6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:43
No menu items!

Gabriela Baltag, membru CSM: Judecătorii nu fac legi, le aplică. Justiția să nu fie implicată în conflictele politice

spot_img

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii avertizează asupra implicării Justiției în procesul legislativ și în conflictele politice.

Deși plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, miercuri, în unanimitate, sesizarea Curții Constituționale față de adoptarea OUG de modificare a Codului penal, un membru marcant al CSM, judecătoarea Gabriela Baltag, fosta preşedintă a Asociaţiei Magistraţilor din România, le-a transmis colegilor săi să nu implice Justiţia în conflictele politice şi în procesul legislativ, ce aparține Guvernului sau Parlamentului.

Gabriela Baltag le-a cerut colegilor din CSM, dar și celor din țară, să se abţină de la comentarii şi acţiuni cu tentă politica şi să nu cadă în capcana întinsă de conflictele politice, întrucât magistraţii, şi mai ales CSM, trebuie să înţeleagă şi să accepte că nu judecătorii şi procurori sunt cei care „redactează politica penală” şi creează legi, informează luju.ro.

Stimaţi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii,

Dragi colegi

Politica penală a unui stat nu o redactează magistraţii. Puterea judecătorească trebuie să respecte vocaţia constituţională a celorlalte două putere, motiv pentru care nu se poate interfera în activitatea acestora pentru chestiuni ce reprezintă strict de atributul lor.

Am speranţa ca justiţia nu va cădea în capcana întinsă de conflictele politice de moment, de posibile replici pe care şi le dau unii sau alţii dintre actorii politici.

Judecătorii aplica legile, nu le creează. Dacă este bună sau nu o reforma, fie ea şi …. penală (aşa cum ni se solicita să ne pronunţăm explicit zilele acestea), este cine să ne spună.

Realitatea din ultimul timp ne-a dovedit că nu mai avem mult şi rămânem fără procedura penală. Curtea Constituţională are suficiente mecanisme să verifice, pe de o parte, respectarea atribuţiilor de către cei în drept să legifereze, iar pe de altă parte, să înlăture tot ce nu este în acord cu drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

Nimeni nu mai vorbeşte astăzi despre principii, despre garanţiile pe care trebuie să le primească toţi cei care ajung în fata instanţelor, indiferent de gradul de jurisdicţie.

Mă aşteptam să văd un interes sporit pentru o temă care ar trebui să intereseze pe fiecare. Este justiţia în afară de orice influentă nefericită, este la adăpost de orice curiozitate a serviciilor secrete? Nimeni nu şi-a asumat această temă până la capăt. Avem angajamentul ca după poziţia exprimată de Curtea Constituţională suntem la adăpost de orice pericol. Nu avem încă şi dovada… care implică responsabilităţi concrete.

Ce ar trebui să ne îngrijoreze este altceva. Dintotdeauna au fost persoane care au încercat să ne dea lecţii, să ne îndrume, potrivit viziunilor lor; se întâmpla acest lucru şi în ultimul timp. Ce nu ştiu aceste persoane este ca justiţia a existat dintotdeauna, indiferent de orânduire, de puterea celor îndreptăţiţi să surprindă sau nu o realitatea legislativă care uneori se intersectează şi cu nevoia de schimbare a societăţii.

Apreciez că este timpul să ne împlinim fiecare sarcinile, obligaţiile, să nu mai privim către locuri unde nu avem ce cauta. Justiţia are şansa ei, la fel şi legislativul şi executivul. Justiţia nu poate fi părtaşă la scene de incitare populară pe teme pe care mai apoi trebuie să le implementeze. Astăzi, unii spun că nu vor anumite legi, nu doresc anumite proiecte, iar mâine dacă vom continua în acelaşi mod vor striga că nu mai doresc instante! Spre ce ne îndreptăm este greu de spus, dar un lucru este sigur: pentru a fi dreapta justiţia trebuie să rămână departe de conflictele pe care mai târziu este chemată să le dezlege! Aşa consider că trebuie să fie justiţia: fără prejudecăţi, fără părtinire!

Dragi colegi, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, nu permiteţi să devină Consiliu o scenă politică! Nu acesta este rolul nostru! Prezenţa intempestiva a preşedintelui ţării la şedinţa de astăzi a Consiliului reprezintă o evidentă imixtiune, de netolerat, în activitatea justiţiei. Vă rog să nu mai îngăduiţi alte lecţii, de principii, aşa cum în mod penibil s-a întâmplat în ziua constituirii actualului Consiliu, respectiv pe data de 06.01.2017.

Judecător Gabriela Baltag
membru în Consiliul Superior al Magistraturii

Andrei Tudor