4.6 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 7:36
No menu items!

Galerie foto și video. Peruci, arme și lingouri de aur găsite de serviciile de securitate ruse în palatul din Sankt Petersburg al șefului Wagner, Prigozhin

spot_img

Media ruse au difuzat miercuri seara imagini de la percheziţia din vila şefului grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, întreprinsă la Sankt-Petersburg în timpul tentativei sale de rebeliune armată, la sfârşitul lui iunie, informează joi AFP, citată de Agerpres.

Aceste imagini, în mod evident realizate de forţele de ordine şi date publicităţii deodată de media publice şi private ruse, arată o casă foarte mare şi luxoasă, cu un elicopter staţionat în grădină.

În timpul percheziţiei, potrivit acestor imagini, anchetatorii au găsit teancuri de dolari şi ruble, lingouri de aur, numeroase arme, dar şi mai multe paşapoarte cu nume diferite şi un dulap plin de peruci.

Site-ul Fontanka, cu sediul la Sankt-Petersburg, a informat de asemenea că o fotografie cu „capete tăiate” fusese găsită la domiciliul lui Prigojin, în condiţiile în care mercenarii săi sunt acuzaţi cu regularitate de abuzuri.

Fontanka a publicat şi o fotografie ce arată un baros enorm amplasat într-o cameră a casei lui Prigojin şi pe al cărui cap de metal se poate vedea mesajul „În caz de negocieri importante”.

Barosul este unul dintre simbolurile grupului Wagner, care se laudă că utilizează această armă pentru a executa sau a-şi tortura sălbatic duşmanii.

Rebeliunea Wagner, de pe 24 iunie, a zguduit puterea rusă în plin conflict în Ucraina. Timp de mai multe ore, combatanţii grupului paramilitar au ocupat un cartier general al armatei ruse în Rostov-pe-Don, în sud-vestul Rusiei, şi au avansat în direcţia Moscovei.

Revolta s-a încheiat pe 24 iunie seara, cu un acord ce prevedea plecarea în Belarus a lui Prigojin, care a dat asigurări că rebeliunea sa nu era menită să răstoarne puterea, ci să salveze Wagner de la dizolvare în favoarea statului major al armatei ruse.

De atunci, mai multe voci importante din medie publice ruse îl prezintă pe Prigojin drept un om de afaceri lacom, care şi-a pierdut minţile după ce a făcut avere datorită unor contracte bănoase încheiate, timp de ani de zile, cu statul rus.

Nicio sancţiune nu a fost anunţată împotriva rebelilor, însă viitorul companiilor lui Prigojin, al imperiului său mediatic şi al operaţiunilor sale de influenţă – atât în Rusia, cât şi în străinătate, mai ales în Africa – pare incert.

D.Constantin