1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:09
No menu items!

Gafă de proporţii a Guvernului în relaţia cu denunţătorii Microsoft de la DNA

spot_img

În 2013, în timp ce notifica DNA cu privire la neregulile din perioada PDL, Guvernul Ponta, prin Ministerul Societăţii Informaţionale, a adiţionat acest contract cu încă 35 de milioane de euro

guvern

Juriştii Ministerului Societăţii Informaţionale au omis să mai ceară şi anularea obligatorie a contractului cu principalul denunţător din dosarul licenţelor Microsoft, după ce Guvernul a cerut suspendarea plăţii ultimelor două tranşe ale ultimului act adiţional încheiat pentru cumpărarea de licenţe Microsoft.

În timp ce statul român refuză să-i mai plătească peste 22 de milioane de euro, cerând suspendarea contractului de licenţiere în chiar ultima zi a lui 2014, consorţiul elveţiano-român, folosit de Claudiu Florică la ultimul „tun”, a fost scos de pe lista de reseleri de mai-marii corporaţiei IT.

Microsoft Operations LTD şi Guvernul român l-au scos din joc pe denunţătorul Claudiu Florică

Synotech Global Services Switzerland AG este noul nume pe care îl poartă D-Con.Net Ag, firma înfiinţată special de Claudiu Florică în 2011 pentru a putea revinde Guvernului României licenţe Microsoft, în locul lui Fujitsu Technology Solutions, reselerul care intermediase încă din 2005 licenţierea instituţiilor de stat contra unei sume de totale de peste 200 de milioane de euro.
Pentru încheierea primului contract al D-Con.Net. Ag, în 2011, Claudiu Florică a declarat la DNA că a plătit aproape 20 de milioane de euro mită ajunsă în campania prezidenţială, dar şi la intermediarii Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan, la ministrul comunicaţiilor de la acea dată – Gabriel Sandu, dar şi la omul de afaceri Nicolae Dumitru (care redactase o scrisoare de garanţie necesară derulării contractului).

Culmea este că, în primăvara lui 2013, în timp ce notifica DNA cu privire la neregulile din perioada ministeriatului PDL, Guvernul român, prin Ministerul Societăţii Informaţionale a adiţionat acest contract cu încă 35 de milioane de euro (plătibili în 3 tranşe cu scadenţa la finalul fiecărei luni octombrie) până în 2015.

Pe 31 decembrie 2014, sub semnătura ministrului Sorin Grindeanu şi a secretarului de stat care a semnat chiar eliberarea primei tranşe de 11 milioane de euro, din octombrie 2013, Ministerul Societăţii Comunicaţionale susţine că a „reanalizat” condiţiile de legalitate a contractului, cerând instanţei suspendarea efcetelor acestuia – deci a plăţilor.

SINOPSIS

5.06.2013 – D Con Net Ag acordă dreptul neexclusiv de utilizare pe durată nelimitată a „licenţelor perpetue” care au făcut obiectul contractului de achiziţie publică 37/2013 – pentru 35 milioane de euro

6.06.2013 – D-Con Net AG a emis factura pentru prima din cele 3 tranşe egale stabilite pentru suma de 11.084.730,86 Euro

14.05.2013D-Con.Net.AG a cesionat creanţele Guvernului către UniCredit Ţiriac Bank

31.10.2013 – MSI plăteşte prima tranşă către Unicredit Ţiriac Bank

13.02.2014Microsoft Ireland Operations notifică MSI cu privire la faptul că în data de 1.01.2014 Dim Soft SRL (membru al asocierii) nu mai are calitatea de reseller autorizat Microsoft, „condiţie obligatorie pentru încheierea şi derularea contractului de achiziţie publică”

22.09.2014 – Microsoft Operations Ireland notifică Ministerul Societăţii Informaţionale cu privire la „neconcordanţe apărute în raport cu numărul şi tipul de produse software Microsoft utilizate, dar modificările intervenite pe parcurs în ceea ce priveşte plăţile contractate au împiedicat Ministerul şi Microsoft de a urma paşii procedurali în vederea clarificării neconcordaneţelor semnalate”.

24.10.2014 – Unicredit reaminteşte că D-Con.Net Ag a cesionat drepturile, garanţiile, acţiunile şi privilegiile sale (făcând referire la societatea radiată în 28.03.2014 şi redenumită Synotech)

31.10.2014 – Ministerul Societăţii Informaţionale anunţă părţile că s-a aflat în imposibilitatea de a efectua plăţile întrucât „instituţia noastră nu şi-a exprimat acordul cu privire la cesiunea de creanţă către UniCredit Ţiriac Bank SA”.

