3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 3:44
No menu items!

Galați: Aproximativ 50 de case au fost afectate de cutremurele de la Izvoarele

spot_img

fisura-in-perete

Primarul comunei Slobozia Conachi, Ioan Neculau, a declarat vineri că aproximativ 50 de case din satul Izvoarele au fost afectate de cutremure, 30 dintre acestea fiind deja evaluate.

Potrivit acestuia, dintre cele 30 de imobile evaluate, marea majoritate au pagube minore, de 600 — 1.000 lei, iar patru, cel mai grav afectate, de 3.000 — 4.000 lei.

„Am evaluat 30 de case, însă avem semnale că încă mai există aproximativ 20 care urmează să fie evaluate săptămâna viitoare, pentru că este posibil să primim niște fonduri pentru refacerea clădirilor și nu vrem să privăm oamenii de un drept al lor”, a declarat primarul.

În ceea ce privește strămutarea localnicilor dacă situația o impune, edilul a precizat că o astfel de acțiune ar fi cel puțin nepotrivită, în condițiile în care ar putea avea loc doar când cel puțin o casă ar fi prăbușită, ceea ce nu este cazul la Izvoarele.

„În privința strămutării, eu m-am uitat în lege și am văzut că aceasta se face numai în cazul în care o locuință este sută la sută afectată, iar la noi cele patru cel mai grav afectate dacă au zece la sută. Este incorect să vorbim despre strămutare. Cât despre poziția oamenilor: nici să n-audă de strămutare. Sunt oameni a locului care au rădăcini acolo și de sute de ani”, a afirmat Neculau.

Primarul a mai precizat că aproximativ 60% dintre cele 45 de fântâni publice din comună au apa potabilă, dar că se continuă clorinarea, inclusiv la cele aproximativ zece fântâni private.

În plus, locuitorii au primit cinci tone de apă minerală de la depozitul de stat de la Tecuci, iar săptămâna viitoare vor mai primi încă șase tone.

Edilul a menționat că în sat situația se îndreaptă spre normalitate, dar ultimele trei cutremure din urmă cu o zi au indus iarăși teama printre săteni.

„S-a intrat în acalmie, dar ultimele trei cutremure de ieri ne-au amintit că nu au murit toate. Este câte o răbufnire tardivă, mai neputincioasă, dar încă îi mai sperie pe oameni. Aparatele lucrează, specialiștii sunt în zonă, se colectează datele în continuare pentru conturarea unei imagini clare și corecte”, a mai spus Neculau.

A.V.