Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a susținut joi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, o videoconferinţă cu prefecţii şi șefii structurilor teritoriale ale MAI
Peste 36.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor asigura zilnic ordinea și liniștea publică, în perioada minivacanței de 1 Mai. Anunțul a fost făcut, joi, la o videoconferință cu prefecții și cu șefii structurilor teritoriale ale MAI, de vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea.
Stimaţi colegi,
Începând de astăzi după-amiază și până duminică, pentru majoritatea românilor urmează câteva zile libere, ceea ce presupune creșteri importante ale valorilor de trafic, pe toate drumurile importante din ţară şi un aflux de turişti, de această dată cu precădere către litoral.
În contextul zilei de 1 Mai şi al Zilei Naţionale a Tineretului, în toată ţara sunt preconizate manifestări publice şi numeroase activităţi cultural-artistice, cu participarea unui număr mare de persoane.
Anul trecut, spre exemplu, pe litoral şi-au petrecut minivacanţa de 1 Mai peste 50.000 de turişti. Şi, pentru că vremea se anunţă în general frumoasă, probabil că şi anul acesta vor fi foarte mulţi.
Pentru a gestiona cât mai bine această perioadă, din punct de vedere al ordinii publice și al siguranței cetățenilor, am adoptat din timp un plan comun de măsuri pentru toate structurile Ministerului Afacerilor Interne.
Aşa cum deja ne-am obişnuit, pentru Ministerul Afacerilor Interne, astfel de zile de sărbătoare înseamnă mobilizare și acţiune concertată a tuturor structurilor operative.
Pentru asigurarea unui climat general de siguranţă, începând de astăzi și până pe data de 3 mai, peste 36.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și pompieri vor fi în serviciu, desfăşurând misiuni specifice ocazionate de această perioadă.
Dispozitivul este similar celui pe care l-am mobilizat şi de Paşti, când, aşa cum ştiţi, nu au fost înregistrate incidente grave, menite să afecteze climatul de normalitate şi siguranţă publică.
Vom avea în teren 23.500 de polițiști, 5.400 de jandarmi, 4.100 de pompieri și 3.500 de polițiști de frontieră.
Pentru această perioadă, principalele misiuni ale forţelor Ministerului Afacerilor Interne vor fi următoarele:
• fluidizarea circulaţiei rutiere şi prevenirea accidentelor grave pe drumurile publice;
• menţinerea ordinii cu ocazia manifestărilor publice;
• reducerea timpului de tranzit prin punctele de trecere a frontierei;
• prevenirea şi stingerea incendiilor și asigurarea intervenţiilor în situaţii de urgenţă medicală.
Totodată, o importanţă aparte va fi acordată acţiunilor de prevenire şi de combatere a criminalităţii stradale și a infracțiunilor grave, precum şi a celor săvârşite cu violenţă, care apar pe fondul consumului de alcool.
Peste 9.700 de poliţişti vor acţiona suplimentar față de dispozitivul zilnic, pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică.
Efectivele vor fi concentrate în staţiunile turistice, dar şi în zonele de agrement sau în perimetrele manifestărilor publice.
Pentru fluidizarea traficului şi pentru prevenirea accidentelor rutiere, începând chiar de astăzi și până duminică inclusiv, vor fi în misiune 3.600 de poliţişti rutieri, sprijiniţi de alți 3.600 de poliţişti de ordine publică.
Pe lângă măsurile de dirijare a circulaţiei, aceştia vor acţiona zilnic, în medie, cu 420 de aparate radar, pentru a-i descuraja şi sancţiona pe vitezomani.
Pentru că sunt așteptate valori de trafic ridicate pe Autostrada A2, am dispus deja ca Inspectoratul General de Aviație al ministerului nostru să asigure, la solicitarea Poliției Române, resurse de zbor pentru monitorizarea circulației.
Dispozitive suplimentare de poliție rutieră vor fi amplasate la ieșirile din București, pe DN1, în zona stațiunilor turistice de pe litoral şi de pe Valea Prahovei.
Sunt preconizate creșteri ale valorilor de trafic pe DN65 Pitești-Craiova, DN39 Constanța-Vama Veche și DN6 București-Alexandria.
Fac un apel la conducătorii auto să circule cu prudență și să respecte limitele legale de viteză. Vă reamintesc faptul că în zilele de Paște peste 6.000 de şoferi au fost amendați din cauza depășirii vitezei, şi vă asigur că și în această perioadă Poliția Rutieră va fi la fel de intransigentă.
Pentru cei care se vor deplasa cu trenul, au fost luate măsuri speciale la nivelul Poliției Transporturi, pentru prevenirea tâlhăriilor, a furturilor de bagaje sau din buzunare.