(…) Având în vedere amploarea contractului şi a evenimentelor publice cu privire la acesta, inclusiv de natură penală, cu influenţe asupra opiniei publice, atât pe plan naţional, cât şi internaţional, considerăm cererea noastră temeinic motivată având în vedere că eventualele consecinţe negative ar aduce grave prejudicii de imagine atât Ministerului, Microsoft, şi nu în ultimul rând Statului Român

Întâmpinarea MSI la Curtea de Apel Bucureşti
31 decembrie 2014

Denunţătorul se contrazice în dosarul civil, cu declaraţiile date la DNA

În răspunsul depus de Synotech (fostă D. Con.Net Ag) la instanţă, reprezentantul oficial al companiei (Mircea Săndulescu) susţine că după data transmiterii creanţei către Banca Ţiriac, Ministerul nu se mai poate elibera de obligaţia de plată  decât faţă de cesionar şi se consideră chiar hărţuit de atitudinea afişată de oficialii români.

Timp de peste un an, în care pretinde că ar fi primit „informaţii care ridicau semne de întrebare  cu privire la asociere, MSI nu s-a preocupat de clarificarea niciuneia dintre pretinsele „neclarităţi” şi nu a încercat, în niciun fel să ia legătura cu subscrisa

Răspunsul Synotech la acţiunea MSI
Curtea de Apel Bucureşti

Mai mult decât atât, concernul denunţătorului Claudiu Florică foloseşte în procesul civil argumente care răstoarnă una dintre concluziile principale ale anchetei DNA cu privire la contractul de bază dintre D-Con.Net AG şi Guvernul român, respectiv fictivitatea predării software-ului.

Achizitorul a preferat să se concentreze, nu pe analizarea profesională a documentelor primite de la subscrisa, ci pe „confecţionarea” prezentei cereri de chemare în judecată, cu care încearcă să justifice, cu pseudo-motivaţii de natură faptică şi legală, neefectuarea unei plăţi legal datorate de către MSI pentru produse software care au fost livrate în urmă cuc irca un an şi jumătate şi care se află în utilizarea instituţiilor publice beneficiare. (…) În momentul de faţă, respectivele produse software sunt utilizate de către insituţiile publice centrale din România, fără ca Ministerul Societăţii Informaţionale să fi plătit sumele datorate pentru utilizarea lor, conform prevederilor Contractului de buyout

Răspunsul Synotech la acţiunea MSI
Curtea de Apel Bucureşti

Ultimul episod al războiului birocratic s-a derulat chiar în ajunul Crăciunului, motiv pentru care Synotech a răspuns acid, prin avocaţii săi, acţiunii în instanţă. A făcut-o chiar dacă juriştii MSI l-au acuzat de fals şi uz de fals prin utilizarea ştampilei şi semnăturii companiei D-Con.Net AG. radiată cu jumătate de an înainte, acesta fiind şi unul dintre argumentele de nelegalitate invocate de Guvern.

(…) Informaţiile privind schimbarea denumirii societăţii au fost furnizate MSI în scris, în condiţiile în care reprezentanţii MSI au stabilit termenele în mod abuziv (astfel încât să nu poată fi îndeplinite). (…) Menţionăm că, după ce nu au răspuns timp de circa două sătpămâni la adresa noastră (5.12.2014), la data de 19.12.2014, ora 19.00 (vineri seara, înainte de Crăciun) MSI a transmis prin fax, Adresa 51 prin care a acordat termen ultimativ până luni, 22.12.2014, ora.12.00, pentru depunerea de către subscrisa a unor documente necesare „clarificării” unor aspecte ce fuseseră clarificate deja prin documente prezentate MSI anterior

Răspunsul Synotech la acţiunea de suspendare depusă de MSI

Avocaţii Synotech au invocat chiar legea contenciosului administrativ, în baza căreia juriştii MSI s-au adresat instanţei, şi prin care este impus un termen de 60 de zile până la care contestatorul este obligat să ceară în instanţă anularea contractului pe care îl consideră lezant, în caz contrar cererea de suspendare încetând de drept. În schimb, în aceeaşi ultimă zi din 2014 în care MSI a cerut Curţii de Apel Bucureşti suspendarea ultimului contract pentru licenţe Microsoft, juriştii ministerului au înregistrat eronat la Secţia a VI-a Civilă a Tribunalului Bucueşti o „acţiune în constatare”, redirecţionată de instanţă către Secţia de Contencios, şi care nu a primit încă vreun termen de judecată. Procesul de la Curtea de Apel Bucureşti începe peste o săptămână, având termen pe 11 martie după ce toate documentele necesare au fost depuse la dosar de către părţi. D-Con.Net.Ag, denumită acum Synotech, cere judecătorilor nu doar respingerea pe toate căile a acţiunii MSI, ci şi obligarea Guvernului la plata tuturor cheltuielilor de judecată, „incluzând fără a se limita la onorariul de avocat”. Acţiunile sunt semnate de casele Chirvase şi Asociaţii, pentru Synotech, respectiv Zamfirescu, Racoti & Partners, pentru Unicredit Ţiriac.

Mihaela Chiper