În pandemie, sportul nu e promovat la fel de mult ca purtatul măştii sau statul în casă, în ciuda multor studii care demonstrează că beneficiile sunt mult mai mari. Gabriela Szabo a fost diagnosticată cu Covid împreună cu soțul său, însă a depășit boala cu mare ușurință și a ieșit la o plimbare de 10 kilometri după carantina de 14 zile. Campioana a povestit experiența și persectiva sa asupra bolii Covid, într-un interviu pentru Agerpres.
„Pot să spun sigur că mişcarea tonifică şi dă un tonus pozitiv corpului şi îl face mult mai puternic. De exemplu, eu care am avut COVID, am avut o formă uşoară tocmai pentru că sunt o persoană activă. Şi în cazul meu şi al soţului meu. Şi asta ne-au spus şi doctorii, că se vede că suntem oameni activi şi că facem mişcare. Adică şi pe analize, pe tot ceea ce am făcut, s-a văzut clar. Şi recuperarea a fost mult mai rapidă. Din punctul ăsta de vedere şi eu tind să cred că mişcarea şi oamenii care sunt activi suportă mult mai uşor această boală„, a declarat Gabriela Szabo pentru AGERPRES.
După 14 zile de izolare, Szabo a reînceput mişcarea imediat, chiar dacă deocamdată fără alergări, pe care nu le-a întrerupt niciodată după retragerea din activitate: „Am văzut asta pe pielea mea, cu toate că am rămas un pic fonfăită. Acum nu mai simt nimic, chiar asta am spus tuturor, că am energie. Nici mie nu îmi vine să cred câtă energie am. După 14 zile de stat în casă, chiar am energie foarte mare. Încă sunt precaută în a face sport, dar m-am plimbat pur şi simplu, am făcut o plimbare de 10 km în aer liber, să simt un pic mirosul toamnei, adierea vântului”.
Ea consideră că procentul de 63% al românilor care nu practică niciun fel de activitate sportivă de-a lungul vieţii este foarte mare, ceea ce înseamnă că suntem un popor sedentar.
„De foarte mulţi ani spun că procentul de 63% din populaţia ţării care nu face niciun fel de activitate fizică ar trebui să ne dea foarte mult de gândit. Nu întâmplător am spus că noi, oamenii de sport, ar trebui să ne implicăm foarte mult pe partea asta de promovare şi de comunicare către populaţie, în ceea ce priveşte importanţa sportului, pentru că trebuie să schimbăm aceşti algoritmi. Ne-ar plăcea să vedem că 60% din populaţie practică sport şi 40 nu. Pentru că peste 60% este foarte, foarte mult, asta înseamnă că suntem un popor sedentar„, a spus fosta atletă.
Szabo crede că exemplul trebuie să vină de la actualii şi foştii sportivi de performanţă ai României, care pot influenţa gradul de sedentarism în rândul populaţiei: „Eu întotdeauna am dat exemplul Suediei, pentru că ştiu cum este acolo, unde mai mult de jumătate din populaţie este implicată efectiv în activităţi sportive. Acolo, dacă nu ai făcut un triatlon sau un maraton nu eşti în trend. Asta mi-aş dori să văd şi în România, de la cel mai mic, la cel mai mare, oamenii să fie implicaţi în diverse activităţi sportive. Pentru că sportul nu înseamnă doar să alergi, înseamnă mult mai mult, sportul înseamnă să petreci timp în aer liber, să faci excursii, mişcarea are o paletă largă de activităţi. Dar, din păcate, dacă analizăm un pic, vom vedea că oamenii asociază mişcarea doar cu alergarea, şi sport nu înseamnă doar să alergi şi atât. Sport înseamnă şi să joci badminton, sau tenis de masă, sau baschet, sau să mergi cu bicicleta, adică mişcarea poate fi definită în mod diferit. Este de muncă la acest capitol. Dar a fost îmbucurător să vedem la un moment dat campanii pe TV că oamenii trebuie să facă mişcare 30 de minute pe zi, a fost un mesaj bun”.
Sursa: Agerpres