Vicepremierul pentru securitate națională a participat miercuri la conferința de prezentare a Academiei de Științe ale Securității Naționale, al cărei membru fondator este
Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a participat mercuri la conferința de prezentare a Academiei de Științe ale Securității Naționale, al cărei membru fondator este.
La evenimentul organizat la Cercul Militar Național au fost prezenți președintele Academiei de Științe ale Securității Naționale, ambasador profesor universitar doctor George-Cristian Maior, ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, procurorul general, Tiberiu Nițu, președintele Academiei Române, academician Ionel Vlad, rectorii Academiei Naționale de Informații și Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, membri ai mediului academic, ambasadori ai statelor UE, ofițeri de rang superior din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații.
În calitate de membru fondator al Academiei de Științe ale Securității Naționale, vicepremierul Gabriel Oprea a subliniat contribuția semnificativă a acestui for științific la întărirea politicilor de securitate atât în plan intern cât și internațional.
România are nevoie de cercetare fundamentată în domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale, iar înființarea acestei instituții reprezintă un răspuns academic la pericolele și amenințările la adresa securității naționale a României.(…) Această Academie este, practic, un nucleu de fuziune a valorilor științifice românești în domeniul siguranței naționale, de ale cărui produse vor beneficia atât instituțiile naționale, cât și partenerii noștri din cadrul NATO sau UE.
Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate națională, ministru al afacerilor interne
Academia de Științe ale Securității Naționale are drept obiectiv elaborarea unor răspunsuri fundamentate științific pentru diverse probleme actuale din domeniul securității naționale.
Înființarea Academiei a avut la bază necesitatea de a reuni într-un for științific cei mai buni specialiști din domeniul securității naționale. De la aceștia – fie că vorbim de cei cu o vastă experiență în domeniul operativ, fie specialiștii din domeniul academic – așteptăm răspunsuri concrete la problematici din domeniul științelor militare, ordinii publice, siguranței, informațiilor, securității naționale, care pot fi valorificate, în primul rând, din perspectivă operativă.
Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate națională, ministru al afacerilor interne
Vicepremierul pentru securitate națională a precizat că înființarea unei structuri de acest fel, în actualul context geopolitic, este un sprijin consistent pentru atingerea obiectivelor de securitate ale României, dar și pentru activitățile din zone sensibile cum ar fi domeniul infrastructurilor critice sau cel al protecției cibernetice.
La rândul lui, președintele Academiei de Științe ale Securității Naționale, George Maior a arătat că această instituție de învățământ va aborda securitatea națională nu doar din perspectivă militară, ci pe multiple dimensiuni care trebuie abordate integrat.
Vedeți cu toții, din punct de vedere extern amenințările cu care ne confruntăm astăzi fie că vorbim de amenințări de tip geopolitic la estul granițelor României, fie că vorbim de amenințări asimetrice – în ceea ce privește terorismul, fie că vorbim de amenințarea nouă, extrem de sofisticată și complicată – mă refer aici la amenințarea cibernetică. Vedem și problemele interne care afectează securitatea națională a unei națiuni, diverse vulnerabilități cu care se pot confrunta statele astăzi și care se reflectă asupra capacității statului de a reacționa adecvat în fața unor amenințări de tipul menționat anterior. Mă refer aici la problemele din administrație, la chestiuni demografice, la chestiuni culturale, la chestiuni legate, bineînțeles, de corupție, lucruri care trebuie tratate la nivelul politicilor statului pentru a avea, până la urmă, o stare de securitate națională bună pentru cetățeni, un stat puternic și inteligent, apt să se exprime și să negocieze în această lume complicată, în favoarea intereselor sale naționale. Noua Academie va avea, deci ca obiectiv, realizarea de studii pe toate aceste domenii .
George-Cristian Maior
președinte al Academiei de Științe ale Securității Naționale, ambasador
În cadrul conferinței a fost prezentat un document elaborat la nivelul Academiei de Științe ale Securității Naționale care conține elemente conceptuale pentru fundamentarea noii Strategii Naționale de Apărare a Țării. Fără a se substitui Strategiei, documentul își propune să fundamenteze științific și critic conceptul de securitate extinsă, practic nucleul ideatic în jurul căruia este elaborată o astfel de strategie, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Potrivit MAI, rolul unei strategii de securitate națională este crucial, pentru că are în vedere analizarea mediului de securitate, definirea limpede și concisă a conceptului de securitate și racordarea sa la spectrul de amenințări, păstrarea unui echilibru delicat între domeniile incluse în și cele excluse din sfera securității, specificarea obiectelor prioritare de referință și a domeniilor securității, iar criteriul decisiv constă în capacitatea de a trece de la domeniul politic la cel strategic și de a transpune conceptul de securitate în plan operațional.
Documentul elaborat la nivelul Academiei de Științe ale Securității Naționale teoretizează domeniile incluse în conceptul de securitate națională extinsă – apărarea, securitatea socială, securitatea educațională, securitatea alimentară, securitatea economică, securitatea energetică, securitatea mediului, securitatea financiară, securitatea infrastructurilor critice – oferind totodată exemple de abordări din Strategia de Securitate Europeană, strategiile unor țări europene, precum și din cea a SUA.
Academia de Științe ale Securității Naționale reuneşte personalităţi ştiinţifice reprezentative din domeniul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, și este în coordonarea ştiinţifică a Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii.
La baza organizării Academiei de Științe ale Securității Naționale se află trei secţii ştiinţifice: Secţia de ştiinţe militare, Secţia de ordine publică și Secţia de informaţii şi securitate naţională.
Academia are ca obiect de activitate dezvoltarea științelor din sistemul apărării, ordinii publice și siguranței naționale, în scopul alinierii la cerințele NATO și ale Uniunii Europene, promovarea pe plan național și internațional a cercetărilor din domeniul de activitate.
Obiectivele acestui for științific vizează și fundamentarea necesarului de resurse de finanțare a activităților de cercetare-dezvoltare pe termen mediu și lung din sistemul securității naționale, precum și crearea cadrului legal pentru introducerea continuă a progresului tehnic în sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.
R.D.