Ministerul Familiei va solicita, luni, aducerea în ţară a bebeluşului internat în Danemarca, atunci când starea de sănătate va permite acest lucru, a anunţat ministrul Gabriela Firea, care susține că „menţinerea în familia extinsă a unui copil este o opţiune mai bună decât plasarea într-o instituţie sau familie străină”.
Ministrul mai precizează că se va demara o discuție cu autorităţile daneze, pentru că interesul copilului ar trebui să primeze.
În plus, legea din România prevede ca cei mici să nu fie dați în grija statului până nu se epuizează celelalte posibilități din familie. Astfel, Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu modificările și completările ulterioare prevede la Art. 64 că „Plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de 7 ani poate fi dispus numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidenţial fiind interzis”.
„De asemenea vom rămâne în strânsă coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe, cu care reprezentanţii Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse au fost în contact permanent, pentru a vedea în ce măsură îi vom putea asista şi pe părinţii minorului aflaţi într-o situaţie extrem de dificilă”, a conchis ministrul Familiei.
Doi români, soţ şi soţie, au fost reţinuţi în Danemarca, la câteva zile după ce şi-au dus copilul de o lună la spital unde a fost internat. Medicii au stabilit că bebeluşul are hemoragie craniană şi suspectează ”sindromul bebeluşului scuturat”. Părinții au declarat că bebelușul a avut această problemă încă de la naștere, în maternitatea din Danemarca.
Bebelușul este spitalizat și părinții în custoodia poliției, neavând voie să ia legătura cu copilul lor. Conform procedurilor din Danemarca, dacă se constată o agresiune asupra copilului, acestaeste dat în grija statului imediat.
Alexandru Grădinar, ambasadorul României în Regatul Danemarcei, a declarat că ceea ce se întâmplă cu cei doi români este o practică standard în Danemarca și că a fost deschisă o anchetă pentru că medicii „au suspiciunile sindromului bebelușului scuturat”, o afecţiune cerebrală gravă care apare atunci când un adult scutură violent un bebeluş sau un copil mic.
Autoritățile de la București l-au chemat pe ambasadorul Danemarcei în cursul săptămânii viitoare, în Parlament, pentru explicații. Ambasadorul român de la Copenhaga a luat legătura cu părinții și le oferă asistență consulară.