Senatorii au încuviințat, în ședința de miercuri, cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, cu 71 de voturi „pentru” și 52 „împotrivă„, un vot fiind anulat.
Numărul total al votanților a fost 124. Votul a fost secret cu bile.
Biroul permanent al Senatului a decis, miercuri, ca pe ordinea de zi a plenului să fie incluse doar rapoartele Comisiei juridice în privința solicitării justiției în cazurile Gabriel Oprea și Doina Tudor.
DNA a cerut, săptămâna trecută, sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale față de Gabriel Oprea, în dosarul în care sunt cercetați foști șefi ai Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI), fostul vicepremier și ministrul de interne fiind acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
În discursul său din plenul Senatului, Gabriel Oprea le-a cerut colegilor săi să voteze împotriva cererii DNA. „Sunt nevinovat și, în consecință, vă rog să votați împotriva acestei cereri”, a spus Gabriel Oprea.
În apărarea sa, Gabriel Oprea a mai spus că nu a încălcat legea cu privire la acea mașină cumpărată din fondurile DIPI și de care a beneficiat. Senatorul a adăugat că avea motive întemeiate pentru a cere protecție sporită, o ipoteză care reiese și din declarația unui alt inculpat în dosar.
Din declarații și din memoriu reiese că Gabriel Oprea avea date că existau tentative de interceptare a comunicațiilor sale de serviciu, că existau amenințări la adresa sa și a familiei și că se încearcă interceptarea ambientală ilegală a sa. Acesta este motivul pentru care i s-ar fi propus să beneficieze de un autoturism mai sigur.
R.D.