Vicepremierul pentru securitate națională a cerut conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență să întreprindă acţiuni pentru prevenirea eventualelor situații de urgență cauzate de fenomenele hidrologice și meteorologice periculoase
Vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a cerut marți autorităţilor judeţene să monitorizeze permanent situaţia din teren şi să intervină în sprijinul populaţiei încă de la apariția primelor efecte ale fenomenelor meteorologice și hidrologice periculoase, anunțate de specialiști.
În plus, Oprea a cerut conducerii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să întreprindă primele acțiuni pentru prevenirea și gestionarea eventualelor situații de urgență.
În contextul atenţionărilor (hidro și meteo – n.r.), viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a cerut conducerii I.G.S.U. să ia primele măsuri pentru pregătirea de intervenţie a inspectoratelor teritoriale pentru situaţii de urgenţă. Acţiunile acestora vor viza prevenirea şi gestionarea eventualelor situații de urgență produse de fenomenele hidro-meteo periculoase.
Având în vedere că în aceste zile cumularea fenomenelor hidrologice şi meteorologice poate conduce la producerea inundaţiilor, atât ca urmare a viiturilor formate pe cursurile de apă, dar şi ca efect al precipitaţiilor abundente, vicepremierul Gabriel Oprea a solicitat autorităţilor judeţene să monitorizeze permanent situaţia din teren şi să intervină în sprijinul populaţiei încă de la apariția primelor efecte ale fenomenelor meteo periculoase.
Ministerul Afacerilor Interne atenţionează autorităţile locale să dispună din timp măsurile necesare privind limitarea posibilelor accidente sau pagube produse de vântul puternic, cum ar fi riscul prăbușirii copacilor sau panourilor de afişaj stradal, precum şi afectarea rețelelor electrice.
În ultimele 24 de ore, pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase, s-a intervenit în 3 localităţi din judeţele Olt şi Suceava pentru evacuarea apei din gospodăriile oamenilor şi pentru degajarea copacilor căzuţi pe carosabil.
Ministerul Afacerilor Interne
comunicat de presă
Marți, de la ora 12.00, a intrat în vigoare o atenţionare meteorologică Cod galben de ploi torenţiale, instabilitate atmosferică accentuată şi vijelii pentru 27 de judeţe din nordul, estul şi centrul ţării. Potrivit acestei atenţionări, cantităţile de apă vor putea depăşi local 25 – 30 de litri/metrul pătrat şi, izolat, 50 – 60 de litri/metrul pătrat.
În plus, până la ora 16.00, este în vigoare atenţionarea hidrologică Cod galben de inundaţii, care vizează scurgeri importante de pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele râuri din bazinele hidrografice ale judeţelor Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare şi Sălaj.
R.D.