7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:01
No menu items!

Galerie foto și video. Ceremonia de încoronare. Regele Charles al III-lea: „Nu am venit să fiu servit, ci să servesc”

spot_img

Regele Charles al III-lea a fost uns cu mir, în spatele unui paravan şi departe de privirile publicului, în partea cea mai sacră a ceremoniei sale de încoronare, organizată sâmbătă la Westminster Abbey din Londra, potrivit DPA şi BBC.

Ungerea cu ulei sfânt reprezintă cea de-a treia etapă din cadrul ceremoniei. Înaintea ei, corurile abaţiei Westminster au interpretat imnuri în engleză, galeză, gaelică scoţiană şi gaelică irlandeză.

Un paravan l-a ascuns pe suveran de privirile publicului. Aceasta este considerată partea cea mai sacră a ceremoniei.

Regele a dat jos roba ceremonială şi s-a aşezat pe Tronul Încoronării pentru a fi uns cu ulei sfânt. Procedura accentuează statutul spiritual al suveranului, care este şi liderul Bisericii Anglicane.

Ce implică ungerea suveranului: Arhiepiscopul de Canterbury toarnă mir din Ampulla – o sferă din aur – în Lingura Încoronării înainte să îl ungă pe rege şi să deseneze o cruce pe fruntea, pieptul şi mâinile monarhului.

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit a depus jurământul de încoronare în cadrul ceremoniei organizate sâmbătă la abaţia Westminster din Londra, informează BBC.

Ceremonia a început cu procedura de recunoaştere a suveranului. Există mai multe etape în cadrul ceremoniei, care va dura puţin sub două ore.

În prima etapă – recunoaşterea monarhului -, regele Charles a fost prezentat în faţa poporului, o tradiţie care datează din epoca domniilor anglo-saxone.

Arhiepiscopul de Canterbury a recunoscut existenţa numeroaselor religii care există în Regatul Unit şi a spus că Biserica Anglicană „va încerca să promoveze un mediu în care oamenii de toate credinţele să poată să se simtă liberi”.

Apoi, arhiepiscopul Justin Welby a iniţiat „Jurământul de încoronare” – o procedură obligatorie prin lege.

El l-a întrebat pe regele Charles dacă va respecta legea şi Biserica Anglicană în timpul domniei sale.

Suveranul a răspuns afirmativ, a pus o mână pe Biblie şi a jurat „să îndeplinească şi să respecte” aceste promisiuni.

Regele Charles al III-lea a depus apoi un al doilea jurământ – Jurământul Declaraţiei de Acces pe Tron -, prin care a spus că este un „protestant credincios”.

Actriţele Emma Thompson şi Judi Dench, prezentatorii TV Anthony McPartlin şi Declan Donnelly (Ant & Dec), compozitorul Andrew Lloyd Webber, actorul Stephen Fry, cântăreţii Nick Cave, Katy Perry şi Lionel Richie, precum şi soţii Victoria şi David Beckham se află printre celebrităţile care asistă sâmbătă la ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea, organizată la Westminster Abbey din Londra, informează DPA.

Ziua încoronării nu a fost atât de liniștită cum se credea. Un grup de protestatari anti-monarhie din grupul Republic au fost arestați la o demonstrație la Londra care a avut loc în ziua încoronării regelui Carol al III-lea. Graham Smith, liderul grupului, a fost printre cei arestați.

D.Constantin