Grupul celor mai influente 20 de state ale lumii (G20) este atât de divizat cu privire la conflictele din Gaza și Ucraina încât va evita cu totul problemele geopolitice în acest an, reducând astfel nivelul de ambiție și lista obiectivelor, potrivit unor surse citate de Bloomberg.
Eliminarea tuturor subiectelor politice sensibile din declarațiile oficiale ale G20 ar diminua relevanța formatului, a declarat una dintre aceste persoane, care a vorbit sub rezerva anonimatului. Dar acest lucru ar da grupului șansa de a ajunge la un consens în privința altor probleme.
Miniștrii de externe ai G20 se vor reuni la Rio de Janeiro începând de miercuri, când se așteaptă ca grupul să discute despre conflictul din Orientul Mijlociu. Ceea ce complică viitoarea reuniune este faptul că președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a comparat în weekend războiul Israelului împotriva Hamas cu exterminarea evreilor de către Adolf Hitler în timpul Holocaustului.
Lula dă tonul pentru națiunile în curs de dezvoltare, deoarece Brazilia deține președinția rotativă a G20. Mai multe țări din America Latină și-au retras ambasadorii din Israel, în timp ce Africa de Sud a intentat un proces la Curtea Internațională de Justiție, acuzând Israelul de genocid.
Grupul celor Șapte reprezintă SUA și principalii săi aliați, în timp ce G-20 reunește țări din tot spectrul, inclusiv China, devenind astfel un punct central pentru disputele globale. Israelul nu este membru al G-20.
În perioada premergătoare reuniunii miniștrilor de externe, precum și a reuniunii miniștrilor de finanțe de săptămâna viitoare, oficiali reprezentând națiuni în curs de dezvoltare, inclusiv Africa de Sud și Brazilia, au declarat că doresc ca poziția lor conform căreia Israelul comite genocid să fie reflectată în orice declarație comună a G-20, potrivit oamenilor.
Această formulare a fost respinsă de mai multe alte națiuni din G20, inclusiv SUA și Germania, au spus sursele.
Brazilia a explorat soluții posibile pentru a evita ca războaiele să umbrească restul agendei. Printre acestea se numără posibilitatea de a emite o declarație unică la sfârșitul președinției braziliene, în noiembrie, mai degrabă decât după fiecare reuniune ministerială.
Unii membri care reprezintă națiunile în curs de dezvoltare au susținut că G20 ar trebui să renunțe la orice referire la conflictele geopolitice, inclusiv la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece un acord asupra acestor probleme este considerat imposibil. Rezultatul ar putea fi că orice declarație viitoare a G20 va fi mai scurtă și mai puțin politică.
Mauricio Carvalho Lyrio, secretarul pentru afaceri economice și financiare din cadrul Ministerului de Externe al Braziliei, a declarat că miniștrii care participă la reuniunile de la Rio vor emite un raport mai degrabă decât o declarație.”O declarație nu poate fi un scop în sine. Există o obsesie de a face declarații, dar uneori acestea împiedică progresul în discuții”, a spus oficialul.
Consecința este că formatul G20 se va reorienta spre obiectivul său inițial de a promova cooperarea economică și de a consolida cadrul fiscal pentru a preveni repetarea unei crize financiare globale.
Cu toate acestea, Carvalho Lyrio a insistat că geopolitica și crizele vor fi în continuare principalul subiect de discuție al reuniunilor cu ușile închise de la Rio. Miniștrii se vor concentra, de asemenea, asupra reformei guvernanței globale, care include modernizarea unor instituții precum Fondul Monetar Internațional și Consiliul de Securitate al ONU și care reprezintă un domeniu cheie de preocupare pentru gazda Brazilia.
În timpul unei reuniuni desfășurate în Maroc, în octombrie, la doar câteva zile după ce Hamas a lansat atacul mortal asupra Israelului, șefii G-20 din domeniul finanțelor au convenit asupra unui comunicat care nu a menționat conflictul, subliniind lupta forumului de a aborda conflictele considerate amenințări la adresa economiei globale.
V. B.