7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 16:56
No menu items!

Gabriel Oprea a dat un deadline pentru pregătirea candidaturii României la Campionatul European de Fotbal

spot_img

OPREA_MAI

Sfârșitul lunii martie este termenul-limită stabilit, marți, de vicepremierul pentru securitate națională Gabriel Oprea pentru strângerea datelor necesare completării dosarului de candidatură a României la organizarea Turneului Final al Campionatului European de Fotbal 2020.

Acest termen a fost stabilit în cadrul Comitetului interministerial de coordonare pentru organizarea şi susţinerea candidaturii României pentru organizarea Turneului Final al Campionatului European de Fotbal 2020, convocat de Gabriel Oprea.

Reuniunea a fost deschisă de premierul Victor Ponta care a precizat că, în opinia sa, organizarea, la București, în 2020, a unor meciuri din cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal, reprezintă o șansă extraordinară pentru România.

 Eu cred că e un proiect extrem de fezabil și că avem o șansă extraordinară. Din partea mea aveți tot sprijinul, precum și al tuturor miniștrilor. E bine să se întâmple asemenea lucruri în România și cred că beneficiul este evident pentru toată lumea, beneficiul de imagine pentru țară, de infrastructură, de turism, de dezvoltare sportivă. Eu sunt convins că împreună o să reușim.

Victor Ponta
prim-ministru

Președintele Comitetului, Gabriel Oprea, a subliniat, la rândul lui, importanța acestui proiect ambițios al Guvernului, care are rolul de a promova imaginea României.

Acest eveniment reprezintă o imensă oportunitate pentru România din foarte multe perspective. Poate reprezenta un efort de modernizare major pentru România. Organizarea acestui eveniment va genera un efort public investițional pentru  modernizarea infrastructurii și pentru stimularea turismului. Trebuie să învățăm din experiența altor țări care au folosit acest tip de evenimente pentru a-și atrage beneficii reale și cuantificabile, exemple în acest sens fiind Portugalia sau Africa de Sud. Euro 2020 înseamnă 13 țări, 13 orașe și 13 stadioane. Toate diferite. Este un concept deosebit de interesant care poate oferi României provocarea de a se individualiza drept una din țările care poate găzdui competiții sportive de talie mondială.

Gabriel Oprea
vicepremier-ministru de interne

Gabriel Oprea a subliniat, de asemenea, însemnătatea organizării unui astfel de eveniment pentru economia națională.

Companiile private vor avea șansa de a beneficia din plin de pe urma acestui eveniment, iar investițiile pe care le presupune acest eveniment credem că vor avea un impact benefic asupra multor sectoare din economia românească. Este un proiect care ne impune să avem o strategie coerentă, multi-anuală, în sectoarele care vor relaționa cu organizarea acestui eveniment. Ne obligă să ne stabilim priorități, ne obligă să avem o strategie. Ne impune să ne unim forțele și să colaborăm – instituții de stat și companii private – într-un demers pentru România.

Gabriel Oprea
vicepremier-ministru de interne

 

La rândul lui, Mircea Sandu,  preşedintele Federaţiei Române de Fotbal a vorbit despre etapele specifice organizării unui astfel de eveniment.

În acest moment, România se află în competiție cu 32 de țări care s-au înscris cu unul sau două stadioane. Național Arena din București este unul din cele 37 de stadioane înscrise în cursa pentru desfășurarea partidelor din această competiție de mare anvergură. 16 stadioane au o capacitate mai mare de 55.000 de locuri, capacitatea pe care o are în prezent Național Arena. Va trebui să demonstrăm de ce vrem să organizăm acest eveniment, iar beneficiile pentru România sunt imense. Avem o șansă foarte mare să reușim.

Mircea Sandu
președinte FRF

Astfel, până la sfârșitul lunii martie, toate instituțiile cu responsabilități trebuie să transmită datele și informațiile solicitate în vederea integrării lor, comitetului interministerial.

La reuniunea de marți au participat: Nicolae Bănicioiu – Ministrul Tineretului și Sportului, vicepreședintele Comitetului, Ramona Mănescu – Ministrul Transporturilor, Eugen Nicolăescu – Ministrul Sănătăţii, Dan Nica – Ministrul pentru Societatea Informaţională, Mariana Câmpeanu – Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dan Coman Şova  – Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de  Interes Național și Investiții Străine, Ion Moraru – Secretarul General al Guvernului, Maria Grapini – Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, Răzvan Filipescu – Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Mircea Sandu – Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Georgeta Gavrilă – Prefectul Municipiului Bucureşti, Dan  Darabont – Viceprimar, Primăria Municipiului Bucureşti, Vasile Dâncu – Președinte IRES, Ilie Botoș – secretar de stat la cabinetul viceprim-ministrului pentru securitate națională, Raed Arafat – secretar de stat, Ministerul Afacerilor Interne, Chestor de poliţie Florea Oprea – Secretar de stat, Ministerul Afacerilor Interne, Iulian Matache – Secretar de stat, Ministerul dezvoltării  regionale şi administraţiei publice, Anghel Iordănescu – Federația Română de Fotbal, Dumitru Mihalache – Federația Română de Fotbal.

Comitetul interministerial condus de Gabriel Oprea are ca obiectiv asigurarea condiţiilor necesare, obţinerea dreptului de organizare, precum şi pregătirea şi desfăşurarea efectivă la Bucureşti a unor meciuri din cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal 2020.

R.D.