4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 19:21
No menu items!

Gabriel Oprea: Un polițist de frontieră a refuzat 80.000 de euro mită

spot_img

Anunțul a fost făcut de vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, la bilanțul Poliției de Frontieră

Oprea_MAI_SZ

Un polițist de frontieră din Maramureș a refuzat 80.000 de euro mită de la un contrabandist de țigări. Anunțul a fost făcut de vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, joi, cu ocazia bilanțului prezentat de Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Gabriel Oprea a felicitat Poliţia de Fontieră pentru modul profesionalist în care intervine în astfel de cazuri.

„Anul 2014 a consolidat statutul de instituție serioasă, eficientă, profesionistă, creșterea cu 24% a numărului de desistări și faptul că polițiștii de frontieră au refuzat sume importante de bani arată că dvs sunteți oameni serioși, profesioniști și care vă faceți datoria cu onoare”, a spus Oprea.

Vicepremierul a ținut să sublinieze cu această ocazie că România nu se confruntă direct cu fenomenul terorist, dar structurile statului sunt preocupate de prevenirea utilizării teritoriului național ca spațiu de tranzit.

„Din acest punct de vedere, aveți un rol foarte important. (…) În 2014 ați demonstrat pe deplin capacitatea de a apăra granițele europene, terestre și maritime în fața fenomenului migraționist. Poliția de Frontieră, Garda de Coastă și-au făcut datoria așa cum se cuvine. Cred că am transmis prin dumneavoastră un mesaj public foarte clar. Aici, cei care apără granițele României și ale Uniunii Europene, nu este un spațiu prin care trece cine vrea. Oamenii, colegii noștri își fac datoria pentru întărirea securității naționale a României și a Uniunii Europene”, a afirmat Gabriel Oprea.

Potrivit vicepremierului, eficiența misiunilor la Marea Neagra a fost reconfirmată prin participarea politiștilor de frontieră la operațiuni comune europene Frontex, în 2014 fiind derulate 15 misiuni la care au participat două nave maritime de patrulare românești.

Un alt aspect pe care a dorit să îl sublinieze a fost cel referitor la rezultatele obținute de IGPF pe linia combaterii contrabandei și fraudei vamale.

„În acest domeniu, Poliția de Frontieră rămâne prima linie de apărare a operațiunilor desfășurate la frontiera verde, adaptându-se cu succes la metodele din ce în ce mai diversificate ale contrabandiștilor. Nu în ultimul rând, vreau să apreciez rata importantă de absorbție a fondurilor europene, aproximativ 16 milioane de euro utilizați de Poliția de Frontieră pentru reabilitări de infrastructură, mentenanță, modernizare, echipamente”, a spus ministrul de Interne.

În calitatea sa de vicepremier și de ministru de Interne, Gabriel Oprea le-a reamintit polițiștilor că s-a zbătut pentru recunoașterea drepturilor lor, drepturile sectorului de securitate națională, apărare, ordine publică, siguranța națională.

„România este o țară care generează stabilitate, securitate, suntem respectați de partenerii noștri internaționali. Este normal să ne batem ca să putem să asigurăm, să întărim securitatea națională a României, dar și, în același timp, să putem să contăm pe acești oameni care asigură siguranța românilor”, a completat Oprea.

Rețea de contrabandă, în plasa anchetatorilor
Oficiali ai IGPF au precizat că, la jumătatea lunii decembrie, polițistului i s-a propus să treacă cu vederea, timp de o lună, transporturi aproape zilnice de țigări de contrabandă. Practic, la fiecare transport, contrabandiștii urmau să introducă în țară din Ucraina, 25.000 de pachete ‎de țigări, iar polițistul urma să primească 5.000 de euro/transport. Șpaga ar fi însumat, astfel, 80.000 de euro pe lună.
Polițistul a anunțat însă Direcția Generală Anticorupție (DGA), iar în ianuarie a fost contactat de contrabandiști pentru primul transport. A fost organizat flagrantul, transportul a ajuns în România pe la Sighet, dar sub monitorizarea anchetatorilor care au ajuns astfel la toți membrii rețelei.