o valoare medie a împrumutului de 90.000 euro. Dintre aceste firme, 67% au contractat credite pentru investiții și 33% pentru capital de lucru.
Creșterea medie anuală a volumului depozitelor clienților IMM a fost de 42,5% în ultimii patru ani.
IMM-urile din portofoliul Garanti Bank își desfășoară activitatea cu precădere în următoarele domenii:
- distribuție și comerț (17%),
- servicii(15%),
- medical & turism (13%).
Garanti Bank a semnat joi un contract de împrumut cu IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, în valoare de 35 milioane de euro, bani care vor fi folosiți pentru finanțarea IMM-urilor din România. Din valoarea totală, 20 mil. €. vor fi destinate creditării companiilor deținute sau conduse de femei.
Acesta este al doilea acord dintre IFC și Garanti Bank, după cel semnat în 2012, în valoare de 22,5 mil. €.
Ioana Maria Dumitru, director pentru IMM-uri în Garanti Bank, a afirmat că în România sunt aproximativ 500.000 IMM-uri, ceea ce se traduce într-unul dintre cele mai scăzute proporții raportate la numărul de locuitori.
”Numărul femeilor care dețin participații în companii reprezintă 36% din totalul acționarilor persoanelor juridice înregistrate pe piața locală. Aceste date relevă existența unui potențial de creștere atât pentru sectorul IMM-urilor, cât și pentru femeile antreprenor, iar dorința noastră este să contribuim la dezvoltarea acestor segmente de afaceri”, a declarat Ioana Maria Dumitru.
Garanti Bank România este deținută de Turkiye Garanti Bankasi A.S. (TGB), a doua cea mai mare bancă privată din Turcia după active.
V.B.