4.4 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025 - 0:45
No menu items!

Galerie foto. Cine este judecătoarea Iulia Scântei care a dinamitat coaliția PNL-PSD

spot_img

Senatorul Iulia Scântei a fost propunerea PNL pentru funcția de judecător la CCR din partea Senatului, fiind numită pe această funcție în mai 2022. Iulia Scântei a înlocuit-o pe Mona Pivniceru, al cărei mandat la CCR s-a încheiat în luna iunie 2022. La vremea respectivă, în favoarea Iuliei Scântei au fost exprimate 76 de voturi ‘pentru’ şi 34 de voturi ‘împotrivă’.Ceilalţi candidaţi au obţinut: Peter Eckstein-Kovacs – 22 de voturi ‘pentru’ şi 88 de voturi ‘împotrivă’, iar Radu Ghidău – 12 voturi ‘pentru’ şi 98 de voturi ‘împotrivă’.

Iulia Scântei a fost numită pentru un mandat de 9 ani care a început pe 11 iunie 2022.

Anterior aceste numiri, Iulia Scântei a fost președinta Comisiei Juridice din Senat. De profesie notar public, are 22 de ani vechime în profesia juridică. A intrat în parlament pe listele PNL Iași. A gestionat pentru PNL sesizarile la CCR în perioade grele politice, castigand majoritatea lor.

Potrivit unui portret realizat în 2016 de Ziarul de Iași, în perioada 2007 – 2008, cariera Iuliei Scântei s-a identificat cu cea a lui Tudor Chiuariu, fost ministru de justiție condamnat în 2014 la închisoare cu suspendare în dosarul Poșta Română.

În ianuarie 2007, acesta, promovat la rândul său de fostul şef al PNL Relu Fenechiu, a cooptat-o pe Scântei la Depar­tamentul de Luptă Antifraudă pe care-l conducea.

După ce a fost numit ministru al Justiţiei, Chiuariu a luat-o după el şi pe Scântei (aprilie 2007) la autoritatea centrală. Anterior, Scântei era consilier la o societate de asigurări. Astfel, în intervalul aprilie 2007 – mai 2008, Scântei a fost consilier al lui Chiuariu, ulterior şi secretar general al ministerului.

Scântei a urmat Facultatea de Drept a Univer­sităţii „Al.I. Cuza“ Iaşi în perioada 1996 – 2000.

Potrivit Ziarului de Iași, în 2006, Scântei a avut încheiat un contract de consultanţă cu Institutul de Inves­tigare a Crimelor Comunismului, instituţie la care, la vremea res­pectivă, ocupa o funcţie de expert Andrei Muraru, fratele lui Alex Muraru, unul dintre ceilalţi candidaţi ai PNL Iaşi la alegerile din 11 decembrie.

Scântei a activat ca notar în cadrul unui birou individual deschis în Bucureşti.

Context

Judecătoarea constituțională Iulia Scântei este singura care a redactat o opinie separată în cazul invalidării candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Curtea a publicat motivarea hotărârii intens contestate de unii politicieni, împreună cu opinia separată. Judecătoarea Mihaela Cochină, deși a votat împotrivă, nu a redactat o opinie separată.

Opinia separată a judecătoarei Laura Iuliana Scântei reflectă un dezacord profund cu decizia majoritară a Curții Constituționale. Aceasta consideră că CCR și-a depășit competențele constituționale și legale prin adăugarea unor noi condiții pentru eligibilitatea candidaturilor, pe care le numește „condiții subiective”, neprevăzute de Constituție sau de legea electorală.

D.Constantin