Directorul FBI a vizitat sediul task-force-ului FBI-DCCO, care funcționează din 2006 în cadrul Poliției Române
Vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a avut marți o întâlnire cu directorul FBI, James B. Comey, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
În cadrul întâlnirii, Gabriel Oprea a subliniat că, la nivelul Guvernului României, există o preocupare constantă pentru gestionarea provocărilor asimetrice actuale la nivel național, sens în care a fost înființat Grupul Interministerial Strategic, aflat în coordonarea sa directă.
Potrivit reprezentanților MAI, din perspectiva Ministerului Afacerilor Interne, palierul cooperării operative este unul foarte dezvoltat, în special în domeniul combaterii criminalității organizate, care privește destructurarea rețelelor infracționale care comit delicte în sfera criminalității informatice.
În acest sens, vicepremierul Gabriel Oprea a menționat colaborarea foarte bună dintre ofițerii români și agenții FBI prin intermediul task-force-ului operațional din cadrul Direcției de Combatere a Crimei Organizate a Poliției Române și i-a mulțumit oficialului american pentru sprijinul acordat de către FBI pregătirii și perfecționării polițiștilor români în cadrul Academiilor FBI din Quantico, Virginia și Budapesta.
La întâlnirea oficială de la Ministerul Afacerilor Interne au mai participat însărcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice a SUA la București, Dean Thompson, secretarul de stat Ilie Botoș, șeful Departamentului de Informații și Protecție Internă, chestor principal Gheorghe Nicolae, șeful Poliției Române, Petre Tobă, șeful Poliției de Frontieră, Ioan Buda, și șeful Jandarmeriei, Mircea Olaru.
După întâlnirea de la Ministerul Afacerilor Interne, Directorul FBI, domnul James B. Comey, a vizitat sediul task-force-ului FBI-DCCO care funcționează din anul 2006 în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
În cadrul acestei unități operaționale are loc schimbul de informații dintre ofițerii de poliție români și agenții FBI în cazurile comune care privesc investigarea unor activități de criminalitate informatică, identificarea victimelor și obținerea de la acestea în timp real a plângerilor, precum și schimbul de documente probatorii în astfel de cazuri.
R.D.