-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:27
No menu items!

Fuziunile şi achiziţiile din domeniul bio-farma au depășit 200 mld. $ în 2014. Care sunt motivele

spot_img

Accesul lejer la finanțare și strategiile fiscale au condus la un record al ultimilor 12 ani

farma

Segmentul companiilor farmaceutice mari a revenit la niveluri mari de tranzacționare în 2014, prin fuziuni şi achiziții (M&A) totalizând aproape 90 de miliarde $, iar companiile farmaceutice de nişă au atins nivelul de 130 miliarde $, potrivit unei analize a companiei de consultanță EY.

Astfel, companiile farmaceutice de nișă domină agenda M&A, în vreme ce companiile farmaceutice mari şi-au raționalizat portofoliile, concentrându-se asupra francizelor competitive.

Bloomberg a calculat totalul tranzacțiilor M&A la 260 mld. $ în 2014 – cel mai bun an din 2002 încoace, la un nivel dublu față de 2013. Cei mai mari achizitori au fost Actavis Plc. și Merck&Co.

 Firmele mari au căutat să îşi restructureze afacerile în sensul concentrării lor şi să reducă decalajele de creştere a veniturilor, care sunt aşteptate să totalizeze 100 miliarde $ până în 2017.

Această abordare agresivă a permis anumitor companii de nişă să dobândească gradul de scalabilitate necesar pentru a concura cu succes într-un mediu global în care cu presiunea pe prețuri crește constant, se arată în raportul EY – Firepower Index and Growth Gap Report 2015: Firepower fireworks.

Indexul Firepower măsoară abilitatea companiilor Bio-farmaceutice de a finanţa tranzacţii M&A pe baza forţei bilanţurilor financiare proprii şi a capitalizării lor de piaţă. Puterea de acţiune a unei companii creşte fie atunci când cresc capitalizarea sa de piaţă sau fondurile proprii, fie atunci când scade nivelul datoriilor.

Anul 2015 va însemna o provocare pentru firmele care intenționează să crească prin achiziții, ele confruntându-se cu intensificarea competiției și cu un deficit de oferte accesibile.

Mihaela Cuţurescu, Manager Asistenţă în tranzacţii la EY România, a afirmat că zona M&A din industria bio-farmaceutică în 2015 va fi intens concurențială, marcată de o creştere continuă a primelor de tranzacţionare.

”Aceasta va însemna o provocare mai ales pentru unele companii mari, care au încă nevoie de achiziţii ca să satisfacă aşteptările de creştere ale pieţei. Pentru moment, numărul ţintelor care pot oferi un impact semnificativ asupra acoperirii scăderilor de venituri – ceea ce noi numim decalaj de creştere – este mic. Mai mult, competiţia pentru tranzacţii s-a intensificat dinspre companiile farmaceutice de nişă şi marile companii de biotehnologie, acestea mărindu-şi forţa de acţiune”, a spus Mihaela Cuţurescu.

Raportul evidențiază că firmele de nișă au avut o performanță mai bună pentru că au aplicat în mod eficient strategiile fiscale.