4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 15:57
No menu items!

Gabriela Scutea, propunerea MJ pentru conducerea PÎCCJ. Giorgiana Hosu, la DIICOT și Crin Bologa, la DNA

spot_img

Gabriela Scutea a fost propusă de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, ca Procuror General, având, în opinia ministrului, cea mai bună prestație. Crin Bologa este propunerea pentru șef al DNA, „pentru că nu a avut legătură cu pasivele DNA”, iar Giorgiana Hosu este propunerea pentru conducerea DIICOT, având „un proiect comprehensiv”.

Anunțul a fost făcut marți dimineață, ministrul afirmând și că va trimite miercuri la CSM propunerile sale, în vederea stabilirii calendarului de audieri pentru obținerea avizului consultativ. 

„Am ales candidații care au prezentat competență și experiență. M-am ferit de experimente. Gabriela Scutea a avut cea mai solidă prestație și cel mai solid dosar profesional. Proiectul de management al dnei Scutea a fost cel mai bun. Crin Bologa cunoaște DNA, a lucrat în DNA și nu a avut legături cu pasivele DNA. Prestația la interviu a fost impresionantă. Aduce garanții că lupta anticorupție va continua energic. Georgiana Hossu a avut un proiect comprehensiv. Faptul că ceilalți candidați nu au fost selectați nu le știrbește valoarea profesională. Câțiva dintre ei au toate datele pentru a funcționa în fruntea Parchetelor. A fost un sprint cu sosire la fotografie. În ipoteza în care cei nominalizați vor ajunge pe funcție le transmit un mesaj: reparați vulnerabilitățile, motivați procurorii, combateți toate formele de infracționalitate din zonele de competență. Ministerul Justiției vă va fi partener.”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu. 

Procurorii care ocupă funcții de conducere în Ministerul Public sunt numiți la propunerea ministrului Justiției, cu avizul consultativ al CSM, prin decretul președintelui României.

Gabriela Scutea, propunerea pentru șefia PÎCCJ, are 47 de ani și este procuror la Parchetul Curții de Apel Brașov. A fost secretar de stat în Ministerul Justiției, anterior ocupând funcția de adjunct al procurorului general în mandatul Laurei Codruța Kovesi (2006-2013). În perioada mai – august 2013, a fost consilier al Procurorului General ce a urmat în funcție, respectiv Tiberiu Niţu.
În mandatul lui Tudorel Toader, Scutea a candidat fără succes și pentru postul de procuror general și pentru cel de procuror-șef al DNA, fiind respinsă de ministrul de atunci al Justiției.

Giorgiana Hosu, propusă șefă a DIICOT, are 47 de ani și lucrează în structura specializată a Ministerului Public încă de la începutul carierei. Giorgiana Hosu a preluat interimar funcția de procuror-șef al DIICOT în octombrie 2019, după demisia lui Felix Bănilă, în plin scandal legat de cazul Caracal. Giorgiana Hosu a fost numită adjunct la DIICOT în octombrie 2018, la propunerea lui Tudorel Toader. Ea era însă în funcție din luna august, fiind delegată pentru 6 luni. Hosu a fost adjunct al DIICOT și în perioada 2013-2015, după ce, anterior a condus vreme de cinci ani Serviciul de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare al instituției. Hosu a condus DIICOT și după demisia din 2015 a Alinei Bica și a pierdut, în 2015, cursa în favoarea lui Daniel Horodniceanu.

Crin Nicu Bologa, propus șef al DNA, are 46 de ani și vine din adjunct al Pachetului Tribunalului Sălaj, după ce în 2005, la doar 33 de ani, a devenit cel mai tânăr șef al unei structuri teritoriale a DNA, până în 2008, când, din motive familiale, a revenit la parchetul local. Un an mai târziu, a preluat şefia Secţiei Judiciar, pe care a asigurat-o până în 2013, când a devenit prim-procuror al judeţului. A stat în funcţie până în 2018, când i-a expirat cel de-al doilea şi ultimul mandat, pentru ca de atunci să fie adjunct al instituţiei. În declarațiile de avere, Bologa figurează cu zece proprietăți: două parcări în Cluj-Napoca, un teren în Cluj-Napoca, două terenuri în Zalău, un alt teren în Sălaj, un teren agricol în județul Constanța, două apartamente la Cluj-Napoca și o casă la Zalău.