La nivelul Jandarmeriei Române, principala misiune este asigurarea ordinii publice la cele peste 220 de manifestări publice care sunt anunțate a se desfășura în această perioadă.
Începând de mâine, 5.400 de jandarmi vor acţiona zilnic, în medie, pentru descurajarea faptelor de natură antisocială, precum și pentru soluționarea operativă a tuturor solicitărilor cetățenilor.
Pentru că ne aşteptăm la un număr mare de turişti şi în staţiunile de munte, am dispus suplimentarea efectivelor de jandarmi, ajungând la un număr de 250 de jandarmi, special pregătiți pentru intervenții montane care presupun salvarea și evacuarea turiștilor aflați în situații de risc.
Încă din această seară, mulţi români vor pleca la drum către destinaţiile de vacanţă din străinătate, în special din Bulgaria şi din Ungaria.
Pentru toţi aceşti turişti, am dispus conducerii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române să ia toate măsurile necesare astfel încât timpul de aşteptare la punctele de trecere a frontierei să fie cât mai scurt.
Măsurile dispuse au vizat suplimentarea personalului la punctele de trecere a frontierei şi redimensionarea numărului de artere de control în funcţie de valorile de tranzit.
Conform planului de acțiune comun, 3.500 de poliţişti de frontieră vor fi la datorie în aceste zile în misiuni de prevenire şi de combatere a actelor ilegale transfrontaliere.
La Marea Neagră şi în Delta Dunării, misiunile Poliţiei de Frontieră vor viza controlul navelor şi al ambarcaţiunilor de agrement dar și activități specifice pazei de coastă.
O componentă importantă a misiunilor ministerului nostru o reprezintă asigurarea intervenţiei rapide la situaţiile de urgenţă, inclusiv la cele medicale.
Peste 4.100 de pompieri vor fi la datorie zilnic, pregătiţi să intervină, în orice moment, cu 1.100 de autospeciale, pentru înlăturarea oricăror situaţii de pericol, inclusiv stingerea de incendii sau descarcerare.
Pentru a asigura intervenţiile medicale de urgenţă, în întreaga ţară vor fi disponibile 285 de echipaje SMURD şi 745 de echipaje de ambulanţă.
În sprijinul acestora, vor putea interveni 14 elicoptere ale ministerului nostru care vor asigura misiunile aero-medicale.
Premergător acestor zile, pompierii au verificat peste 500 de hoteluri, cluburi, restaurante, pensiuni și zone de campare pentru a se asigura că sunt respectate măsurile de prevenire a incendiilor. În urma acestor controale, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 266.000 de lei.
De la șefii de inspectorate județene, aștept aceeași responsabilitate și promptitudine. Coordonatele misiunilor din aceste zile vă sunt tuturor cunoscute, fiecare dintre dumneavoastră, pe linia sa de muncă, știți care sunt riscurile și vulnerabilitățile specifice acestei perioade.
Vreau să-i asigur pe români că suntem bine pregătiți și în măsură să păstrăm un climat general de liniște și de siguranță. Avem în teren un număr mare de forțe şi mijloace de intervenție pentru a face faţă oricărei probleme, iar, dacă situaţia o va impune, acestea pot fi suplimentate.
Am dispus, în acest sens, constituirea unei rezerve de intervenție de 7.700 de angajați de la toate armele Ministerului Afacerilor Interne.
În aceste zile, vom fi în legătură permanentă, stimaţi colegi, cu dumneavoastră, atât eu cât şi conducerea ministerului. Situația operativă de la nivelul fiecărui județ va fi monitorizată de Centrul Naţional de Conducere Integrată care funcţionează permanent la nivelul MAI.
Vă cer tuturor, stimaţi colegi, să tratați cu maximă seriozitate acţiunile din această perioadă. Celor care sunteți în misiune pe litoral sau în stațiunile turistice vă cer să acordați o mare atenție zonelor cu risc criminogen ridicat și să aveți o prezență activă în teren.
Spuneam acum câteva zile, cu ocazia adoptării de către Guvern a Legii pensiilor militare, că o carieră în domeniul ordinii publice şi siguranţei naţionale presupune constrângeri şi privaţiuni pe care alte profesii nu le au.
La astfel de momente mă refeream atunci – la zilele libere, la sărbători, atunci când polițiștii, militarii, funcţionarii cu statut special sunt permanent la datorie, 24 de ore din 24, atunci când ceilalţi cetăţeni sunt liberi şi trebuie să ştie că sunt în siguranță.
Pentru români este foarte important să ştie că suntem prezenți în stradă și că ne facem datoria. De efortul nostru depinde siguranța cetățenilor și liniştea acestor zile.
Vă mulțumesc!
Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate națională, ministru al afacerilor interne
R.D.